Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τέσσερις και η Eurobank διεκδικούν τη θυγατρική της Πειραιώς στη Βουλγαρία

Τέσσερις και η Eurobank διεκδικούν τη θυγατρική της Πειραιώς στη Βουλγαρία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τέσσερις και η Eurobank διεκδικούν τη θυγατρική της Πειραιώς στη Βουλγαρία

Πέντε δεσμευτικές προσφορές υπέβαλαν επενδυτές στην Τράπεζα Πειραιώς για την απόκτηση της θυγατρικής της στη Βουλγαρία, μεταξύ αυτών και η Eurobank. Η αποχώρηση της Πειραιώς από τη Βουλγαρία, όπως και από κάθε άλλη αγορά του εξωτερικού, γίνεται στο πλαίσιο του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και των σχετικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η διοίκηση της τράπεζας στις ευρωπαϊκές αρχές.

Η διοίκηση της Πειραιώς θα εξετάσει τις προσφορές τις επόμενες δύο εβδομάδες και πριν από το τέλος του μήνα αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Εφόσον πάνε όλα καλά και ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις, η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019.

Εκτός της Eurobank προσφορές έχουν καταθέσει τοπικές τράπεζες, καθώς και ένα επενδυτικό σχήμα.

Η θυγατρική της Πειραιώς στη Βουλγαρία είναι μικρού σχετικά μεγέθους, διαθέτοντας περίπου 75 καταστήματα και ενεργητικό 1,5 δισ. ευρώ. Η Eurobank διατηρεί ισχυρή παρουσία στη Βουλγαρία με δίκτυο 174 καταστημάτων λιανικής και 10 επιχειρηματικών κέντρων, καταθέσεις 3,2 δισ. ευρώ, δάνεια 2,5 δισ. ευρώ και συνολικό ενεργητικό 3,7 δισ. ευρώ. Αν αποκτήσει τη θυγατρική της Πειραιώς, τότε η Eurobank Βουλγαρίας θα προσεγγίσει την τρίτη θέση της τοπικής αγοράς.

Από την πλευρά της η Πειραιώς επιταχύνει την υλοποίηση του κεφαλαιακού πλάνου, που περιλαμβάνει πωλήσεις θυγατρικών, συμμετοχών κ.ά. Ηδη, στο πρώτο τρίμηνο του 2018 έχει προχωρήσει στην πώληση της AVIS και της θυγατρικής της στη Σερβία, κινήσεις οι οποίες οδηγούν σε μείωση ενεργητικού 500 εκατ. ευρώ. Εως τον Ιούνιο, η διοίκηση της τράπεζας σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση δύο χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων (Amoeba και Arctos) που θα έχουν επίπτωση 600 εκατ. ευρώ και της θυγατρικής στη Ρουμανία, με επίδραση επίσης 600 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, έως τα τέλη του 2018 έχει δρομολογήσει πωλήσεις που οδηγούν σε μείωση ενεργητικού κατά 1,8 δισ. ευρώ, με την πώληση των θυγατρικών της σε Βουλγαρία και Αλβανία να καλύπτουν το 1,2 δισ. ευρώ. Μέσω των κινήσεων αυτών, η Πειραιώς θα πετύχει τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού του ομίλου κατά 3,5 δισ. ευρώ, μείωση που θα οδηγήσει σε ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

Επίσης, η τράπεζα έχει δεσμευθεί σε κινήσεις που οδηγούν σε μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 200 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2020. Από αυτά, τα 45 εκατ. ευρώ θα είναι η εξοικονόμηση από τη μείωση του δυναμικού, μέσω του προγράμματος αποχώρησης προσωπικού που υλοποιήθηκε. Σύμφωνα με την τράπεζα, αν δεν καταγραφούν ζημίες από τις πωλήσεις των θυγατρικών, όπως εκτιμά, η μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού κατά 3,5 δισ. ευρώ θα οδηγήσει σε αύξηση του δείκτη βασικών κεφαλαίων (CET 1) κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Θα διαμορφωθεί στο 15%, από το 14% που ήταν στα τέλη Μαρτίου. Παράλληλα, η τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων Tier I ή ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), ύψους μέχρι 500 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την κεφαλαιακή της βάση.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text