Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Περικοπές 2,9 δισ. ευρώ σε συντάξεις το 2019

Περικοπές 2,9 δισ. ευρώ σε συντάξεις το 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Περικοπές 2,9 δισ. ευρώ σε συντάξεις το 2019

Της Ρούλας Σαλούρου

Την πλήρη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου αλλά και των νέων περικοπών στις συντάξεις που ψηφίστηκαν το 2017 παράλληλα με την αύξηση στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών προεξοφλεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το διάστημα 2018-2022, που έχει συμπεριθληφθεί στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.

Συνολικά, οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις θα επιφέρουν δημοσιονομικό όφελος 2,9 δισ. ευρώ και αντίστοιχες βέβαια απώλειες για τους συνταξιούχους. Από τις εισφορές των μη μισθωτών, το «κέρδος» θα είναι  143 εκατ. ευρώ.

Ειδικά κατά το 2019, έτος που θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων, το μέτρο θα αποδώσει 2,88 δισ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ επιπλέον 138 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι μη μισθωτοί από τη νέα αλλαγή στη βάση υπολογισμού των εισφορών τους. Συγκεκριμένα, από τις κύριες συντάξεις πλην Δημοσίου θα εξοικονομηθούν κατά την επόμενη χρονιά 1,4 δισ. ευρώ. Αλλο 1,1 δισ. ευρώ θα αποδώσουν οι περικοπές στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε 232 εκατ. ευρώ εκτιμάται η εξοικονόμηση από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων που εξακολουθούν να έχουν προσωπικές διαφορές. Επιπλέον 95 εκατ. ευρώ το 2019 θα εξοικονομηθούν από τη μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων, που θα μείνουν «παγωμένες» έως το τέλος του 2021. Μάλιστα, το ποσό αυξάνεται σημαντικά τα επόμενα χρόνια, ώστε έως το 2022 σωρευτικά να εξοικονομηθούν τελικά από το μέτρο του «παγώματος» των συντάξεων 688 εκατ. ευρώ.

Οι «παρεμβάσεις» στο ασφαλιστικό σύστημα, σε καθαρή βάση, το 2019 θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 2,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,08 από την περικοπή των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) με προσωπική διαφορά. Στο ποσό αυτό, όμως, προστίθενται 399 εκατ. ευρώ που δεν θα τοποθετηθούν στον ΑΚΑΓΕ, 205 εκατ. ευρώ που θα αποδοθούν λιγότερα στον ΕΟΠΥΥ και 230 εκατ. ευρώ λιγότεροι φόροι, με αποτέλεσμα το ύψος των παρεμβάσεων να φθάνει στα 2,8 δισ. ευρώ. Στο Μεσοπρόθεσμο, εκτιμάται ότι φέτος η συνολική δαπάνη για συντάξεις θα φτάσει τα 28,7 δισ. ευρώ κι ένα  χρόνο μετά θα περιοριστεί στα 25,48 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της περικοπής των συντάξεων που έχουν προσωπική διαφορά.

Την ίδια στιγμή, προβλέπεται σημαντική αύξηση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 482 εκατ. ευρώ, γεγονός που «φωτογραφίζει» τον τερματισμό της έκπτωσης κατά 15% που εφαρμόστηκε φέτος στις εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμένων, αλλά και την αύξηση  της απασχόλησης.

Η αυξητική πορεία των εισφορών θα συνεχιστεί, με αποκορύφωμα  το 2022 όταν, όπως εκτιμάται, θα ανέλθουν στα 14,73 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 1,63 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2018.

Παρά τις προβλέψεις που αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, σε συνεντεύξεις του, άφησε μία ακόμη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο «απάλυνσης» των μειώσεων για τις ομάδες εκείνες των συνταξιούχων για τους οποίους προκύπτουν σημαντικές διαφορές από τον επανυπολογισμό. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, δεν θα δημοσιοποιηθούν τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων νωρίτερα από τον Δεκέμβριο, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πετρόπουλος, «όταν θα έχουμε οριστικοποιήσει τις επεξεργασίες και θα έχουμε προσδιορίσει επακριβώς ποια θα είναι η πολιτική μας ως προς το ύψος των συντάξεων, θα λάβουν οι συνταξιούχοι το εκκαθαριστικό τους σημείωμα».

Να σημειωθεί ότι, παράλληλα και υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των στόχων για ανάπτυξη και πρωτογενή πλεονάσματα, προβλέπονται «εξισορροπητικές» παρεμβάσεις, τα γνωστά μας αντίμετρα, που στον τομέα της κοινωνικής προστασίας ανέρχονται σε 1,17 δισ. ευρώ. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά, το 2019 διαδραματίζουν οι προβλέψεις για επιδότηση ενοικίου ύψους  600 εκατ. ευρώ, επιπλέον παροχές μέσω του νέου επιδόματος παιδιού, ύψους  260 εκατ. ευρώ,  βρεφονηπιακούς σταθμούς 140 εκατ. ευρώ και επιπλέον  190 εκατ. ευρώ για σχολικά γεύματα.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text