Αρχική | Οικονομία | Πλήγμα στην αγορά στέγης

Πλήγμα στην αγορά στέγης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πλήγμα στην αγορά στέγης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Στον αποκλεισμό μόνιμων κατοίκων από την αγορά στέγης και στη «μετάλλαξη» συνοικιών σε όλη την Ευρώπη οδηγεί η εκρηκτική αύξηση των ενοικιάσεων μικρής διάρκειας μέσω ιστοσελίδων όπως η Airbnb, σύμφωνα με την οργάνωση Corporate Europe Observatory.

Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες των δημοτικών αρχών πολλών ευρωπαϊκών πόλεων να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο συναντούν προσκόμματα, εξαιτίας της εύνοιας που δείχνει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη «συνεργατική οικονομία».

Σε μελέτη που δημοσιεύεται αυτό τον μήνα, με τίτλο UnfairBnB (Αδικο Airbnb), η οργάνωση Corporate Europe Observatory με έδρα τις Βρυξέλλες επισημαίνει: «Η Airbnb προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την επιρροή της μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για να αποφύγει τη φορολογία και τη ρύθμιση».

Παρότι η Airbnb ιδρύθηκε ως «κοινότητα» ερασιτεχνών οικοδεσποτών, προσφέροντας δωμάτια ή προσωρινά κενές κατοικίες σε ταξιδιώτες, αναπτύχθηκε ραγδαία μετά το 2014.

Η Airbnb διαθέτει σήμερα 20.500 διευθύνσεις στο Βερολίνο, 18.500 στη Βαρκελώνη, 61.000 στο Παρίσι και 19.000 στο Αμστερνταμ. Πολλά από τα διαμερίσματα ενοικιάζονται όλο τον χρόνο, περιορίζοντας την αγορά στέγης σε μεγαλουπόλεις που αντιμετωπίζουν σημαντική στεγαστική κρίση.

«Παρότι υπάρχουν ακόμη συνταξιούχοι που ενοικιάζουν δωμάτια στο σπίτι τους για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, τα περισσότερα διαμερίσματα Airbnb ανήκουν πια σε μεσιτικά γραφεία. Η οικονομία αυτή δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί “συνεργατική” με κανέναν τρόπο», λέει ο συντάκτης της έρευνας Κένεθ Χορ.

Η Airbnb αρνείται ότι η δραστηριότητά της επηρεάζει τα ενοίκια. Δήμοι σε όλη την Ευρώπη, όμως, λαμβάνουν μέτρα στήριξης της στεγαστικής αγοράς. Η Πάλμα ντε Μαγιόρκα ψήφισε τον περασμένο μήνα την απαγόρευση σχεδόν όλων των ενοικιάσεων Airbnb, ενώ ο δήμος του Παρισιού υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να δηλώνουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια Airbnb.

«Η Κομισιόν μοιάζει, όμως, σχεδόν υπνωτισμένη από την προοπτική ισχυρής “συνεργατικής” οικονομίας, αδιαφορώντας για τις αρνητικές της επιπτώσεις. Οι Ευρωπαίοι επίτροποι μιλούν συνέχεια για “ευκαιρίες” και ουδέποτε για “απειλή”, ενώ ακόμη και η Ευρωβουλή καταδίκασε πρόσφατα τις προσπάθειες μεγάλων ευρωπαϊκών δήμων να περιορίσουν την ενοικίαση κατοικιών μέσω της Airbnb», λέει ο Χορ.

Η Ενωση Κατοικιών Διακοπών, της οποίας η Airbnb είναι ιδρυτικό μέλος, κατέθεσε πρόσφατα επίσημη διαμαρτυρία στα ευρωπαϊκά όργανα, σύμφωνα με την οποία Βαρκελώνη, Βερολίνο, Βρυξέλλες και Παρίσι επιβάλλουν «υπερβολικούς κανόνες και απαγορεύσεις» στις ενοικιάσεις αυτές.

 

Πηγή: kathimerini.gr

26

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text