Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | «Αντίσταση» στην Google

«Αντίσταση» στην Google

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Αντίσταση» στην Google

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στους δρόμους δίπλα στο Πάρκο Γκέρλιτζερ, μία μακριά λωρίδα γης στην οποία συχνάζουν σκέιτερ, ιδιοκτήτες σκύλων και περίεργοι διακινητές ναρκωτικών, στα ανατολικά του Κρόιτσμπεργκ στο Βερολίνο, ο περαστικός κάποια στιγμή θα πέσει πάνω σε μηνύματα δυσαρέσκειας για τους νεοφερμένους στη γειτονιά. Ενα από αυτά είναι γραμμένο στον τοίχο: «Αντε στο διάολο Google». Τα σχέδια για ένα νέο campus του κολοσσού στον τομέα της αναζήτησης έχουν εμπνεύσει την τοπική κοινότητα να απαντήσει δημιουργικά σε μια άφιξη, που αντιλαμβάνεται ως υπαρξιακή απειλή.

Το τοπικό αναρχικό βιβλιοπωλείο Kalabal!k διοργανώνει ημερίδες κατά της Google συνοδεία καφέ δύο φορές τον μήνα. Παράλληλα, από πέρυσι μία από τις ομάδες ακτιβιστών διανέμει μία εφημερίδα με τον τίτλο «Σκατοθύελλα: Εναντίον της Google, του εκτοπισμού και της τεχνολογικής κυριαρχίας». Αν και η αρχική ημερομηνία για τα εγκαίνια του εργαστηρίου, που θα στεγαστεί σε έναν παλιό υποσταθμό, ήταν τον Σεπτέμβριο του 2017, έχει επανειλημμένως αναβληθεί και πλέον προγραμματίζεται για το φετινό φθινόπωρο. Οπως επισημαίνει στο σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Γκάρντιαν», θα είναι ο έβδομος χώρος της Google παγκοσμίως. Οι υπόλοιποι χώροι σε Λονδίνο, Μαδρίτη, Τελ Αβίβ, Σεούλ, Σάο Πάολο και Βαρσοβία αποτελούν σημεία συνάθροισης επιχειρηματιών και παρέχουν χώρο για τους ιδρυτές των νεοσύστατων εταιρειών αλλά και εκδηλώσεις δικτύωσης.

O νέος χώρος στο Βερολίνο μπορεί να θεωρηθεί αρκετά αθώος, καθώς πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τεχνολογικές εται ρείες χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο πρώην υποσταθμό και η Google ήδη διαθέτει γραφείο στη γειτονική περιοχή Μίτε. Αλλά τα σχέδια της εταιρείας συνάντησαν σφοδρή ακτιβιστική δράση.

«Πιστεύω πως η Google εξεπλάγη που αντιμετώπισε αντίσταση», λέει ο Στέφαν Κλάιν, ακτιβιστής από τη συνοικία Γκλοράιχε σε μία από τις συνεδρίες που οργανώνονται δύο φορές την εβδομάδα. Μετά τη δουλειά, το βράδυ, μαζί με τους συναδέλφους του προσφέρουν συμβουλές στους κατοίκους που ανησυχούν για τον αστικό εξευγενισμό της περιοχής. Καθώς μιλάει, εμφανίζεται ένας άνδρας με μία επιστολή από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου που θέλει να του κάνει έξωση. Ολα αυτά πραγματοποιούνται κοντά στον νέο χώρο της Google στη γειτονική Οχλαουερ Στράσε. «Οπουδήποτε αλλού άνοιξαν κάποιον χώρο, τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα», εξηγεί ο Κλάιν. «Πιθανώς η αστική ανάπλαση να έχει ήδη συμβεί, όπως στο Λονδίνο, ή η πόλη να τη γυρεύει όπως στη Βαρσοβία της Πολωνίας, αλλά εδώ στο Κρόιτσμπεργκ οι άνθρωποι δεν έχουν πεισθεί». Εκπρόσωπος της Google στο Βερολίνο λέει ότι η εταιρεία έχει μιλήσει με τους κατοίκους και ενσωματώνει τις απόψεις τους στα σχέδιά της.

Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογικών εταιρειών και η μετανάστευση έχουν προκαλέσει αυξήσεις στα ενοίκια που φτάνουν το 70% ανάμεσα στο 2004 και 2016. Και το Κρόιτσμπεργκ βρίσκεται ανάμεσα στις συνοικίες όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text