Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Δημοσιονομικό κενό ύψους 0,5% του ΑΕΠ για το 2019 βλέπει το ΔΝΤ

Δημοσιονομικό κενό ύψους 0,5% του ΑΕΠ για το 2019 βλέπει το ΔΝΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δημοσιονομικό κενό ύψους 0,5% του ΑΕΠ για το 2019 βλέπει το ΔΝΤ

Της Ειρήνης Χρυσολώρας

Με την εκτίμηση ότι το 2019 θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ αποχώρησε η αποστολή του ΔΝΤ από το Χίλτον, το περασμένο Σάββατο.

Η εκτίμηση αυτή δεν το εμπόδισε να συναινέσει στο κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας (η οποία, πάντως, αφορά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς).

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ συμφώνησαν να μην επισπευσθεί η μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2019 και να ισχύσει κανονικά από 1/1/2020, ενώ δέχθηκαν επίσης να εφαρμοστούν τα αντίμετρα το 2019. Παρ’ όλα αυτά, εφ’ όσον το ΔΝΤ συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα, το κενό πρέπει να καλυφθεί με κάποιον τρόπο, εκτός αν μέχρι τότε έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις τους και δεν θεωρεί πλέον ότι υπάρχει.

Προς το παρόν, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να ζητήσει το Ταμείο κάποια πρόσθετα μέτρα, ή ακόμη να μην εφαρμοσθούν στο σύνολό τους τα αντίμετρα (είναι 1% του ΑΕΠ). Πάντως, πηγή του οικονομικού επιτελείου έλεγε στην «Κ» ότι δεν ανησυχεί.

Σημειώνεται ότι υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών διαμήνυε την Πέμπτη στο Χίλτον ότι το Ταμείο αναθεώρησε την εκτίμησή του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 από 2,9% σε 3,5% του ΑΕΠ.

Στην ανακοίνωσή του, εξάλλου, που εξέδωσε μετά την τεχνική συμφωνία το Σάββατο, το Ταμείο άφηνε να εννοηθεί ότι υπάρχουν εκκρεμότητες σε κάποια θέματα στο δημοσιονομικό πεδίο και στις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, ενώ –βεβαίως– σημείωνε και την ανάγκη για ρύθμιση του χρέους.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις δήλωσε:

«Μια αποστολή του ΔΝΤ επισκέφθηκε την Αθήνα 16-19 Μαΐου, για να συζητήσει πολιτικές που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από ένα προληπτικό πρόγραμμα (διευθέτηση) του Ταμείου. Η αποστολή σημείωσε καλή πρόοδο και θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις Αρχές από τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ τις ερχόμενες μέρες, επικεντρώνοντας σε εναπομένοντα θέματα στις περιοχές των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εκ παραλλήλου, οι διαπραγματεύσεις με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας συνεχίζονται, ενόψει της εξασφάλισης διασφαλίσεων για την αναγκαία ελάφρυνση χρέους, προκειμένου να υπάρξει ένα πρόγραμμα (διευθέτηση) του ΔΝΤ.  Η αποστολή συμμετείχε μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος του ESM».

Το Ταμείο αναμένει νεότερες εξελίξεις στο θέμα του χρέους από το Eurogroup της Πέμπτης, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Τα στελέχη του έχουν διαμηνύσει κατ’ επανάληψιν το τελευταίο διάστημα (Πόουλ Τόμσεν και Τζέρι Ράις) ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις, καθώς χρειάζεται χρόνο για να συγκαλέσει το Εκτελεστικό του Συμβούλιο και να πάρει αποφάσεις.

 

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text