Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Επενδυτές αποσύρουν τοποθετήσεις από αμοιβαία της Ευρωζώνης

Επενδυτές αποσύρουν τοποθετήσεις από αμοιβαία της Ευρωζώνης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επενδυτές αποσύρουν τοποθετήσεις από αμοιβαία της Ευρωζώνης

Σχεδόν 11 δισ. δολάρια απέσυραν οι επενδυτές από τα ευρωπαϊκά μετοχικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία (ETFs), κατά τη διάρκεια του τριμήνου που έληξε τον Μάιο, λόγω των ενδείξεων για εξασθένιση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και για κλιμάκωση της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία. Μόνον τον προηγούμενο μήνα, όταν κορυφώθηκε η ανησυχία για την πορεία της ιταλικής οικονομίας υπό τη διακυβέρνηση ενός συνασπισμού λαϊκίστικων κομμάτων, οι εκροές από τα ευρωπαϊκά μετοχικά ETFs της Ευρώπης διαμορφώθηκαν στα 3,7 δισ. ευρώ. Οι επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικοί, ρευστοποιώντας τα κεφάλαιά τους. Οι μεγαλύτερες εκροές σημειώθηκαν στα ETFs που παρακολουθούν τις μετοχές των γερμανικών, των ιταλικών και των ισπανικών μετοχών, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία ή ETFs παρακολουθούν μετοχές, ομόλογα, δείκτες εμπορευμάτων ή και νομισμάτων, αλλά λειτουργούν ως αμοιβαία κεφάλαια.

Στις αρχές Μάιου, τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η οποία πέρυσι είχε ξεπεράσει τις προσδοκίες των επενδυτών με τις επιδόσεις της. Το α΄ τρίμηνο του 2018, όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,4% από το 0,7% του δ΄ τριμήνου του 2017.

Το καλοκαίρι του 2016 ήταν η τελευταία φορά που οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ήταν τόσο χαμηλοί, δημιουργώντας δυσάρεστους συνειρμούς στους επενδυτές. Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωζώνη δυσκολεύθηκε να επανέλθει σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009 και μετά την κρίση δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη. Φέτος, το κλίμα αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία οφείλεται κυρίως στο ότι οι ΗΠΑ απειλούν να επιβάλουν δασμούς στους εμπορικούς συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρότερων οικονομιών στην Ευρωζώνη, και ειδικά στη Γερμανία, η οποία εξαρτάται από τις εξαγωγές. Σε αυτό το σκηνικό πρέπει να προσθέσουμε και τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία που σκοπεύει να παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης. Κινδυνεύει, ως εκ τούτου, να εκτροχιαστεί η υπ’ αριθμόν 3 ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης από την πορεία σταθερής ανάπτυξης που είχε καταφέρει να χαράξει τα τελευταία χρόνια, μετά τη χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική εποχή.

Αλλα θέματα που προβληματίζουν τους επενδυτές είναι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, καθώς και το νέο πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας αναλύσεων HIS Markit, Κρις Γουίλιαμσον, είχε δηλώσει, μετά την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ότι «η αβεβαιότητα εντείνεται και λόγω των φόβων για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου και λόγω του Brexit». Η εκκρεμότητα παραμένει όσο το Λονδίνο δεν καταλήγει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Η ανησυχία και η επιφυλακτικότητα των επενδυτών δεν αφορούν μόνον την Ευρωζώνη. Εκροές από τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία που παρακολουθούν τραπεζικές μετοχές εμφανίστηκαν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs, τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν μειώσει από πέρυσι την έκθεσή τους στις τραπεζικές μετοχές και έχουν αυξήσει τα στοιχήματα για την πτώση των τιμών τους. Από τις αρχές του έτους έως τον Μάιο, οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου που περιλαμβάνονται στον αμερικανικό δείκτη S&P έχουν σημειώσει πτώση 2,4%, ενώ ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης έχει χάσει το 11% της αξίας του κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Citi, οι επενδυτές έχουν διοχετεύσει 27,5 δισ. σε αμερικανικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία τον Μάιο, καθώς υπάρχουν προσδοκίες για τόνωση της ανάπτυξης λόγω μείωσης της φορολόγησης των επιχειρήσεων.


Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text