Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Πιέσεις στα ομόλογα τους επόμενους 12-18 μήνες βλέπουν ξένοι αναλυτές

Πιέσεις στα ομόλογα τους επόμενους 12-18 μήνες βλέπουν ξένοι αναλυτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πιέσεις στα ομόλογα τους επόμενους 12-18 μήνες βλέπουν ξένοι αναλυτές

Της Ελευθερίας Κουρτάλης

Η μη εκταμίευση της δόσης του ESM, οι αρνητικές ειδήσεις από το μέτωπο της ελάφρυνσης του χρέους σε συνδυασμό με τις νέες πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα, οδήγησαν σε νέα ισχυρή άνοδο τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων λίγο κάτω από το 5%. Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε ενίσχυση της μεταβλητότητας στους ελληνικούς τίτλους, υπογραμμίζουν ότι οι αγορές παραμένουν ερμητικά «κλειστές» για την Ελλάδα, τη στιγμή που ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κραδασμοί αναμένεται να συνεχιστούν για τους επόμενους 12-18 μήνες, επισημαίνοντας ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς θα εκτοξευθεί στο 6%.

Την Παρασκευή αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά πόσο ευάλωτα είναι τα ελληνικά assets, αφού η νέα επιδείνωση που σημειώθηκε στα ομόλογα της Ιταλίας «μεταδόθηκε» με μεγάλη ταχύτητα και στα ελληνικά.

Η risk-off διάθεση που κυριάρχησε στις διεθνείς αγορές λόγω των νέων φόβων για εμπορική ένταση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ενόψει της συνόδου του G7, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες των επενδυτών γύρω από την ατζέντα πολιτικής της νέας ιταλικής κυβέρνησης, αλλά και τις επικείμενες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed και της ΕΚΤ, έστειλαν τις αποδόσεις στα ιταλικά 2ετή ομόλογα σε υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων και στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 2012.

Το εγχώριο κλίμα «βάρυνε» ακόμη περισσότερο όταν έγινε γνωστή η απόφαση της συνεδρίασης του ESM. Ετσι, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών άγγιξαν το 4,844% σημειώνοντας αύξησης της τάξης του 8,9% σε επίπεδο εβδομάδας, ενώ στο 4,1% εκτοξεύτηκαν οι αποδόσεις του ελληνικού 5ετούς για πρώτη φορά μετά τις 29 Μαΐου και εν μέσω του ιταλικού sell-off.

Αυτές οι εξελίξεις δικαιολογούν το «πάγωμα» της όποιας σκέψης για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές από την πλευρά της κυβέρνησης, τη στιγμή που οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι ελληνικοί τίτλοι αναμένεται να δεχτούν νέες πιέσεις.

Οπως σημειώνει σε έκθεσή της η Brown Brothers Harriman η κρίση στην Ιταλία μπορεί να επισκιάζει την κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα, ωστόσο, παρόλο που το τρίτο πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, η χώρα θα βρεθεί υπό στενή εποπτεία ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα οπισθοδρομήσει σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, το κρίσιμο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν έχει ακόμα λυθεί.

Η ελληνική οικονομία, όπως προσθέτει, μπορεί να έχει γυρίσει σελίδα, με την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου να είναι η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, ωστόσο η μείωση κατά 8,3% των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου είναι άκρως ανησυχητική.

Ετσι, όπως επισημαίνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, και με δεδομένα τα προβλήματα που συνεχίζουν να ακολουθούν την Ελλάδα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να κινηθούν πολύ υψηλότερα το επόμενο διάστημα. «Δεν θα μας προκαλούσε καμία έκπληξη αν βλέπαμε την απόδοση του ελληνικού 10ετούς στο 6% μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες», σημειώνει χαρακτηριστικά.


Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text