Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Πόσο θα αυξηθεί το πετρέλαιο

Πόσο θα αυξηθεί το πετρέλαιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πόσο θα αυξηθεί το πετρέλαιο

Του Μαντικίδη Τάσου

Σε υψηλά τριάμισι ετών κινούνται οι τιμές πετρελαίου (στην περιοχή των 77-78 δολαρίων για το brent και των 71-72 δολαρίων για το αργό), καθώς οι αναμενόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, μετά την αποχώρησή τους από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας της Μέσης Ανατολής, θα περιορίσουν, όπως εκτιμάται, τις εξαγωγές ως και 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε μια περίοδο που η παραγωγή καλύπτει μόλις και μετά βίας την αυξημένη ζήτηση.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, ορισμένοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο να περιοριστεί και η δυναμική στις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Ιράν. Τα ΕΛΠΕ εισάγουν, π.χ., μεγάλες ποσότητες «μαύρου χρυσού» από το Ιράν στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν συνάψει την τελευταία διετία, ενώ και οι έλληνες εφοπλιστές φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στη διακίνηση του ιρανικού πετρελαίου.

Ορισμένοι αναλυτές «βλέπουν» την τιμή του πετρελαίου στα 90 δολάρια/βαρέλι, αν και αρκετοί δεν αναμένουν άνοδο πέραν των 5-10 δολαρίων/βαρέλι θεωρώντας ότι η αγορά έχει ήδη σχεδόν προεξοφλήσει την κίνηση των ΗΠΑ. Για την BofA/ML, ο περιορισμός των ιρανικών εξαγωγών και η κατάρρευση της παραγωγής στη Βενεζουέλα αναμένεται τους επόμενους 18 μήνες να οδηγήσουν σε μείωση της προσφοράς στις αγορές πετρελαίου κατά 630.000 βαρέλια ανά ημέρα το 2018 και 300.000 βαρέλια το 2019, κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει τον «μαύρο χρυσό» ακόμα και στην περιοχή των 100 δολαρίων/βαρέλι.

Το βασικό της σενάριο πάντως κάνει λόγο για μέση τιμή του brent στα 70 δολάρια/βαρέλι το 2018 και στα 75 δολάρια/βαρέλι το 2019, ενώ η Goldman Sachs δεν αποκλείει η επιστροφή των κυρώσεων στο Ιράν να ωθήσει τις τιμές του brent στα 82,50 δολάρια/βαρέλι ως το καλοκαίρι. Η UBS υπολογίζει πως η προσφορά ιρανικού πετρελαίου θα μειωθεί ως 500.000 βαρέλια ημερησίως του επόμενους έξι μήνες, ενώ η κίνηση του Τραμπ θα ωθήσει το brent ψηλότερα και θα οδηγήσει σε αύξηση της μεταβλητότητας στην αγορά πετρελαίου.

Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι παίζει «διπλό παιχνίδι» στην αγορά του πετρελαίου, καθώς οι πολιτικές του ευνοούν την αμερικανική σχιστολιθική βιομηχανία, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές του αργού. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ορισμένοι παρατηρούν ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε το Ιράν, τον σχιστόλιθο και τον OPEC, παρατηρώντας πως η Κίνα ξεπέρασε πλέον τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου παγκοσμίως, με ό,τι αυτό σημαίνει για το σύνολο της αγοράς του «μαύρου χρυσού».

Κερδοσκοπία στις τιμές


Στην εγχώρια αγορά υγρών καυσίμων, σε μόλις 10 ημέρες η αμόλυβδη βενζίνη αυξήθηκε κατά 1,6 λεπτά στα 1,596 ευρώ το λίτρο, ενώ η άνοδος από τις αρχές Απριλίου ξεπερνά τα 4,7 λεπτά. Στα νησιά οι (κερδοσκοπικές) αυξήσεις οδήγησαν τις τιμές της αμόλυβδης κοντά στην περιοχή των δύο ευρώ το λίτρο. 

Πηγή: tovima.gr

26
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text