Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ο Ερντογάν επιμένει στη μείωση των επιτοκίων

Ο Ερντογάν επιμένει στη μείωση των επιτοκίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Ερντογάν επιμένει στη μείωση των επιτοκίων

Τα επιτόκια δανεισμού πρέπει να μειωθούν ξανά, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης. Αδιαφορώντας για την έντονη υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας έναντι του δολαρίου κατά περισσότερο από 13% από την αρχή του έτους, ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε να καταπολεμήσει την «κατάρα» των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, αν το εκλογικό σώμα τον αναδείξει και πάλι πρόεδρο στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου. Μιλώντας στην Αγκυρα, ο κ. Ερντογάν είπε πως τα επιτόκια δανεισμού αποτελούν «τη μητέρα και τον πατέρα κάθε δεινών», ενώ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, εννοώντας πως δεν θα εγκαταλείψει την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που έχει εξαγγείλει. Το αποτέλεσμα ήταν η τουρκική λίρα να υποχωρεί μέχρι 1,52% έναντι του δολαρίου αργά χθες το απόγευμα, και η ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 4,3080 λίρες ανά δολάριο από 4,2374 την Πέμπτη το βράδυ. Την Τετάρτη το πρωί, η ισοτιμία είχε υποχωρήσει στο επίπεδο-ρεκόρ των 4,3780 λιρών ανά δολάριο, ωστόσο εν συνεχεία είχε ανακάμψει κατά περίπου 2%, αφότου ο Ερντογάν είχε συγκαλέσει σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού τραπεζίτη. Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει από τον Φεβρουάριο για τον κίνδυνο να υπερθερμανθεί η τουρκική οικονομία, καθώς ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας, ανερχόμενος στο 10,85% τον Απρίλιο, ενώ ο στόχος είναι το 5%. Παράλληλα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας διευρύνεται συνεχώς, φθάνοντας το 2017 στα 47,1 δισ. δολάρια από 32,6 δισ. δολάρια το 2016, γεγονός που σημαίνει ότι η τουρκική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική χρηματοδότηση.

Στη δίνη της κρίσης

Η Τουρκία έχει βρεθεί μαζί με την Αργεντινή στο επίκεντρο της μίνι κρίσης που πλήττει τις αναδυόμενες αγορές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ορισμένοι αναλυτές εξηγούν στους Financial Times πως είναι πιθανόν ο τραπεζικός τομέας της Τουρκίας να αποτελέσει τον καταλύτη για την επόμενη, δραματική φάση της κρίσης. Από την αρχή του 2018, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 13% έναντι του αμερικανικού δολαρίου και κατά περίπου 60% την τελευταία πενταετία. Το τελευταίο πράγμα που θέλει μια χώρα ή μια επιχείρηση που δανείζεται σε ξένο νόμισμα είναι να υποτιμάται το δικό της νόμισμα. Ατυχώς για την Τουρκία, ο ιδιωτικός της τομέας έχει αυξήσει πολύ τα χρέη του την τελευταία δεκαετία, και μάλιστα τα χρέη σε ξένο νόμισμα, κυρίως σε δολάριο. Το ίδιο έχουν κάνει και οι τουρκικές τράπεζες. Το επίπεδο του ιδιωτικού χρέους στην Τουρκία έχει αυξηθεί από το 33% του ΑΕΠ το 2007 στο 70% σήμερα, αύξηση που είναι συγκρίσιμη με αυτήν στην Ελλάδα πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, λέει στους FT ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Renaissance Capaital, η οποία επικεντρώνεται στις αναδυόμενες αγορές. Στην περίπτωση της Αργεντινής, το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί μόλις κατά 16% του ΑΕΠ.

Δραματική αύξηση δανείων

Το χρέος των τουρκικών τραπεζών ως προς το ΑΕΠ της χώρας είχε αυξηθεί το 2017 περισσότερο απ’ ό,τι σε κάθε άλλη από τις 39 αναδυόμενες αγορές, για τις οποίες συγκεντρώνει στοιχεία το Institute of International Finance, ο διεθνής σύνδεσμος τραπεζών. Η αναλογία δανείων προς καταθέσεις στις τουρκικές τράπεζες έχει αυξηθεί στο επίπεδο ρεκόρ του 120%. Ο δανεισμός της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα ανήλθε το 2017 στο 69,5% του ΑΕΠ (από 39,2% το 2009), το χρέος των τουρκικών τραπεζών σε ξένο νόμισμα, κυρίως σε δολάριο, αναλογεί στο 22,5% του ΑΕΠ και των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών στο 35,9% του ΑΕΠ, χρέος που θα καταλήξει στον ισολογισμό των τραπεζών σε περίπτωση χρεοκοπίας των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά, τα τουρκικά νοικοκυριά έχουν ουσιαστικά μηδενικό δανεισμό σε ξένο νόμισμα, και οι τράπεζες επιτρέπεται να χορηγήσουν δάνειο σε ξένο νόμισμα μόνον σε επιχειρήσεις που έχουν έσοδα σε σκληρό συνάλλαγμα ή που είναι αρκετά ισχυρές ώστε να έχουν πάρει μέτρα προφύλαξης από τη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Τρίτον, γενικά οι τουρκικές τράπεζες βρίσκονται σε καλή κατάσταση, με κεφαλαιακή επάρκεια στο 16,9% των σταθμισμένων έναντι κινδύνων στοιχείων ενεργητικού.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text