Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ο Θεόδωρος Βασιλάκης και το θαύμα της Aegean

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης και το θαύμα της Aegean

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Θεόδωρος Βασιλάκης και το θαύμα της Aegean

Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗΣ

Ηταν ένα καλοκαιρινό βράδυ του 2016 στο εστιατόριο του The Crete Golf Club, στη Χερσόνησο Κρήτης. Ενα αεράκι κατέβαινε από τα γύρω βουνά κι έφερνε μαζί του τη μυρωδιά από τους βασιλικούς και τα δενδρολίβανα που ήταν φυτεμένα στα παρτέρια γύρω μας, τα τραπέζια ήταν γεμάτα με κρητικά μεζεδάκια. Ο πρόεδρος της Aegean, Θεόδωρος Βασιλάκης, απολάμβανε το κρασί του και την παρέα των συνδαιτυμόνων του. Λίγο νωρίτερα είχαν ολοκληρώσει με την ομάδα του το ημερήσιο αγωνιστικό πρόγραμμά τους στο πλαίσιο του πρώτου Crete Pro-Am 2016 Aegean Mini Tour και πλέον χαλάρωνε έχοντας γύρω του φίλους, συνεργάτες και συμπαίκτες.

Στον τόπο του, το Ηράκλειο, και μέσα στην «αγκαλιά» αγαπημένων του ανθρώπων ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος: κάθε τόσο η κουβέντα διακοπτόταν από γέλια. Μιλούσε με υπερηφάνεια για το δημιούργημά του – ένα ακόμη: το The Crete Golf Club είναι ένα διεθνών προδιαγραφών γήπεδο, που «συνομιλεί» με το μοναδικό κρητικό τοπίο. «Δεν είναι πολύ όμορφα εδώ; Πέρδικες με τα μωρά τους περπατούν δίπλα μας το σούρουπο. Λαγοί πετάγονται από τους θάμνους το βράδυ. Κι όποιος βρεθεί στην “τρύπα” Νο 11 θα μαγευτεί: θα αντικρίσει από εκεί πέντε οροσειρές και τα Λασιθιώτικα Βουνά!» έλεγε.

Η Aegean ήταν, είναι και θα είναι πάντα το δικό του «θαύμα», αυτό που έχτισε με όραμα, επιμονή και αφοσίωση. Το γκολφ ήταν το μεράκι του. Και η ανάπτυξή του στην Ελλάδα, προσωπικό του στοίχημα. Οχι μόνο γιατί ήταν το αγαπημένο του άθλημα, αλλά και γιατί πίστευε ακράδαντα ότι η χώρα μας μπορεί και πρέπει να προβληθεί ως γκολφικός προορισμός και να διεκδικήσει μερίδιο από μια διεθνή αγορά με τεράστια δυναμική.

Λίγες μέρες έπειτα από εκείνη τη βραδιά, στο γραφείο του στα κεντρικά της Aegean, στην Κηφισιά, ο Θεόδωρος Βασιλάκης θα μιλούσε στην «Καθημερινή» για τη γενικότερη αγάπη του για τα σπορ. Από τότε που ήταν παιδί τα λάτρευε, μολονότι οι γονείς του, στη μεταπολεμική Κρήτη, δεν έβλεπαν με καλό μάτι τις αθλητικές ανησυχίες του γιου τους. «Εκείνα τα χρόνια, άλλες ήταν οι προτεραιότητες. Το ζητούμενο για κάθε αγόρι ήταν να είναι άριστος μαθητής. Η μόρφωση εθεωρείτο το εφαλτήριο για να επιτύχει επαγγελματικά. Οπότε, όλα κρυφά τα έκανα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση, στίβο. Εβγαλα το άχτι μου όταν έφυγα στις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα χρόνο με υποτροφία: μέχρι και American football έπαιξα!» είχε πει γελώντας. «Στην ενήλικη ζωή μου συνέχισα να αθλούμαι. Επαιζα τένις, έκανα ιστιοπλοΐα και άλλα πολλά. Δεν σας τα αποκαλύπτω όλα, γιατί θα με ρωτήσετε πότε δούλευα!» είχε προσθέσει με το γνωστό χιούμορ του.

Το γκολφ άργησε να μπει στη ζωή του. «“Τι κάνουν μ’ αυτό το μπαστούνι;” αναρωτιόμουν. Αν και ήξερα ότι γκολφ έπαιζε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος! Μέχρι που το 2004, στη διάρκεια ενός ταξιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με ένα φίλο, αποφασίσαμε να πάμε να δούμε πώς παίζεται. Ο έρωτας ήταν... κεραυνοβόλος. Σε λίγους μήνες άρχισα μαθήματα. Σήμερα, αν μου κόψεις το γκολφ, δεν υπάρχω. Αυτό με κρατάει στη ζωή. Προσπαθώ να μυήσω και τα εγγόνια μου σε αυτό και χαίρομαι πολύ που έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται», είχε εξομολογηθεί.

Σε λίγες ημέρες, στα βραβευμένα γήπεδα της Costa Navarino, στη Μεσσηνία, θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη Aegean Airlines Pro-Am. Δύσκολο να το φανταστεί κανείς χωρίς τον άνθρωπο που το εμπνεύστηκε, το «έπλασε» με τόση αγάπη και το έκανε θεσμό και το κορυφαίο Pro-Am της Ευρώπης.

«Παλαιάς κοπής»

Στα editorial του για το περιοδικό «Blue» –άλλο ένα καμάρι του–, απευθυνόμενος στους επιβάτες της Aegean, συνήθως έκλεινε το κείμενό του γράφοντας: «Σας ευχαριστούμε που βρίσκεστε πάντα δίπλα μας και που μας δείχνετε την προτίμησή σας και δεσμευόμαστε ότι δεν θα πάψουμε ούτε στιγμή να τιμάμε την εμπιστοσύνη σας». Δεν ήταν κουβέντες τυπικές. Ο Θεόδωρος Βασιλάκης, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, εννοούσε κάθε λέξη. Αυτό ίσχυε και για καθετί που έλεγε. Ενας «παλαιάς κοπής» επιχειρηματίας. Ενας «παλαιάς κοπής» άνδρας. Ενας κιμπάρης...

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Σάββατο στις 12.30, από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, στην Κηφισιά.

Πηγή: kathimerini.gr

27

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text