Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Προς συμφωνία για Notos Com οδεύουν τράπεζες και Pillarstone

Προς συμφωνία για Notos Com οδεύουν τράπεζες και Pillarstone

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προς συμφωνία για Notos Com οδεύουν τράπεζες και Pillarstone

Της Ευγενίας Τζώρτζη

Στη διάσωση του ομίλου Notos Com Συμμετοχές καταλήγουν οι τράπεζες σε συνεργασία με την Pillarstone, συνομολογώντας σε γενναίο «κούρεμα» έως και 70% των δανείων του ιστορικού ομίλου. Η διάσωση συνοδεύεται με ένα επίσης γενναίο σχέδιο αναδιάρθρωσης, που προβλέπει την ανακατάταξη των σημείων πώλησης και το κλείσιμο καταστημάτων σε συνδυασμό με τη μείωση του προσωπικού, σε μια προσπάθεια να επαναπροσδιοριστεί το επιχειρηματικό μοντέλο και να δοθεί έμφαση στις κερδοφόρες δραστηριότητες.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης αποτέλεσε μέχρι σήμερα αντικείμενο εξαντλητικών συζητήσεων μεταξύ των τραπεζών και της Pillarstone, που διήρκεσαν μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι διαπραγματεύσεις έχουν πλέον καταλήξει και ήδη ετοιμάζονται τα τελικά κείμενα της σύμβασης. Στα κρίσιμα θέματα που φέρονται να έχουν συμφωνηθεί είναι η κατάταξη των πιστωτών στο νέο χρηματοδοτικό σχήμα. Να σημειωθεί ότι η Pillarstone, που θα συμμετάσχει μαζί με τις τράπεζες στην αναχρηματοδότηση της εταιρείας με φρέσκο χρήμα 25 εκατ. ευρώ, καθίσταται βάσει της συμφωνίας πρώτος δικαιούχος (super senior dept) σε περίπτωση που το σχέδιο αναδιάρθρωσης αποτύχει. Ουσιαστικά, οι τράπεζες αποδέχονται τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους από το προϊόν της ρευστοποίησης σε περίπτωση που το εγχείρημα δεν επιτύχει και η επιχείρηση οδηγηθεί σε πλειστηριασμό.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι δανειακές υποχρεώσεις είναι περίπου 152 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικό μέρος είναι προς προμηθευτές. Τη μεγαλύτερη έκθεση στον δανεισμό της Notos Com έχει η Εθνική Τράπεζα με 65 εκατ. ευρώ και ακολουθούν κατά σειρά η AlphaBank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό, το γενναίο «κούρεμα» που έχει συνομολογηθεί κρίνεται αναγκαίο προκειμένου ο όμιλος, η λειτουργική κερδοφορία του οποίου δεν ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ, να μπορέσει να αναστρέψει τη ζημιογόνο πορεία του, να προσαρμόσει το επιχειρηματικό του μοντέλο στα νέα δεδομένα και στη συνέχεια να μεταπωληθεί. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει αναχρηματοδότηση από την Pillarstone και τις τράπεζες σε δύο φάσεις, με παράλληλη υλοποίηση της αναδιοργάνωσης του ομίλου μέσα από σημαντική συρρίκνωση του εμπορικού δικτύου. Η συρρίκνωση του εμπορικού δικτύου θα συνοδευθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη μείωση κατά 30% έως 40% του προσωπικού, πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά του ομίλου. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο όμιλος απασχολεί 1.435 υπαλλήλους, σημαντικός αριθμός των οποίων εργάζεται στα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία θα διατηρηθούν. Δεν αποκλείεται, πάντως, η αναδιοργάνωση του Notos Home, με τη μεταφορά μέρους της δραστηριότητας στο κτίριο των Σταδίου και Αιόλου. Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, την αλλαγή του μάνατζμεντ σε συνεργασία με την παρούσα διοίκηση.

Η Νotos Com Συμμετοχές εμφανίζει κύκλο εργασιών 120 εκατ. ευρώ και έχει ισχυρή παρουσία στον τομέα των πολυκαταστημάτων μέσω των Νotosgalleries και Νotoshome. Η εταιρεία, μεταξύ άλλων, λειτουργεί τα Notos Galleries σε Aθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Kαλαμάτα και τα Notos Home σε πλατεία Kοτζιά και Golden Hall.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text