Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Αύξηση κερδοφορίας 5,5% για τον ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο

Αύξηση κερδοφορίας 5,5% για τον ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αύξηση κερδοφορίας 5,5% για τον ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο

Του Βαγγέλη Μανδραβέλη

Αισιοδοξία για το υπόλοιπο του έτους επιτρέπουν τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2018. Τα έσοδα υποχώρησαν οριακά, ενώ τα κέρδη σημείωσαν αύξηση. Η διοίκηση του ΟΤΕ, ωστόσο, επιβεβαιώνει τις προοπτικές της επιχείρησης για το υπόλοιπο του έτους, έτσι όπως είχαν περιγραφεί κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2017. «Ο ΟΤΕ αναμένει ότι η θετική τάση του πρώτου τριμήνου θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, κυρίως στην εγχώρια αγορά», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου στο α΄ τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε σε 921,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 0,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Η κάμψη, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι φέτος ο όμιλος στερήθηκε το σημαντικό έσοδο που είχε πέρυσι από την ανάπτυξη του έργου Rural Broadband στην Ελλάδα. Το έργο αφορά την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, μικρή κάμψη εσόδων σημείωσαν και οι δραστηριότητες στη Ρουμανία, όπου τα έσοδα υποχώρησαν κατά 1,7%. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA) του ομίλου σημείωσαν αύξηση κατά 4,4% φτάνοντας τα 315 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο κέρδους EBITDA βελτιώθηκε κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθε στο 34,2%. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε τόσο η Ελλάδα όσο και η Αλβανία. Στην Ελλάδα, μάλιστα, ο ΟΤΕ εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο του έτους, ένα από τα υψηλότερα περιθώρια λειτουργικού κέρδους (40,9%), ποσοστό που βρίσκεται στα επίπεδα προ της απελευθέρωσης της αγοράς τηλεπικοινωνιών. Βεβαίως τότε, ως μονοπώλιο ο ΟΤΕ, είχε πολύ υψηλότερα έσοδα.

Η καθαρή κερδοφορία του ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε 34,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,5%. Τα κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους της μητρικής ανήλθαν σε 39 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,1%, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη σε 50,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 32,5%. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο πρόεδρος του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ, είπε ότι τα έσοδα από υπηρεσίες σημείωσαν αύξηση, κυρίως χάρις στην ενίσχυση των πωλήσεων υπηρεσιών μέσω δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα. Επίσης σημείωσε τη μικρή ανάκαμψη στην αγορά της Αλβανίας. «Είμαστε αισιόδοξοι», είπε ο κ. Τσαμάζ, «ότι θα συνεχίσουμε ανάλογα και το υπόλοιπο έτος. Τον Απρίλιο εγκαινιάσαμε το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, σύμφωνα με την πολιτική αμοιβών των μετόχων που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο», και κατέληξε ότι «οι ταμειακές μας ροές είναι ικανές για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει και την υποστήριξη του μερίσματος για το φετινό έτος». Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ έχει υποσχεθεί για φέτος τη διανομή μερίσματος 0,35 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην επικείμενη Γ.Σ. των μετόχων που έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Τα στοιχεία, ειδικά στην Ελλάδα, δείχνουν σταθερή ανάπτυξη του ΟΤΕ. Ο Οργανισμός πρόσθεσε στο α΄ τρίμηνο του έτους 43.000 νέους πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών, 3.000 νέους πελάτες της υπηρεσίας Cosmote TV και 72.000 νέους πελάτες κινητής τηλεφωνίας. Ακόμη και οι συνδέσεις τηλεφωνικών γραμμών αυξήθηκαν κατά 9.000

Το σημαντικό για τον ΟΤΕ είναι ότι αυξήθηκαν σημαντικά οι πελάτες συνδέσεων νέας γενιάς και Cosmote TV. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, πάνω από 400.000 είναι οι χρήστες ευρυζωνικών συνδέσεων VDSL και VDSL/Vectoring που προσφέρουν ταχύτητες μετάδοσης μεταξύ 30 Mbps και 200 Mbps. Σχεδόν το 22,5% της συνδρομητικής βάσης του ΟΤΕ στο τέλος Μαρτίου βασιζόταν σε τεχνολογία VDSL, από 20,1% που ήταν στο τέλος του 2017. Από την άλλη πλευρά, ο Οργανισμός, έστω και οριακά, αύξησε για άλλο ένα τρίμηνο, τις συνδρομές στην υπηρεσία Cosmote TV.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text