Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ενδιαφέρον του ομίλου Μυτιληναίου για τη ΔΕΠΑ

Ενδιαφέρον του ομίλου Μυτιληναίου για τη ΔΕΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενδιαφέρον του ομίλου Μυτιληναίου για τη ΔΕΠΑ

Της Χρύσας Λιάγγου

Το ενδιαφέρον του ομίλου Μυτιληναίου για τη ΔΕΠΑ αλλά και τη διερευνητικού χαρακτήρα συμμετοχή του στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας ανακοίνωσε στους μετόχους της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες, ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος.

«Το ενδιαφέρον μας για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι αυτονόητο αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί εφόσον προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και γίνουν γνωστοί οι όροι του», είπε ο κ. Μυτιληναίος και θύμισε ότι ο όμιλος είχε συμμετάσχει σε κοινοπραξία με τη Motor Oil και στην προσπάθεια αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ επί κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία δεν προχώρησε. Ο ίδιος χαρακτήρισε το φυσικό αέριο στρατηγικό καύσιμο για τον όμιλο, που, όπως είπε, καταναλώνει περίπου το 1/3 της συνολικής κατανάλωσης αερίου της χώρας (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανικές εγκαταστάσεις).

Το ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ συνδέεται αφενός με την ενίσχυση της θέσης της «Μυτιληναίος» στην αγορά φυσικού αερίου όπου ήδη δραστηριοποιείται μέσω της Protergia στη λιανική και της M+M στη χονδρική και αφετέρου με τη στρατηγική της εταιρείας για διασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους φυσικού αερίου, αφού είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου εντάσσονται και οι συμφωνίες της «Μυτιληναίος» για απευθείας προμήθεια αερίου από τη ρωσική Gazprom αλλά και οι διαπραγματεύσεις με μεγάλη εταιρεία του κλάδου για προμήθεια αερίου που αποκάλυψε χθες στους μετόχους ο κ. Μυτιληναίος.

Οπως επίσης ανακοίνωσε η «Μυτιληναίος» θα φέρει τον Ιούλιο στην Ελλάδα το πρώτο φορτίο LNG από το Κατάρ. Ο κ. Μυτιληναίος μίλησε για πολύ μεγάλα συμφέροντα στο φυσικό αέριο, «πολύ μεγαλύτερα από τον ηλεκτρισμό, που μόνο τα απόνερα που φτάνουν στην Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν επιχειρηματικές και όχι μόνο αναταράξεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το ενδιαφέρον της «Μυτιληναίος» για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, σύμφωνα με την ενημέρωση του επικεφαλής της εταιρείας προς τους μετόχους, θα είναι καθαρά διερευνητικού χαρακτήρα, αφού όπως είπε, πρόκειται για ζημιογόνες μονάδες. «Θα εκδηλώσουμε ενδιαφέρον, θα μπούμε στο data room και μετά θα τοποθετηθούμε», είπε χαρακτηριστικά εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για την αξία και τη βιωσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων του παράγοντα CO2. Σημείωσε ότι μέσα σε διάστημα πέντε έξι μηνών το κόστος των CΟ2 ανέβηκε από τα 4-5 ευρώ ο τόνος στα 16 ευρώ ο τόνος και προέβλεψε ότι το κόστος αυτό θα ακολουθεί αυξητική τάση λόγω των πολιτικών της Ε.Ε. για το κλίμα. Στο σημείο αυτό ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την αγωνία του για τις επιπτώσεις στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού και τις μη καθετοποιημένες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες αγοράζουν σε υψηλές τιμές αλλά εξακολουθούν να πουλάνε στον καταναλωτή φθηνά. Εκτίμησε δε ότι η αγορά λιανικής θα οδηγηθεί αναπόφευκτα σε συγκέντρωση με πυρήνα τις καθετοποιημένες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες λόγω και της δραστηριότητας στην παραγωγή μπορεί να εξομαλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις στο κομμάτι της λιανικής.

Μιλώντας για τον κλάδο της μεταλλουργίας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε στους μετόχους ότι είναι ο πιο ισχυρός καθώς ωφελείται από το διεθνές περιβάλλον. Τα μέτρα Τραμπ έχουν αυξήσει τις τιμές και αυτή τη στιγμή η «Αλουμίνιον» έχει συμβολαιοποιήσει μεγάλο μέρος της παραγωγής του 2019 σε υψηλές τιμές. «Εμείς ωφελούμαστε και ως εταιρεία κερδίζουμε, δεν πραγματοποιούμε πωλήσεις στις ΗΠΑ, όμως δεν επιχαίρουμε γιατί εάν επιδεινωθεί το συνολικό κλίμα τότε δεν θα γλιτώσει κανείς», σημείωσε σχολιάζοντας τoν εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με αφορμή τα μέτρα Τραμπ. Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι θα είναι ικανοποιημένος εάν το 2018 επαναληφθούν τα μεγέθη που παρουσίασε η εταιρεία το 2017, ενώ για το 2019 εκτίμησε ότι ο κλάδος του αλουμινίου θα είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, λόγω της προπώλησης παραγωγής σε υψηλές τιμές. Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο καθαρό μετά από φόρους θα διαμορφωθεί στα 0,27 ευρώ ανά μετοχή και θα αποκοπεί στις 11 Ιουνίου με διανομή στις 15 του μηνός. Παρουσιάζοντας τον κοινωνικό απολογισμό της εταιρείας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι το κοινωνικοοικονομικό προϊόν της υπολογίζεται σε 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το 2017 καταβλήθηκαν φόροι 244 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text