Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η Αργεντινή καταφεύγει εκ νέου στο ΔΝΤ έπειτα από 17 χρόνια

Η Αργεντινή καταφεύγει εκ νέου στο ΔΝΤ έπειτα από 17 χρόνια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Αργεντινή καταφεύγει εκ νέου στο ΔΝΤ έπειτα από 17 χρόνια

Στη βοήθεια του ΔΝΤ καταφεύγει για μία ακόμη φορά η Αργεντινή, 17 χρόνια μετά την οδυνηρή πτώχευση του 2001, καθώς ζητεί πιστωτική γραμμή 30 δισ. δολ. Αυτή την απόφαση ανακοίνωσε, χθες, ο πρόεδρος της χώρας, Μαουρίσιο Μάκρι, έπειτα από οκτώ ημέρες ιλιγγιώδους πτώσης του νομίσματος της χώρας, του πέσο, που έχασε μόνο στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης πάνω από το 6,5% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ημερών, το νόμισμα της Αργεντινής έχει υποτιμηθεί συνολικά κατά 12%, παρά τις επίμονες προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να το στηρίξει, δαπανώντας 5 δισ. δολ. από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας και αυξάνοντας τα επιτόκια στο 40%.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του, ο Μάκρι τόνισε πως «από σήμερα θα διασφαλίσουμε τη στήριξη για να συνεχίσουμε το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα και να αντιμετωπίσουμε το νέο διεθνές περιβάλλον, αποφεύγοντας μια νέα κρίση σαν αυτές που έχουμε γνωρίσει στην ιστορία μας». Η είδηση ανέκοψε την πτώση του νομίσματος, που ανέκαμψε έναντι του δολαρίου στα 22,30 πέσο προς ένα δολάριο, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό 23,5 πέσο προς ένα δολάριο. Θετικά αντέδρασε το χρηματιστήριο του Μπουένος Αϊρες με τον δείκτη Merval να περιορίζει τις απώλειές του στο 1,6%, ενώ νωρίτερα σημείωνε πτώση 5,3%. Μιλώντας στους Financial Times, ο Σιμόν Κιχάνο Εβανς, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στη Legal & General Asset Management, απέδωσε την πτώση του πέσο στην έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά των ξένων επενδυτών αλλά και σε κάποιας μορφής κερδοσκοπία από τους εγχώριους.

Ο Αργεντινός πρόεδρος απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος του ποσού που θα πρόβλεπε η πιστωτική γραμμή, αλλά διέρρευσε στο Bloomberg από πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες. Υπεραμύνθηκε, πάντως, της οικονομικής του πολιτικής και απέδωσε τα προβλήματα της οικονομίας της Αργεντινής στην «ολέθρια» κληρονομιά της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για «δημαγωγία και ψεύδη». Υποστήριξε, έτσι, ότι η στήριξη του ΔΝΤ είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγει η Αργεντινή από μακρά περίοδο στασιμότητας. Υπογράμμισε, άλλωστε, ότι το πρόβλημα της Αργεντινής είναι ότι «εξαρτάται πάρα πολύ από την εξωτερική χρηματοδότηση, εξαιτίας των εκτεταμένων δημοσίων δαπανών που κληρονομήσαμε». Προσέθεσε, επίσης, ότι στη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της θητείας του, το «ιδιαιτέρως ευνοϊκό» διεθνές περιβάλλον βοήθησε την κυβέρνησή του. Ο Μαουρίσιο Μάκρι αναδείχθηκε σε νικητή των προεδρικών εκλογών το 2016 και διαδέχθηκε την προηγούμενη πρόεδρο, Κριστίνα Φερνάντες, υποσχόμενος ανόρθωση της οικονομίας και επιστροφή της Αργεντινής στις αγορές.

Πέτυχε να επαναφέρει την Αργεντινή στις αγορές από τις οποίες παρέμενε επί χρόνια αποκλεισμένη μετά την πτώχευση του 2001, κάνοντας αυτό που επίμονα είχε αρνηθεί η Φερνάντες. Αποπλήρωσε το 1% των ομολογιούχων της Αργεντινής που δεν είχαν δεχθεί να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους της το 2005. Οπως επισημαίνει το Reuters, η απόφαση του Μαουρίσιο Μάκρι εντυπωσιάζει, δεδομένου ότι σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης στη χώρα εξακολουθεί να θεωρεί το ΔΝΤ υπεύθυνο για την πτώχευση της Αργεντινής στο τέλος του 2001. Μια πτώχευση που οδήγησε στη φτώχεια εκατομμύρια Αργεντινών της μεσαίας τάξης. Οπως, άλλωστε, τονίζει το Bloomberg, το ΔΝΤ έχει όντως επικριθεί για την αποτυχία του στην Αργεντινή, την οποία είχε δανείσει χωρίς να κατορθώσει να αποτρέψει την τελική πτώχευσή της.

Μιλώντας στο Reuters ο Μιγέλ Κιγκέλ, πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Αργεντινής και νυν διευθυντής της συμβουλευτικής Ecxonviews, υποστήριξε σε μήνυμά του στο Twitter ότι «μια πιστωτική γραμμή του ΔΝΤ είναι η λιγότερη δαπανηρή επιλογή που έχει η Αργεντινή για να επιστρέψει στην ανάπτυξη, καθώς θα περιορίσει τους κινδύνους για τη χώρα».

Πηγή:kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text