Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | «Παγώνει» η εισαγωγή της Chipita στα χρηματιστήρια Λονδίνου, Αθήνας

«Παγώνει» η εισαγωγή της Chipita στα χρηματιστήρια Λονδίνου, Αθήνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Παγώνει» η εισαγωγή της Chipita στα χρηματιστήρια Λονδίνου, Αθήνας

Της Δήμητρας Μανιφάβα

Αναβολή επ’ αόριστον πήρε η πολυαναμενόμενη και πολυσυζητημένη είσοδος της Chipita στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και των Αθηνών, καθώς, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, κρίθηκε ότι οι συνθήκες στις αγορές και κυρίως στα δυτικά χρηματιστήρια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν είναι στην παρούσα συγκυρία οι κατάλληλες. Τούτο, πάντως, δεν εμποδίζει τη συνέχιση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου της Chipita, ενώ την ίδια ώρα αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον του κ. Θεοδωρόπουλου, μέσω της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας», για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας ΒΙΚΗ.

Ειδικότερα, μιλώντας στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της «Νίκας» ο κ. Θεοδωρόπουλος ανακοίνωσε ότι «παγώνει» η εισαγωγή της Chipita στο Χρηματιστήριο (σ.σ.: το σενάριο που είχε προκριθεί ήταν εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου με παράλληλη διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών), λόγω της αναστάτωσης και της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στις αγορές, κυρίως λόγω των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία. Αναφερόμενος συνολικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επεσήμανε ότι οι νέες εκδόσεις (IPO) δεν είχαν καλή πορεία. Η είσοδος μόνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν αποτελεί επιλογή για την Chipita καθώς, όπως επεσήμανε ο κ. Θεοδωρόπουλος, δεν επαρκεί για την άντληση των κεφαλαίων που επιθυμεί η εταιρεία. Ο ίδιος προσέθεσε, πάντως, ότι εάν και όταν οι συνθήκες θα είναι οι κατάλληλες, η Chipita θα μπορεί πιο γρήγορα να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, καθώς πλέον έχει γίνει η απαιτούμενη προετοιμασία.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια της Chipita, μέχρι τα τέλη του 2018 αναμένεται να είναι έτοιμο να λειτουργήσει το εργοστάσιο παραγωγής κρουασάν στην Ινδία (μέσω της κοινοπραξίας Britchip Foods Limited που έχει συστήσει η Chipita με την ινδική βιομηχανία Britannia Industries), ενώ εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το εργοστάσιο του ομίλου Chipita στη Σλοβακία, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε πρόσφατα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για πιθανή εξαγορά της Vivartia, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αφενός δεν έχει υποβάλει ακόμη σχετική πρόταση και αφετέρου ότι δεν αναμένεται να τεθεί σύντομα πωλητήριο για τον εν λόγω όμιλο.

Πολύ πιο συγκεκριμένο φαίνεται ότι είναι το ενδιαφέρον για περιουσιακά στοιχεία της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ. Σε ερώτηση σχετικά με το εάν η «Νίκας» πρόκειται να καταθέσει προσφορά σε περίπτωση που τελικά η ΒΙΚΗ τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και ακολουθήσει πλειοδοτική διαδικασία, ο κ. Θεοδωρόπουλος έκανε ειδική αναφορά στο εργοστάσιο της ηπειρώτικης αλλαντοβιομηχανίας. «Το εργοστάσιο όπου στεγάζεται η “Νίκας” είναι νοικιασμένο. Θα θέλαμε να αποκτήσουμε βιομηχανική έδρα», υποστήριξε. Βεβαίως, όλα θα εξαρτηθούν από τους όρους της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή επρόκειτο να εκδικασθεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αρτας η αίτηση πτώχευσης της ΒΙΚΗ. Η εκδίκαση ανεβλήθη για τις 28 Σεπτεμβρίου 2018, ενώ πληροφορίες θέλουν τους βασικούς πιστωτές της εταιρείας (Τράπεζα Πειραιώς και PQH, που αποτελεί την εκκαθαρίστρια των κόκκινων δανείων της ΑΤΕ) να προκρίνουν τη λύση της ειδικής διαχείρισης για τη ΒΙΚΗ, την πώληση του ενεργητικού της δηλαδή εν συνόλω. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα σενάρια που θέλουν την τμηματική πώληση της εταιρείας.

Το εργοστάσιο της ΒΙΚΗ βρίσκεται στη Νέα Κερασούντα Πρέβεζας, με τις κτιριακές εγκαταστάσεις να έχουν εμβαδόν 11.633 τ.μ. και το οικόπεδο να είναι συνολικής έκτασης 43.093 τ.μ.. Στο ακίνητο αυτό έχουν εγγραφεί υποθήκες και προσημειώσεις υπέρ της ΑΤΕ και της Πειραιώς ύψους 29,71 εκατ. ευρώ.


Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text