Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η ιρανική οικονομία εισέρχεται στο τούνελ της αβεβαιότητας

Η ιρανική οικονομία εισέρχεται στο τούνελ της αβεβαιότητας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ιρανική οικονομία εισέρχεται στο τούνελ της αβεβαιότητας

Ο Βαλιολάχ Σεΐφ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, δήλωσε χθες ότι η οικονομία της χώρας του είναι επαρκώς θωρακισμένη απέναντι στην επαναφορά των κυρώσεων των ΗΠΑ εις βάρος της χώρας του. Παρ’ όλα αυτά, η οικονομική αβεβαιότητα εντείνεται στην Τεχεράνη, ύστερα από τη χθεσινή απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ηδη το τοπίο ήταν ομιχλώδες από το φθινόπωρο, διότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επαναλάβει την προεκλογική δέσμευσή του να επαναφέρει τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν. Εκτοτε οι εταιρείες και οι τράπεζες που επιδίωξαν να επενδύσουν στο Ιράν προ τριετίας τηρούσαν επιφυλάξεις, περιορίζοντας τις δραστηριότητές τους και ανακόπτοντας έτσι την πορεία ανάπτυξης της χώρας.

Οι εκροές κεφαλαίων 8,4 εκατ. με 25,2 εκατ. ευρώ, κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου, καταδεικνύουν τον προβληματισμό των ξένων επενδυτών και τις επιπτώσεις στην ιρανική οικονομία. Κατά συνέπεια, το ιρανικό νόμισμα έχει χάσει 50% της αξίας του ως προς το δολάριο από τα τέλη του 2017 έως τον Απρίλιο. Τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε να παρέμβει η κεντρική τράπεζα και συνέδεσε την ισοτιμία της χώρας στα 45.000 ριάλ ως προς το δολάριο. Στη «μαύρη» αγορά, όμως, οι διακυμάνσεις είναι έντονες και αυξάνονται οι φόβοι για εκτροχιασμό του πληθωρισμού σε μια χώρα που είναι τα νοικοκυριά δέχονται πιέσεις. Ο πληθωρισμός προσεγγίζει το 10%.

Το Ιράν ποτέ δεν κατάφερε να εισέλθει σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης από το 2012, όταν το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί 6,6%. Αν και υπήρξε βελτίωση του οικονομικού κλίματος κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, αλλά «η οικονομία χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα», αναφέρει στέλεχος του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου Coface στη Le Monde. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής εξαγωγών στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γερμανίας, Βόλκερ Τρίερ, δήλωσε στη New York Times ότι «υπάρχουν ακόμα περιθώρια για να καλλιεργηθούν περαιτέρω οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και το Ιράν».

Σήμερα, η ανεργία των νέων εξακολουθεί να είναι υψηλή στο 30% σε μια χώρα με πληθυσμό 80 εκατ. ατόμων, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον, οι ξένες τράπεζες διστάζουν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια που σχετίζονται με το Ιράν, επειδή φοβούνται την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Eτσι, ελλοχεύει o κίνδυνος απότομης διακοπής του εμπορίου με την Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε ότι η γαλλική τράπεζα BNP Paribas είχε πληρώσει το 2014 πρόστιμο 9 δισ. δολαρίων για την παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Σουδάν, της Κούβας και του Ιράν. Η αποκοπή της χώρας από την παγκόσμια οικονομία θα επιδεινώσει την κατάστασή της.

Ενα ακόμη αδύναμο σημείο της ιρανικής οικονομίας είναι ότι οι τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Le Monde, οι τράπεζες της χώρας αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ της.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text