Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Σε θέσεις «μάχης» οι ΑΕΕΑΠ για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου

Σε θέσεις «μάχης» οι ΑΕΕΑΠ για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε θέσεις «μάχης» οι ΑΕΕΑΠ για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Σε κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητάς τους προχωρούν το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες του κλάδου των επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ), καθώς οι διοικήσεις τους εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους θα ενταθεί ο ρυθμός διάθεσης ακινήτων εισοδήματος, είτε από τις τράπεζες είτε από τα επενδυτικά funds, που έχουν ήδη προβεί σε αγορές χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων με ενέχυρο ακίνητα.

Σήμερα, οι ΑΕΕΑΠ υπολογίζεται ότι έχουν εξασφαλισμένη ρευστότητα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ με τη μορφή είτε εγκεκριμένων γραμμών χρηματοδότησης είτε ρευστών διαθεσίμων. Ασφαλώς θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση το «ταβάνι» των δυνατότητας μόχλευσης επιπρόσθετης ρευστότητας, δεδομένου ότι ειδικά οι μεγαλύτερες ΑΕΕΑΠ έχουν πολλαπλές επιλογές περαιτέρω χρηματοδότησης, είτε μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου, είτε μέσω πρόσθετης τραπεζικής χρηματοδότησης, είτε ακόμα και μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.

Η Εθνική Πανγαία διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου, που κάνει λόγο για αγορές ακινήτων αξίας 500-700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2020. Ηδη η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ανοικτές γραμμές χρηματοδότησης 200 εκατ. ευρώ (με δύο εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα) και δρομολογείται μία ακόμη, ύψους 100 εκατ. ευρώ, με την Τράπεζα Κύπρου. Παράλληλα, δεν έχει εγκαταλειφθεί οριστικά το σχέδιο για την έκδοση ομολογιακού ύψους μέχρι του ποσού των 400 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η Grivalia Properties διαθέτει εγκεκριμένες πιστωτικές γραμμές της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, πλέον ρευστών διαθεσίμων της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία είναι σε θέση να ενισχύσει κατά το δοκούν τη ρευστότητά της, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Ηδη τόσο η Trastor του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Varde Partners όσο και η Intercontinental International, συμφερόντων της οικογένειας Χαλικιά, δρομολογούν την ενίσχυση της ρευστότητάς τους κατά το ποσό των 50 εκατ. ευρώ συνολικά. Η Trastor δρομολογεί την έκδοση ομολογιακού δανείου της τάξεως των 24 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί στο σύνολό του από την Τράπεζα Πειραιώς και την Piraeus Leasing και θα είναι διάρκειας πέντε συν δύο ετών. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία θα καλύψει τις φετινές χρηματοδοτικές ανάγκες της, καθώς επιδιώκει την πραγματοποίηση επενδύσεων 40 εκατ. ευρώ (διπλάσιες από το 2017), έχοντας ήδη δαπανήσει περί τα 16 εκατ. ευρώ για την απόκτηση νέων ακινήτων. Αντίστοιχα, η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ δρομολογεί τη σύναψη νέου τραπεζικού δανείου της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ, δεδομένου και ότι η εταιρεία έχει χαμηλό δείκτη μόχλευσης (αναλογία δανεισμού προς την αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων) της τάξεως του 28%, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου του 38%.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text