Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας

Η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας

Του Παύλου Παπαδόπουλου

«Περισσότερες θέσεις εργασίας καταργήθηκαν λόγω της εισαγωγής του ηλεκτρισμού από όσες θα καταργηθούν εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο νομπελίστας Οικονομικών Χριστόφορος Πισσαρίδης στην ομιλία του κατά την προχθεσινή υποδοχή του στην Ακαδημία Αθηνών. Την ομιλία του με θέμα «Η αγορά εργασίας στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης» παρακολούθησαν ακαδημαϊκοί και προσωπικότητες της πολιτικής και της οικονομίας, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο καθηγητής Βασίλης Ράπανος, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη και η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά. Τον νέο ακαδημαϊκό και καθηγητή της LSE προσφώνησε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αντώνης Κουνάδης και στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας και πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος μίλησε για την ακαδημαϊκή διαδρομή, την προσωπικότητα και την προσφορά του κ. Πισσαρίδη στην οικονομική επιστήμη.

Καθοριστική συμβολή

«Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι ένας εξέχων επιστήμων που με το πρωτότυπο και ουσιώδες ερευνητικό και συγγραφικό έργο του έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του κύριου θεωρητικού προτύπου που χρησιμοποιείται ευρέως για τη μακροοικονομική ανάλυση της αγοράς εργασίας», είπε ο κ. Παπαδήμος. «Το θεωρητικό αυτό πλαίσιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής και την επιλογή των κατάλληλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συντελούν στην αύξηση της απασχόλησης και την επίτευξη ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης. Συνολικά, οι ακαδημαϊκές και λοιπές επαγγελματικές του δραστηριότητες τον έχουν αναδείξει σε κορυφαίο διεθνώς αναγνωρισμένο οικονομολόγο».

Οι τοιχογραφίες

Τοιχογραφίες με θέμα την κλοπή της φωτιάς από τον Προμηθέα κοσμούν περιμετρικά την αίθουσα της Ακαδημίας και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον κ. Πισσαρίδη, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στον συγκεκριμένο μύθο και τον συμβολισμό του. «Το παράδειγμα του Προμηθέα είναι η νέα τεχνολογία», σημείωσε και άρχισε να εξηγεί ότι μέσα από την παραβολή της φωτιάς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν στοχαστεί επάνω στο ζήτημα και την πρόκληση της νέας τεχνολογίας, δηλαδή της νέας γνώσης που ο άνθρωπος «κατεβάζει» από τον πλατωνικό κόσμο των ιδεών και των μορφών ή, με άλλα λόγια, «κλέβει» από τον κόσμο των θεών.

Πολύ σύντομα, ο κ. Πισσαρίδης «προσγείωσε» την ομιλία του στον σύγχρονο οικονομικό ορθολογισμό υπογραμμίζοντας ότι «η σταθερή οικονομική ανάπτυξη απαιτεί νέες τεχνολογίες που οδηγούν στην αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία είναι ακριβώς η απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθερή ανάπτυξη». Σε ό,τι αφορά την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης και των ρομπότ στην απασχόληση εμφανίστηκε αισιόδοξος υπενθυμίζοντας ότι η μηχανή εσωτερικής καύσης, ο σιδηρόδρομος και η ηλεκτρική ενέργεια προκάλεσαν τη δημιουργία θέσεων εργασίας πολύ περισσοτέρων από εκείνες που κατήργησαν. Τόνισε συγκεκριμένα ότι θα δημιουργηθούν νέες εταιρείες τεχνολογίας, νέα πεδία εργασίας στις ήδη υπάρχουσες εταιρείες, αλλά και νέες θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως στη διά βίου εκπαίδευση και στην υγεία, η οποία, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, θα γνωρίσει εκρηκτική ανάπτυξη.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text