Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Στις Intrum και CarVal πωλεί κόκκινα δάνεια 5,2 δισ. η Εθνική

Στις Intrum και CarVal πωλεί κόκκινα δάνεια 5,2 δισ. η Εθνική

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στις Intrum και CarVal πωλεί κόκκινα δάνεια 5,2 δισ. η Εθνική

Της Ευγενίας Τζώρτζη

Η QQuant, θυγατρική της Qualco, αναλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων ύψους 5,2 δισ. ευρώ, που πωλεί η Εθνική Τράπεζα στην κοινοπραξία της σουηδικής Intrum και της αμερικανικής CarVal.

Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο «Earth» που είναι το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει βγει προς πώληση μέχρι σήμερα από ελληνική τράπεζα. Με βάση τις πληροφορίες, η συμφωνία για τη μεταβίβαση στην κοινοπραξία των δύο εταιρειών είναι στο τελικό στάδιο και αναμένεται να υπογραφεί έως τα τέλη του μήνα.

Η συμφωνία για την πώληση του χαρτοφυλακίου στο κονσόρτσιουμ των δύο από τα μεγαλύτερα private equity στον τομέα των κόκκινων δανείων, συνοδεύεται με τη συμφωνία για την ανάθεση της διαχείρισής τους, την οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναλαμβάνει η ελληνική εταιρεία QQuant που ανήκει στην Qualco.

Το κονσόρτσιουμ των Intrum και CarVal κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά, που φθάνει σύμφωνα με πληροφορίες τα 110 εκατ. ευρώ και η οποία αντιπροσωπεύει το 5,5% της αξίας των δανείων που μεταβιβάζονται. Πρόκειται για την καλύτερη προσφορά που υπερκέρασε αυτή της τσεχικής εταιρείας APS, της νορβηγικής B2 Holding, της γερμανικής EOS και της σουηδικής Hoist, αλλά και η υψηλότερη που έχει πετύχει μέχρι σήμερα ελληνική τράπεζα από τις πωλήσεις κόκκινων δανείων.

Το «Earth» είναι το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει βγει προς πώληση μέχρι σήμερα από ελληνική τράπεζα. Περιλαμβάνει περίπου 300.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ ο αριθμός των οφειλετών είναι σχεδόν 200.000. Η ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου είναι στο 1,9 δισ. και το υπόλοιπο ποσό, έως τα 5,2 δισ., είναι οι τόκοι που έχουν συσσωρευθεί. Η αποτίμηση είναι συνάρτηση της ποιότητας του εν λόγω χαρτοφυλακίου και κυρίως των προσπαθειών που έχουν προηγηθεί για την είσπραξη μέρους των οφειλών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό η Alpha Bank μεταβίβασε το χαρτοφυλάκιο Venus στην τιμή των 90 εκατ. ευρώ στον νορβηγικό όμιλο B2Holding. Το τίμημα αντιπροσωπεύει το 2,4% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου των 3,7 δισ. ευρώ (δηλαδή την οφειλή μαζί με τους τόκους) ή το 4,5% της αρχικής αξίας του χαρτοφυλακίου (δηλαδή την αρχική οφειλή χωρίς τους τόκους), που διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ. Η τιμή βάσει της οποίας πωλήθηκε το χαρτοφυλάκιο Venus της Alpha Bank ήταν μάλιστα οριακά υψηλότερη από αυτή που πωλήθηκε το χαρτοφυλάκιο Eclipse από την Eurobank. Η αρχική αξία του Eclipse –χωρίς τους τόκους– ήταν 1,5 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τους τόκους έφθανε τα 2,8 δισ. ευρώ και μεταβιβάστηκε στα τέλη του 2017 έναντι 45 εκατ. ευρώ. Τη διαχείριση του Eclipse έχει αναλάβει η FPS, που είναι θυγατρική εταιρεία της Eurobank, ενώ τη διαχείριση του Venus έχει αναλάβει η Cepal, που αποτελεί σύμπραξη της Centerbridge και της Alpha Bank. H QQuant –θυγατρική της Qualco– είναι μεταξύ των δώδεκα εταιρειών που έχουν λάβει άδεια διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδος και χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που αναπτύσσεται στη συγκεκριμένη αγορά, είναι ότι στον προθάλαμο της αδειοδότησης είναι τουλάχιστον τρεις ακόμη εταιρείες. Πρόκειται για την APS, την EOS και τη MountStreet, ενώ στη λίστα των ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται άλλες πέντε εταιρείες. Ορισμένες από τις εταιρείες διαχείρισης που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ανήκουν σε μεγάλους ξένους ομίλους, που εκτός από τη διαχείριση αγοράζουν επίσης κόκκινα δάνεια. Λειτουργούν είτε για λογαριασμό των τραπεζών, είτε για λογαριασμό των funds που αγοράζουν τα δάνεια και στη συνέχεια αναθέτουν τη διαχείρισή τους σε τρίτο.



Πηγή: kathimerini.gr

26

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text