Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Ερχονται εξώδικα σε καταναλωτές της ΔΕΗ με χρέη άνω των 1.000 ευρώ

Ερχονται εξώδικα σε καταναλωτές της ΔΕΗ με χρέη άνω των 1.000 ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ερχονται εξώδικα σε καταναλωτές της ΔΕΗ με χρέη άνω των 1.000 ευρώ

Με μαζική αποστολή εξωδίκων σε καταναλωτές με ανεξόφλητες οφειλές άνω των 1.000 ευρώ ξεκίνησε τη δράση της η Qualco που έχει προσληφθεί από τη ΔΕΗ για να συνδράμει στο έργο της είσπραξης των ανεξόφλητων οφειλών ύψους 2,8 δισ.

Η Qualco προχωράει στοχευμένα σε αγρότες και επαγγελματίες της περιφέρειας και των νησιωτικών περιοχών με χρέη άνω των 1.000 ευρώ που είτε δεν τα έχουν ρυθμίσει είτε έχουν μπει σε διακανονισμό αλλά βγήκαν εκτός διότι δεν τήρησαν τις ρυθμίσεις.

Σε πρώτη φάση αποστέλλονται εξώδικα μέσω των οποίων οι οφειλέτες καλούνται να διακανονίσουν τα χρέη τους εντός 15 ημερών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι οφειλέτες ειδοποιούνται και τηλεφωνικά. Η δεύτερη φάση αφορά όσους έχει σταλεί το εξώδικο και δεν έχουν ανταποκριθεί σε ένα εύλογο διάστημα, οπότε ακολουθεί διακοπή της ηλεκτροδότησης και στη συνέχεια διεκδίκηση των οφειλών από τη ΔΕΗ με δικαστικά μέσα. Ο στόχος που έχει θέσει η Qualco, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει από τη ΔΕΗ είναι η είσπραξη για φέτος 50 εκατ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιχείρησης θα υπερκαλυφθεί και θα φτάσει στα 150 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο περιορισμός των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ αποτελεί πλέον και μνημονιακή δέσμευση, αφού για τους πιστωτές οι πληρωμές του λογαριασμού ρεύματος συνδέονται με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού.

Την πορεία των ανεξόφλητων οφειλών παρακολουθούν και οι συστημικές τράπεζες, οι οποίες, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», διεκδικούν τα ποσά που θα εισπραχθούν προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν το κοινοπρακτικό ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας της εταιρείας, εξάλλου, η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της 27ης Απριλίου ένα πιο σφιχτό πρόγραμμα διακανονισμών, που προβλέπει μεγαλύτερες προκαταβολές και λιγότερες δόσεις. Οι καταναλωτές πελάτες της ΔΕΗ εξακολουθούν να διαχωρίζονται σε έξι κατηγορίες με κριτήριο τον βαθμό συνεπείας τους, ενώ σε όλες τις κατηγορίες ο μέγιστος αριθμός μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης είναι 24 μήνες έναντι 36 που ισχύει σήμερα. Για μέσο μηνιαίο λογαριασμό μέχρι 100 ευρώ απαιτείται προκαταβολή του 10% της οφειλής, για μηνιαίο λογαριασμό 101-250 ευρώ το 15% και από 250 ευρώ και πάνω το 20%.

Αναζήτηση νέου ορκωτού ελεγκτή

Στην αναζήτηση διεθνούς ελεγκτικού οίκου για την έγκριση των αποτελεσμάτων χρήσης του 2017 βρίσκεται η ΔΕΗ. Το θέμα συνδέεται με τη δυνατότητα της εταιρείας να βγει για χρηματοδότηση στις αγορές και σύμφωνα με πληροφορίες έχει επισημανθεί στη διοίκηση ότι για να γίνει αυτό τα οικονομικά της αποτελέσματα θα πρέπει να έχουν πιστοποίηση από έναν από τους τέσσερις μεγάλους διεθνούς οίκους, δηλαδή τους KPMG, Deloitte, EY και PwC. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2017 έχουν ελεγχθεί από τη ΣΟΛ. Θολό σημείο για τους αναλυτές στα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η ΔΕΗ για τη χρήση του 2017 είναι η μείωση των επισφαλειών, ύψους 400 εκατ. Η επιλογή ελεγκτών για την εταιρική χρήση από 1/1/2018 έως 31/12/2018 αποτελεί, πάντως, ένα από τα θέματα της τακτικής γενικής συνέλευσης που έχει οριστεί για τις 7 Ιουνίου. Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων αναμένεται να εγκρίνει επίσης την ανανέωση της θητείας του κ. Μανόλη Παναγιωτάκη στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text