Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Το «στοίχημα» που τάραξε Folli Follie και αγορά

Το «στοίχημα» που τάραξε Folli Follie και αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το «στοίχημα» που τάραξε Folli Follie και αγορά

Του Μαντικίδη Τάσου

Ενα άγνωστο αμερικανικό κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund), το Quintessential Capital Management (QCM), με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια μικρότερα των $100 εκατ., που υιοθετεί στρατηγικές long/short αλλά και μετοχικού ακτιβισμού, δηλαδή τοποθετείται επιθετικά - είτε ανοδικά είτε πτωτικά - σε μετοχές, κατάφερε σε δυόμισι μόλις συνεδριάσεις να οδηγήσει στην κατάρρευση της μετοχής και των ομολόγων της Folli Follie.

Το «στοίχημα» μάλιστα που παίχτηκε (κάτω του $1 εκατ. με στόχο κέρδη 4-7 εκατ. δολάρια), καθώς το fund είχε πάρει short (πτωτικές θέσεις) στη μετοχή της Folli Follie, ήταν δυσανάλογο της ζημιάς που προκάλεσε. Η μετοχή της εταιρείας βρέθηκε να σημειώνει σε δυόμισι συνεδριάσεις σωρευτικές απώλειες €600 εκατ. ενδοσυνεδριακά, ενώ η τιμή του ομολόγου της από 105 σεντ ανά δολάριο κατέρρευσε στα 54 σεντ ανά δολάριο, την ώρα που οι ζημιές στο χρηματιστήριο ξεπερνούσαν το ίδιο διάστημα τα 2,5 δισ. ευρώ.

Αν και η Folli Follie δεν είναι, όπως λέγεται, «Globo Pl» - μια επίσης ελληνική εταιρεία που ήταν  εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου και βρέθηκε το 2015 με τον ίδιο τρόπο στο στόχαστρο του QCM, το οποίο παίρνοντας short θέσεις στη μετοχή της την οδήγησε στο κλείσιμό της σε 12 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση σχετικού report που αναφερόταν σε ατασθαλίες της -, ωστόσο η ζημιά στην ελληνική αγορά δείχνει ότι έχει ήδη γίνει.

H «υπόθεση Folli Follie» τραυμάτισε την εμπιστοσύνη στην κεφαλαιαγορά, στις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και στην ίδια τη χώρα, η οποία ετοιμάζεται να βγει από τα μνημόνια και να δοκιμάσει την εμπιστοσύνη των αγορών χρηματοδοτώντας μακροπρόθεσμα με εύλογο επιτόκιο το χρέος της. Το 10ετές ομόλογο βρέθηκε πάλι στο απαγορευτικό 4,2%, δεικνύοντας πως στις «καλές ημέρες» οι αγορές μπορεί να κρύβουν τα προβλήματα «κάτω από το χαλάκι», αλλά όταν τα πράγματα γίνουν δύσκολα, θα είναι πολύ πιο σκληρές από τους «επίσημους δανειστές».

Από τη μια πλευρά, αυξάνει ο προβληματισμός σε μια ομάδα ελληνικών επιχειρήσεων που ετοιμάζονται να αντλήσουν κεφάλαια είτε βγαίνοντας στις αγορές εταιρικών ομολόγων είτε εισάγοντας τις μετοχές τους στην Αθήνα και σε άλλες αγορές του εξωτερικού, καθώς η «υπόθεση Folli Follie» φέρνει πρώτιστα στο προσκήνιο έναν μάλλον ξεχασμένο όρο στην ελληνική κεφαλαιαγορά, αυτόν της εταιρικής διακυβέρνησης.


Προβληματισμός


Ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ του fund και της FF σχετικά με τα σημεία πώλησης αλλά και συνολικά για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας τρομάζει τους επενδυτές, που θα ήθελαν μάλλον έναν άμεσο και «επίσημο», τονωτικό για την εμπιστοσύνη, due-diligence (οικονομικό και νομικό έλεγχο).

Το γεγονός όμως ότι πριν από μερικά χρόνια η Folli Follie, μια εταιρεία του ΧΑ από τις πλέον διεθνοποιημένες, με συμμετοχή στους βασικούς δείκτες με τα αποκαλούμενα blue chips της FTSE και MSCI, αποφάσισε να προσλάβει ως ελεγκτική εταιρεία την Ecovis, που κατατάσσεται 18η μεταξύ των παγκόσμιων ελεγκτικών εταιρειών ή 21η σύμφωνα με το QCM, προβλημάτισε μεγάλο μέρος της αγοράς.

Η πρόσληψη πλέον της Ernst & Young ως ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή, που θα αναλάβει την εξέταση των οικονομικών καταστάσεων της μητρικής και του ομίλου, στην ουσία σημαίνει πως θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον 2 με 3 μήνες για να υπάρξει το τελικό report από τον νέο ορκωτό ελεγκτή ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια, σε όποιον βαθμό είναι εφικτό. Αυτό σημαίνει πως ειδικά εάν η «αλήθεια» δεν είναι ούτε «άσπρη» αλλά ούτε και «μαύρη» και αποδειχθεί  μάλλον «γκρίζα», τη νύφη τελικά θα πληρώσουν οι επενδυτές που είδαν την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να χάνει μισό δισ. ευρώ άμεσα, αλλά και η ελληνική κεφαλαιαγορά με την ίδια της τη φήμη.


Το κριτήριο


Ορκωτοί ελεγκτές θα πρέπει, όπως λέγεται, να επιλέγονται με κριτήριο όχι το κόστος αλλά την ποιότητα του ελέγχου, καθώς καλύτερος έλεγχος και μεγαλύτερη διαφάνεια ελαχιστοποιούν την πιθανότητα η αγορά να καταστεί υποχείριο κερδοσκοπικών funds και επαγγελματιών επενδυτών οι οποίοι, εξάλλου, κάνουν τη δουλειά τους κερδίζοντας χρήματα.

Στην αγορά λέγεται επίσης πως αν θέλει να γίνεται πιο πιστευτή μια εταιρεία στην επίθεση ενός short, θα πρέπει να αντιδρά άμεσα και γρήγορα στις τυχόν κατηγορίες. Κάθε καθυστέρηση μετρά αρνητικά στο μυαλό του επενδυτή και δημιουργεί υποψίες - ανεξάρτητα από το ποια είναι η αλήθεια.

Το Χρηματιστήριο, υποστηρίζουν επίσης ορισμένοι, λειτουργεί ως μηχανισμός αποκάλυψης των τιμών των μετοχών. Για να γίνεται αυτό σωστά θα πρέπει να υπάρχει όλη η διαθέσιμη πληροφόρηση. Αν οι εταιρείες δεν προβαίνουν σε ανακοινώσεις έγκαιρα, ενδεχομένως η προσωρινή αναστολή των μετοχών τους να είναι απαραίτητη ώστε να έχουμε διάχυση και αφομοίωση της πραγματικής πληροφορίας και όχι της φήμης.

Για τον ιδρυτή της QCM Γκάμπριελ Γκρέγκο, βετεράνο των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ σύμφωνα με το βιογραφικό του και πτυχιούχο των Tufts University, London School of Economics και Columbia University, αλλά και θαυμαστή της Ελλάδας, η Folli Follie, όπως αναφέρεται και από τις παρατηρήσεις του fund, έχει προβλήματα τόσο σε επίπεδο ταμειακών ροών όσο και στο θέμα της επιλογής των ορκωτών ελεγκτών, ενώ στο report της χαρακτηρίζει την εταιρεία ως την επόμενη «ελληνική Parmalat», η χρεοκοπία της οποίας προκάλεσε τόσο μεγάλο σοκ στην Ιταλία όσο και το σκάνδαλο της Enron στην Αμερική.


Πτωτικές θέσεις

Από την άλλη πλευρά, ένα λονδρέζικο hedge fund, το Oceanwood Capital Management (ΟCM) με υπό διαχείριση κεφάλαια σχεδόν δύο δισ. ευρώ, παραδέχτηκε πως έχει πάρει short (πτωτικές) θέσεις στη μετοχή της FF. Οπως ανέφερε στο Bloomberg ο Τζούλιαν Γκαρσία Γουντς, στέλεχος της ΟCM, το κεφάλαιο κίνησης του ομίλου FF εμφανίζεται δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με τις πωλήσεις. Στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie 35,06% κατέχει ο ιδρυτής της Δημήτριος Κουτσολιούτσος, ενώ διευθύνων σύμβουλος είναι ο γιος του Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, που κατήγγειλε τη διαμορφωθείσα κατάσταση ως ένα καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο που έχει ως στόχο να πλήξει την εταιρεία και τους μετόχους της και επιφυλάχθηκε να κινηθεί νομικά. Το 15,007% κατέχει πλέον η Fosun International Holdings - γνωστή από το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και τη συμμετοχή της στο επενδυτικό σχήμα του Ελληνικού - ,ενώ ένα 5,93% κατέχει η Fidelity International. Η Fosun όπως και η Folli Follie, που πήρε απόφαση για αγορά ιδίων μετοχών, προχώρησαν σε αγορές στην πτώση στηρίζοντας τον τίτλο.


Πηγή: tovima.gr

26
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text