Αρχική | Εταιρίες | Αντίστροφη μέτρηση για το Capsis Elite Resort

Αντίστροφη μέτρηση για το Capsis Elite Resort

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αντίστροφη μέτρηση για το Capsis Elite Resort

Του Ηλία Μπέλλου

Μάχη μεταξύ τραπεζών και του ξενοδοχειακού ομίλου «Τουριστικό Συγκρότημα Καψή Α.Ε.», συμφερόντων της κ. Κωνσταντίνας (Ντίας) Καψή, έχει ξεσπάσει για τον έλεγχο του εμβληματικού πεντάστερου συγκροτήματος Out of the Blue Capsis Elite Resort στην Κρήτη. Είναι η δεύτερη μάχη που δίδει ο όμιλος της επιχειρηματία με τις τράπεζες.

Η πρώτη μάχη έγινε για το πρώην Sofitel Capsis της Ρόδου και κερδήθηκε από τους πιστωτές, οι οποίοι και το πούλησαν σε τρίτο επενδυτή.

Τώρα οι τράπεζες επανέρχονται επιδιώκοντας την υπαγωγή του ιστορικού ξενοδοχείου της Κρήτης, γνωστού στους παλαιότερους ως Capsis Beach, σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης εξαιτίας μη εξυπηρετούμενων δανείων που μαζί με τις άλλες οφειλές ανεβάζουν τις υποχρεώσεις του στα επίπεδα των 177,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Αντίστροφη μέτρηση

Η ξενοδοχειακή εταιρεία και ενδιαφερόμενοι επενδυτές περιμένουν τις τράπεζες να επιχειρήσουν στις αρχές Ιουνίου να τη θέσουν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και να πουλήσουν το συγκρότημα. Και αυτό, διότι τότε λήγει και η δικαστική προστασία από τους πιστωτές με βάση τη διαδικασία εξυγίανσης που είχε επιβληθεί δυνάμει της υπ’ αριθμ. 31/2017 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, για το ξενοδοχείο που φιλοξένησε στο παρελθόν celebrities, ξένους ηγέτες, συνόδους κορυφής και παραμένει σήμερα ένα από τα πολυτελέστερα της Κρήτης. Η διαδικασία εξυγίανσης πάντως είναι πλέον πρακτικά νεκρή, όπως αναφέρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Και αυτό, παρά το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζονταν προχωρημένες –και από τις τράπεζες– μέχρι πέρυσι.

Η συμφωνία που ναυάγησε θα στηριζόταν σε ένα business plan με βασικό πυλώνα την απομείωση των οφειλών και 20ετή ρύθμιση για την αποπληρωμή τους.

Στα τέλη του 2016 το ξενοδοχείο έκλεισε με κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 86% στα 8,2 εκατομμύρια ευρώ και οι ζημίες μειώθηκαν αλλά παρέμειναν υψηλές, στα 7,7 εκατομμύρια, ενώ οι σωρευμένες ζημίες έφτασαν στα 52,8 εκατομμύρια.

Ο στόχος που είχε τεθεί για το 2017 ήταν οι πωλήσεις να ξεπεράσουν τα 10,5 εκατομμύρια, κάτι που, σύμφωνα με την εταιρεία, επετεύχθη, όπως και η περαιτέρω βελτίωση των βασικών οικονομικών μεγεθών.

Η ρύθμιση των οφειλών θα άφηνε περιθώριο για να προχωρήσει η εξυγίανση, λένε οι ίδιες πηγές.

Γιατί δεν προχώρησε αυτή η διαδικασία; Σύμφωνα με την πλευρά των τραπεζών, η διαδικασία «πάγωσε» στα μέσα του προηγούμενου καλοκαιριού όταν μονομερώς –όπως ισχυρίζονται– ο όμιλος της Ντίας Καψή ζήτησε παράταση της διαδικασίας εξυγίανσης και άρα της προστασίας την οποία πράγματι εξασφάλισε μέχρι τη λήξη του τρέχοντος μηνός, δηλαδή σε 11 ημέρες από σήμερα... Οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν πως με την κίνηση αυτή δημιουργήθηκε δυσπιστία για τις προθέσεις του οφειλέτη, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να καταρρεύσουν. Βέβαια αρκετοί από αυτούς που γνωρίζουν καλά την υπόθεση συμπληρώνουν πως έπαιξε ρόλο και η ύπαρξη της «εναλλακτικής» της πώλησης του ιστορικού ξενοδοχείου σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Το κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω όταν η πλευρά του ομίλου της Ντίας Καψή αμφισβήτησε το ύψος των οφειλών προς τη μία εκ των τραπεζών.

Μάλιστα, νωρίτερα φέτος, κατέθεσε αγωγή και προ ολίγων ημερών και μηνυτήρια αναφορά για εξαπάτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Για ποιο λόγο; Οπως αναφέρουν στην «Κ» οι νομικοί σύμβουλοι της επιχείρησης, τόσο η αγωγή όσο και η μήνυση πηγάζουν από την υπόθεση του άλλου ξενοδοχείου, αυτού της Ρόδου, και τα υπόλοιπα που εμφανίζει η μία εκ των πιστωτριών τραπεζών ως οφειλόμενα.

Με απλά λόγια, οι νομικοί εκπρόσωποι της κ. Ντίας Καψή ισχυρίζονται ότι η τράπεζα δεν της έχει αποδώσει ποσό της τάξης των 39 εκατομμυρίων ευρώ από το συνολικό τίμημα των 86,7 εκατομμυρίων για την πώληση της μονάδας στη Ρόδο.

Υπενθυμίζεται πως η κ. Ντία Καψή είχε πουλήσει και επαναμισθώσει (Sale & Lease Back) το πρώην Sofitel Capsis στη Ρόδου προκειμένου να αντεπεξέλθει στα προβλήματα ρευστότητας που ανέκυψαν μετά την κρίση που ξέσπασε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Ετσι το ξενοδοχείο πουλήθηκε στην τράπεζα και ενοικιάστηκε από την ίδια επιχείρηση.

Ομως τώρα οι συνολικές απαιτήσεις της εν λόγω τράπεζας προς την Τουριστικό Συγκρότημα Καψή Α.Ε.» (ιδιοκτήτρια μέχρι το Sale & Lease Back και των δύο μονάδων) περιλαμβάνουν, κατά την εταιρεία, και αυτό το πόσο που ουδέποτε, όπως λέει η πλευρά Καψή, της δόθηκε. Και έτσι ανεβαίνουν στα 53 εκατομμύρια. Για να κλείσουμε το κεφάλαιο της Ρόδου, να θυμίσουμε πως τελικά η τράπεζα έκανε έξωση στην Καψή και, αφού δεν κατάφερε να προχωρήσει η πώληση, μίσθωσε το ξενοδοχείο σε νέο επιχειρηματικό σχήμα, την εταιρεία «Σύνθεσης Α.Ε.» συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Νικολάου Κούτρα, που ξεκινάει την επαναλειτουργία του αυτές τις ημέρες.

Η δικάσιμος για την αγωγή των απαιτήσεων της πλευράς Καψή από την τράπεζα έχει οριστεί για τον Φεβρουάριο του 2019. Ομως οι εξελίξεις φαίνεται πως θα κυλήσουν πολύ πιο γρήγορα...

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον καθιστά ελκυστική λύση την πώληση

Στην αγορά θεωρούν καταλύτη για την αλλαγή πλεύσης των τραπεζών, από εξυγίανση σε πώληση, στην υπόθεση του Out of the Blue Capsis Elite Resort, το αυξημένο και κατά ορισμένους ασφυκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από εγχώριους ξενοδοχειακούς ομίλους –μεταξύ των οποίων δύο από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα– όσο και από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, με τα οποία έχουν συγκροτήσει κοινοπραξίες κάποιοι ενδιαφερόμενοι.

Στην αγορά εκτιμάται πως το ξενοδοχείο στην Κρήτη μπορεί να πουληθεί, στο πλαίσιο διαδικασίας ειδικής διαχείρισης, έναντι 70 εκατομμυρίων ευρώ. Λύση που, εφόσον υλοποιηθεί, θα έχει πολύ θετικότερο αποτέλεσμα για την προσπάθεια απομόχλευσης των τραπεζικών ισολογισμών ειδικά καθώς η πίεση από τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς φορείς αυξάνεται, από ό,τι η απομείωση και ρύθμιση των απαιτήσεών τους μέσω συμφωνίας εξυγίανσης.

Ξενοδοχείο-τρόπαιο

Γιατί μπορεί να πιάσει 70 εκατομμύρια το Capsis; Επειδή πρόκειται για ξενοδοχείο-τρόπαιο, στην Αγία Πελαγία του Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο ανακατασκευάστηκε πλήρως το 2006 και βρίσκεται σε μια από τις ωραιότερες χερσονήσους του νησιού με προνομιακή θέση σε έκταση 168 στρεμμάτων και συνολικούς δομημένους χώρους 34.000 τετραγωνικών μέτρων. Αποτελείται από ένα πολυτελές παραθαλάσσιο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει All-Suite ξενοδοχείο, ιδιωτικές σουίτες, μεζονέτες και βίλες με ιδιωτική πισίνα και εξαιρετικές εγκαταστάσεις αναψυχής και ευεξίας.

Με δεδομένους τους ρυθμούς ανάπτυξης του τουρισμού στην Ελλάδα εν γένει και στην Κρήτη ειδικότερα, αλλά και τα υψηλά συγκριτικά περιθώρια κέρδους που μπορεί να δουλέψει ένα τέτοιο ξενοδοχείο εάν δεν βαρύνεται με δανειακές υποχρεώσεις, γίνεται εύκολα αντιληπτή η επενδυτική ελκυστικότητά του.

Το συγκρότημα ανήκει στην Τουριστικό Συγκρότημα Καψή Α.Ε., που όπως προαναφέρθηκε ανήκει στα συμφέροντα της κ. Ντίας Καψή. Πρόκειται γα τη μία από τις δύο θυγατέρες του Θάνου και της Μαρίκας Καψή, που ξεκινώντας από την Αίγυπτο στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όπου και το πρώτο τους ξενοδοχείο, έκτισαν μια από τις πρώτες μεγάλες ελληνικές ξενοδοχειακές αυτοκρατορίες, τα Capsis Hotels. Η αρχή έγινε το 1966 στο Ηράκλειο της Κρήτης με το Capsis Astoria στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησαν σταδιακά, από το 1970, το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη, που έγινε σε συνεργασία με την οικογένεια Βάρδα, και το επίμαχο σήμερα Capsis Beach στην Αγία Πελαγία Kρήτης, όπως και τα Metropolitan Capsis Hotel & Apartments στη Ρόδο και το Esperia Capsis Hotel στην Αθήνα. Το 1986 η κ. Μαρίκα Καψή απεβίωσε αφήνοντας το μερίδιό της στις κόρες της, Λένα και Ντία. Η Ντία ανέλαβε τις μονάδες στην Αγία Πελαγία και στη Ρόδο και η Λένα το Capsis Astoria στο Ηράκλειο και το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη.Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text