Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | «Τράβηξαν» 12,3 δισ. δολ. τον Μάιο από τις αναδυόμενες αγορές

«Τράβηξαν» 12,3 δισ. δολ. τον Μάιο από τις αναδυόμενες αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Τράβηξαν» 12,3 δισ. δολ. τον Μάιο από τις αναδυόμενες αγορές

Οι επενδυτές αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους από τις αναδυόμενες αγορές. Ρευστοποίησαν 12,3 δισ. δολάρια σε μετοχές και ομόλογα μέσα στον Μάιο. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων που σημειώνονται στις αναδυόμενες αγορές από ξένους επενδυτές, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, σημειώνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

Αποδίδονται σε διάφορους παράγοντες και όχι σε ένα συγκεκριμένο γεγονός. Η προσφυγή της Αργεντινής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η μεγάλη διολίσθηση της λίρας στην Τουρκία και το «πάγωμα» της διανομής προϊόντων στη Βραζιλία λόγω της πολυήμερης απεργίας των οδηγών φορτηγών έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αυτές οι μεμονωμένες κρίσεις λαμβάνουν χώρα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, λόγω της εμπορικής αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με τους μεγαλύτερους συμμάχους και αντιπάλους τους. Είναι πολύ πιθανόν να διαταραχθεί, σε μεγάλο βαθμό, η εφοδιαστική αλυσίδα στην παγκόσμια οικονομία, λόγω της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ και ισχυρών αντίποινων από την Κίνα, τον Καναδά, την Ε.Ε και το Μεξικό. Οπότε οι επενδυτές γίνονται πολύ πιο συντηρητικοί στις τοποθετήσεις τους, αποσύροντας κεφάλαια τόσο από μετοχές όσο και από ομόλογα των αναδυομένων αγορών.

Ολες αυτές οι εξελίξεις, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κινείται προς την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής της, προχωρώντας σταδιακά στην αύξηση των επιτοκίων και θέτοντας έτσι τέλος σε μια παρατεταμένη περίοδο φθηνού δανεισμού. Κατά συνέπεια, το δολάριο ακρίβυνε μαζί με την άνοδο των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Οπότε, οι χώρες και οι εταιρείες των αναδυομένων αγορών θα πρέπει να πληρώσουν τα ομόλογα που έχουν εκδώσει σε δολάρια ή να μετακυλίσουν το χρέος τους με υψηλότερο επιτόκιο.

Η συνολική αξία των ομολόγων σε δολάρια που έχουν εκδοθεί στις αναδυόμενες αγορές διπλασιάστηκε από το 2007 έως το 2017, ξεπερνώντας τα 11 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Ακόμη και το 2017, όταν πια ήταν ξεκάθαρο ότι η Fed θα προχωρούσε στη βαθμιαία αύξηση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ, οι εκδόσεις ομολόγων σε δολάρια στις αναδυόμενες αγορές έφθασε στο ρεκόρ των 450 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την CreditSights.

Οπως σχολιάζει ο στρατηγικός επενδυτής της Societe Generale Σόλομον Τάντες στην ιστοσελίδα Marketwatch, «δεν είναι μόνον τα κράτη που έχουν εκδώσει ομόλογα σε δολάρια αλλά και οι επιχειρήσεις». Υπ’ αυτήν την έννοια, οι τουρκικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες. Στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου δείχνουν ότι το χρέος του ιδιωτικού τομέα στην Τουρκία αντιστοιχεί περίπου στο 70% του ΑΕΠ της χώρας. Πάνω από το ήμισυ αυτού του χρέους έχει εκδοθεί σε ξένο νόμισμα, καθιστώντας τη χώρα εξαιρετικά ευάλωτη στις εκροές ξένων κεφαλαίων. Ορισμένες χώρες έχουν λάβει τα μέτρα τους, αντλώντας πολύτιμα μαθήματα από την ασιατική κρίση του 1997. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, το συνολικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στις οικονομίες του αναδυόμενου κόσμου έχει μειωθεί από 91 δισ. δολάρια το 2016 στα 26 δισ. δολάρια το 2017.

Εως τον Απρίλιο το κλίμα ήταν θετικό στις αναδυόμενες αγορές, παρά την ανοδική πορεία που ακολουθούσαν σταδιακά οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων. Εκτοτε, όμως, καλλιεργήθηκε κλίμα ανασφάλειας, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να κλιμακώνει τις πιέσεις προς τους εμπορικούς εταίρους του, με απειλές για την επιβολή δασμών σε κάποιες από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Μετά τα μέσα Μάιου οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν πάνω από το 3% και σήμερα κυμαίνονται στο 2,9% από το 2,4% στις αρχές του έτους.


Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text