Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ρευστό 2,5 τρισ. δολ. θα εισρεύσει το 2018 στην οικονομία των ΗΠΑ

Ρευστό 2,5 τρισ. δολ. θα εισρεύσει το 2018 στην οικονομία των ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρευστό 2,5 τρισ. δολ. θα εισρεύσει το 2018 στην οικονομία των ΗΠΑ

Ρευστό που αντιστοιχεί στο 12,5% του αμερικανικού ΑΕΠ αναμένεται να εισρεύσει το 2018 στην οικονομία των ΗΠΑ, παρέχοντας στήριξη σε μια χρηματιστηριακή αγορά που είναι υποτονική από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με μελέτη της επενδυτικής τράπεζας UBS, αν επαληθευθούν οι προβλέψεις, οι αμερικανικές εταιρείες θα ενισχύσουν την οικονομία με 2,5 τρισ. δολάρια, χάρη στο νομοσχέδιο Τραμπ που μειώνει τη φορολογία επιχειρήσεων και ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επαναπατρίσουν χρήματα που είχαν αποταμιεύσει τα προηγούμενα χρόνια στο εξωτερικό. Η UBS προβλέπει ότι το 2018 το ύψος των μερισμάτων που θα δώσουν οι αμερικανικές εταιρείες θα ανέλθει στα 500 δισ. δολάρια, το ύψος της επαναγοράς μετοχών θα κυμανθεί μεταξύ 700 και 800 δισ. δολαρίων, και το ύψους των συγχωνεύσεων και εξαγορών θα ανέλθει στο 1,3 τρισ. δολάρια. Αν επαληθευθεί η πρόβλεψη, το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 2,5 τρισ. δολάρια, ή στο 10% της κεφαλαιοποίησης των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500.

Οι επαναγορές μετοχών ειδικά αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό και έχουν βοηθήσει τη Wall Street να αποφύγει την υποχώρηση, παρ’ όλο που δείχνει «κουρασμένη» και ευμετάβλητη τους πρώτους μήνες του 2018 μετά το θριαμβευτικό 2017, οπότε ο S&P είχε σημειώσει κέρδη 20%. Οι επαναγορές έχουν αυξηθεί από την αρχή του 2018 κατά 83%, δηλαδή πολύ περισσότερο από τα μερίσματα, που έχουν αυξηθεί κατά 9%. Ωστόσο είναι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές που έχουν αυξηθεί περισσότερο, δηλαδή κατά 130%, σύμφωνα με στοιχεία της UBS.

Μεγάλος κερδισμένος, με άνοδο 9,5% από την αρχή του έτους, είναι ο δείκτης Nasdaq, που περιλαμβάνει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Οι επαναγορές που έχουν ανακοινώσει οι εταιρείες του δείκτη έχουν αυξηθεί κατά 200% σε σύγκριση με το 2017, στα 160 δισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ύψους 100 δισ. δολαρίων, το έχει ανακοινώσει η Apple.

Η UBS υπολογίζει ότι οι εξαγορές, τα μερίσματα και οι ροές ζήτησης αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των επιδόσεων των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών φέτος. Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 2,6% από την αρχή του 2018 και ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones είναι οριακά θετικός.

Η αγορά, ωστόσο, σημείωσε τον Μάιο την καλύτερη επίδοση το 2018, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch. Τα κέρδη προήλθαν από τη μεγάλη αύξηση της ρευστότητας και τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών. Οι ερευνητές της Barclays την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι οι πρόσφατες οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών δείχνουν «τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας», μέσω φοροαπαλλαγών και αύξησης δαπανών. Επιπλέον, οι μεγαλύτερες εταιρείες ήταν οι μεγαλύτεροι επαναγοραστές μετοχών. Το 20% των μεγαλύτερων εταιρειών, με βάση την κεφαλαιοποίησή τους, πραγματοποίησε το 72% των επαναγορών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018. «Οι μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις συνέχισαν να επαναγοράζουν μετοχές, γεγονός που οι επενδυτές αξιοποίησαν για την περαιτέρω αύξηση της έκθεσής τους στις επιχειρήσεις που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την ανάπτυξη», δήλωσε στο CNBC αναλυτής της UBS.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text