Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Εξηγήσεις από Folli Follie ζητεί η Fosun, που ελέγχει το 16,37%

Εξηγήσεις από Folli Follie ζητεί η Fosun, που ελέγχει το 16,37%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εξηγήσεις από Folli Follie ζητεί η Fosun, που ελέγχει το 16,37%

Του Ηλία Μπέλλου

Εξηγήσεις από τη διοίκηση της Folli Follie ζητεί επισήμως η Fosun International Limited, η δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχος της ελληνικής εισηγμένης, αναφορικά με την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Συγκεκριμένα η Fosun –η οποία, από την Παρασκευή 4 Μαΐου, οπότε και ξέσπασε η κρίση εμπιστοσύνης της αγοράς προς τη Folli Follie μετά την περιβόητη πλέον έκθεση του αμερικανικού hedge fund QCM, έχει βγει αγοραστής στα χαμηλά της μετοχής– εμφανίζεται να μην έχει ικανοποιηθεί από τη ροή πληροφοριών.

Η υπόθεση εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερες χρηματιστηριακές καταρρεύσεις των τελευταίων ετών, ενώ ήδη η αγορά επιχειρεί να προσμετρήσει την έκθεση τρίτων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, στη Folli Follie, η οποία βαρύνεται με δανεισμό, ομολογιακό και κοινό, της τάξης των 610 εκατ. Πάνω από όλα όμως δημιουργεί ανησυχίες πως ενδέχεται να πληγεί εκ νέου η αξιοπιστία της χώρας και μάλιστα τούτη τη φορά από έναν ιδιωτικό όμιλο.

Σε ανακοίνωσή της χθες προς τους μετόχους της και το ευρύτερο επενδυτικό κοινό, η κινεζική εταιρεία Fosun αναφέρει ότι αν και αρχικά στήριξε τη συμμετοχή της ανεβάζοντας το ποσοστό που διακρατεί από το 13,89% στο 16,37% χθες, παραμένει με αναπάντητα ερωτήματα.
Ειδικότερα, αναφέρει πως «πρόσφατα, το διοικητικό συμβούλιο (σ.σ.: της Fosun) έλαβε υπόψη του τις συνεχιζόμενες έρευνες της αγοράς και των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την υπόθεση, όπως και το ότι απαντήσεις σε σχέση με τα ερωτήματα της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν έχουν ακόμα δοθεί. Προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα των μειοψηφούντων μετόχων της Folli Follie, συμπεριλαμβανομένης της Fosun, η εταιρεία απέστειλε επιστολή προς τη Folli Follie μέσω του εξουσιοδοτημένου μη εκτελεστικού διευθυντή της Folli Follie, ζητώντας από τα αρμόδια μέρη εξηγήσεις και άμεσες διευκρινίσεις. Η εταιρεία θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη του περιστατικού και θα ενημερώνει τους μετόχους, τους επενδυτές και το κοινό για τυχόν σημαντικές εξελίξεις και θα προβεί σε περαιτέρω ανακοίνωση, όποτε είναι απαραίτητο και κατάλληλο».

Χθες, Πέμπτη, η μετοχή της Folli Follie έκλεισε στο Χρηματιστήριο Αθηνών με οριακή πτώση στα 6,85 ευρώ από τα επίπεδα των 15 ευρώ στα οποία βρισκόταν πριν από τη δημοσίευση των ισχυρισμών της QCM. Δύο ημέρες νωρίτερα, η Morgan Stanley Capital International –που συγκροτεί δείκτες τους οποίους παρακολουθούν αγοράζοντας ανάλογες ποσοστώσεις επενδυτικά κεφάλαια με υπό διαχείριση εκατοντάδες δισεκατομμύρια– απέβαλε τη μετοχή της Folli Follie από τον δείκτη MSCI Standard Greece. Η κεφαλαιοποίησή της έχει υποχωρήσει κάτω από τα 460 εκατ. ευρώ, από άνω του ενός δισ. μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Να σημειωθεί πως στην ίδια ανακοίνωση, με την οποία η Fosun αποκαλύπτει πως ζήτησε γρήγορες απαντήσεις από το management της Folli Follie, δηλώνει επίσης πως αρχικά αντιμετώπισε κάποιους από τους ισχυρισμούς του αμερικανικού κερδοσκοπικού κεφαλαίου ως εικασίες. Και εξηγεί πως συναξιολογώντας την εικοσαετή διαδρομή της Folli Follie ως εισηγμένης με ελεγμένους ισολογισμούς, αλλά και τη σχέση εμπιστοσύνης που διατηρεί με τον βασικό μέτοχο και ασκούντα τη διαχείρισή της (σ.σ.: τον όμιλο Δ. Κουτσολιούτσου), αποφάσισε να αυξήσει τη θέση της από το 13,89% στο 16,37%. Μετά την πάροδο όμως σχεδόν δέκα εργάσιμων ημερών και απουσία σαφών και αναλυτικών απαντήσεων στα ερωτήματα της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε να ζητήσει επισήμως και αρμοδίως περισσότερες εξηγήσεις…

Υπενθυμίζεται πως, μετά την επίμαχη έκθεση της QCM, αμφισβητούνται τόσο το ύψος των πωλήσεων και το εύρος του εμπορικού δικτύου της εταιρείας όσο ακόμα και η ύπαρξη των ταμειακών διαθεσίμων που έχει δηλώσει στον ισολογισμό του 2017. Και αυτό, παρά τις όποιες μέχρι στιγμής διευκρινίσεις έχει δώσει η Folli Follie. Η εταιρεία ελέγχεται τώρα, κατόπιν εντολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.), από την Ernst & Young (EY), σε μια υπόθεση που ο πρόεδρος της Ε.Κ. χαρακτήρισε χθες, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, «πρωτόγνωρη, πολύ μεγάλου μεγέθους, που δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά η αγορά». «Οταν έχουμε τα πορίσματά τους (σ.σ.: της EY), θα έρθουν στην επιτροπή, θα αξιολογηθούν και τότε θα υπάρξουν όχι μόνον ανακοινώσεις, αλλά συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα στρέφονται αναλόγως με το ποιος παραπληροφόρησε ή παραποίησε ή προέβη σε όποια άλλη παραβατική πράξη, και τότε ο πέλεκυς θα είναι πολύ βαρύς», σημείωσε ο πρόεδρος της Ε.Κ. Χαράλαμπος Γκότσης.

Έντυπη

Πηγή: kathimerini.gr

27

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text