Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η Fed και το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ

Η Fed και το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Για πρώτη φορά μετά δέκα χρόνια, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού πάνω από τον πληθωρισμό. Αυτή την απόφαση προβλέπεται πως θα λάβει στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Ετσι ξεκινά μια νέα διαμάχη. Πότε θα σταματήσει να αυξάνει το βασικό επιτόκιο.

Η Fed προχωρά σταδιακά στην αύξηση των επιτοκίων από τα τέλη του 2015, χωρίς να εμφανιστεί κανένα σημάδι που να μαρτυρά ότι πλήττεται η οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η αύξηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, θα κάνει δυσκολότερη την αποστολή της Fed στο μέλλον. Δηλαδή, από την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να χαράξει μια νομισματική πολιτική με νέες αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο, που, όμως, δεν θα αναχαιτίσουν τη δεύτερη μακροβιότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και οι αξιωματούχοι της Fed στοχεύουν σε ένα επιτόκιο που δεν θα επιβραδύνει, ούτε θα επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Αλλά είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς ποιο είναι αυτό το επιτόκιο. Καθώς το κόστος δανεισμού στην αμερικανική οικονομία ξεπερνάει τον πληθωρισμό, οι αναλυτές της αγοράς φοβούνται ότι η Fed το παρακάνει και θα αναχαιτίσει την ανάπτυξη.

Η Fed «μπαίνει σταδιακά σε ένα νέο σύμπαν, με τα επιτόκια στο 2%», σχολιάζει ο Τόμας Γκόστεργκ, οικονομολόγος για τις ΗΠΑ στην επενδυτική τράπεζα Picter Wealth Management. Την άνοιξη του 2005 ήταν η τελευταία φορά που τα πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ, δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης του πληθωρισμού, ήταν θετικά. Τότε, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να εφαρμόζει μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, αφού είχε διευκολύνει, ίσως, υπερβολικά, τον δανεισμό για πολύ καιρό. Λίγα χρόνια μετά ξέσπασε η μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση από το Κραχ του 1929.

Αυτή τη φορά η διαμάχη για την επαναφορά του πραγματικού κόστους δανεισμού, χωρίς την επίδραση του πληθωρισμού, σε θετικό έδαφος έχει ξεκινήσει κάπως πρώιμα, σχολιάζει ο κ. Γκόστεργκ, προσθέτοντας ότι πολλοί αναρωτιούνται ποιο θα είναι το «ουδέτερο» επιτόκιο.

Στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, το βασικό επιτόκιο δανεισμού αναμένεται να αυξηθεί από τη Fed στο 1,75% με 2%. Σε αυτά τα επίπεδα ορίζει η Fed τον στόχο για τον πληθωρισμό. Σε αυτά τα ποσοστά κυμαίνεται, επίσης, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στην οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό επιτόκιο θα φθάσει περίπου στο μηδέν, υποστηρίζουν ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed, που θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να γίνει καμία άλλη αύξηση.

Μετά τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 με 13 Ιουνίου, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Εκεί αναμένεται να δοθούν κάποιες ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις. Οικονομικοί αναλυτές θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε συμπεράσματα από τις προβλέψεις της Fed για την ανάπτυξη. Θα υπάρξουν μία ή δύο αυξήσεις στο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ;

Είναι μεγάλη πρόκληση για τη Fed να μεταβιβάσει το κατάλληλο μήνυμα. «Τώρα, το τι θα γίνει και πότε, είναι αποκλειστικά απόφαση του διοικητικού συμβουλίου», σχολιάζει ο Τζον Γουίλιαμς, πρόεδρος της Fed στο Σαν Φρανσίσκο. Ο κ. Γουίλιαμς θα αναλάβει σύντομα τα ηνία της Fed στη Νέα Υόρκη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στο οικονομικό σκηνικό. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και η εγγύτητά της, όχι μόνο από γεωγραφική άποψη, με τη Wall Street. Παρότι από τα στοιχεία της Fed προκύπτει ότι το «ουδέτερο» επιτόκιο θα πρέπει να είναι χαμηλό, «το μείζον θέμα στον πραγματικό κόσμο είναι να αξιολογήσει κανείς το οικονομικό κλίμα και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες», παρατηρεί ο Γιαν Χάτζιους, οικονομολόγος της Goldman Sachs.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text