Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Το Παρίσι, η ελκυστικότερη πόλη στην Ευρώπη για τους επενδυτές

Το Παρίσι, η ελκυστικότερη πόλη στην Ευρώπη για τους επενδυτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το Παρίσι, η ελκυστικότερη πόλη στην Ευρώπη για τους επενδυτές

Ο ελκυστικότερος προορισμός για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη είναι το Παρίσι και όχι το Λονδίνο και αυτό συμβαίνει πρώτη φορά μέσα στα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Ωστόσο, με κριτήριο τη χώρα, κορυφαίος προορισμός των επενδυτών παραμένει η Βρετανία με 1.205 έργα, ακολουθεί η Γερμανία με 1.124 και με 1.019 η Γαλλία. Οπως φανερώνει η ετήσια έρευνα της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Ernst & Young (EY), που δημοσιοποιήθηκε χθες και αφορά στοιχεία του 2017, οι ξένοι επενδυτές σε ποσοστό 37% προτιμούν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στο Παρίσι πρωτίστως. Ακολουθεί το Λονδίνο (34%) και μετά το Βερολίνο (22%). Πρώτη φορά μετά το 2003, οπότε και ξεκίνησε η συλλογή των σχετικών στοιχείων, η γαλλική πρωτεύουσα εκτοπίζει τη βρετανική. Τις περισσότερες προτιμήσεις στην ιστορία συγκέντρωσε το Λονδίνο το 2014, όταν το επέλεξε το 54% των ερωτηθέντων επενδυτών από την Ernst & Young.

Συνολικά, πάντως, μιλώντας, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξακολουθούν να διασφαλίζουν τη μερίδα του λέοντος από τα παγκόσμια επενδυτικά έργα. Και οι τρεις συνολικά συγκέντρωσαν σχεδόν το 50% όλων των έργων, που χρηματοδοτήθηκαν με άμεσες ξένες επενδύσεις σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο το 2017 (6.653 συνολικά).

Η Βρετανία υφίσταται τον αντίκτυπο του δημοψηφίσματος για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως επισημαίνεται στην έρευνα της ΕΥ. Συγκεκριμένα, το 2017 είχε 6% περισσότερα έργα από ό,τι το 2016, αλλά ο ρυθμός αυτός υστερεί συγκριτικά με την αύξηση του 10% για την ευρωπαϊκή αγορά συνολικά. Πάντως, η Γαλλία έχει ωφεληθεί πολύ λόγω της προεδρίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ακολουθεί πολιτικές ευνοϊκές για το επιχειρείν. Τα έργα, που χρηματοδοτούνται από ξένες επενδύσεις στη χώρα, αυξήθηκαν 31% το 2017.

Εξίσου θετικές είναι οι εξελίξεις και για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες περιορίζουν το χάσμα με τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Οι επενδυτές θεωρούν ότι συνολικά η περιφέρεια αυτή είναι η δεύτερη ελκυστικότερη επιλογή (μετά τη Δυτική Ευρώπη), δεδομένου ότι κατασκευάζει πλέον περισσότερα προϊόντα προστιθέμενης αξίας και διαθέτει καλύτερα κατηρτισμένο εργατικό δυναμικό, αν και παρατηρούνται ελλείψεις. Αξίζει να επισημανθεί στο σημείο αυτό ότι τα έργα, που χρηματοδοτήθηκαν το 2017 σε Ρωσία, Σερβία και Τουρκία, αυξήθηκαν κατά 50% εν συγκρίσει με το 2016.

Αποφάσεις

Σύμφωνα με την έρευνα της Ernst & Young, το παρελθόν έτος ελήφθησαν περισσότερες από 6.500 αποφάσεις για να γίνουν επενδύσεις σε 50 ευρωπαϊκές χώρες, που αφορούσαν κατασκευή εργοστασίων και γραφείων, δραστηριότητες στην έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων κ.ά. Οπως παρατηρούν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, παράγοντες, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, διευκόλυναν τους ξένους επενδυτές να επενδύσουν στην Ευρώπη είναι οι εξής: η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία ενίσχυσε την εγχώρια ζήτηση, σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη, που τόνωσε τη ζήτηση για ευρωπαϊκές εξαγωγές, τα χαμηλά επιτόκια και η ανανέωση των παραγόμενων προϊόντων.

Η Ευρώπη αναδεικνύεται στην πιο προσοδοφόρο επιλογή από κάθε άλλη περιφέρεια στον πλανήτη. Η οικονομία της δείχνει πως είναι ανθεκτική στους έξωθεν κραδασμούς, η ανεργία υποχωρεί σημαντικά, ενώ και οι καταναλωτικές δαπάνες δεν επηρεάστηκαν δυσμενώς από τον πληθωρισμό το 2017. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη της ΕΥ για την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών και των επενδυτών, η Δυτική Ευρώπη μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες επιλέγονται από τους επενδυτές για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, που σχετίζονται με την καινοτομία, αλλά και για τη διεύρυνση της πελατειακής τους βάσης. Αξίζει, εν κατακλείδι, να σημειωθεί πως αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ανησυχούν για την πολιτική προστατευτισμού, που ακολουθεί η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τις νέες ρυθμίσεις για την υλοποίηση διασυνοριακών εξαγορών και συγχωνεύσεων.




Πηγή: Kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text