Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ακόμη και νέο μνημόνιο εάν υπάρξει εκτροχιασμός

Ακόμη και νέο μνημόνιο εάν υπάρξει εκτροχιασμός

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ακόμη και νέο μνημόνιο εάν υπάρξει εκτροχιασμός

Ειρήνη Χρυσολώρα

Κόβεται και ράβεται στα μέτρα της Ελλάδας το μεταμνημονιακό σύστημα «ενισχυμένης εποπτείας», το οποίο θα έχει έντονα μνημονιακά χαρακτηριστικά.

Οι θεσμοί θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να εισηγούνται διορθωτικά μέτρα, σε περίπτωση απόκλισης από τους συμφωνημένους στόχους ή ακόμη και νέο μνημόνιο, σε ακραίες καταστάσεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν προχωρήσει, ώστε να προσαρμοστεί ο ισχύων κανονισμός για την «ενισχυμένη εποπτεία», που δεν έχει ώς τώρα εφαρμοστεί, στα ελληνικά δεδομένα.

Τα βασικά στοιχεία της εποπτείας αυτής, όπως τα μεταφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, είναι τα εξής:

1. Ο έλεγχος θα γίνεται 4 φορές τον χρόνο, αντί για 2 που ισχύει στις άλλες μεταμνημονιακές χώρες. Για τα αποτελέσματά του θα ενημερώνονται το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

2. Σε αυτόν θα συμμετέχουν η Κομισιόν αλλά και οι υπόλοιποι θεσμοί. Θεωρείται βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα είναι ανάμεσά τους, ακόμη και χωρίς συμμετοχή στο πρόγραμμα.

3. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί εκτροπή από τους συμφωνημένους στόχους θα κινούνται διαδικασίες. Κατ’ αρχάς, αν η έκθεση των θεσμών για τα αποτελέσματα της εποπτείας είναι αρνητική, θα αναστέλλεται η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα δοθούν υπό προϋποθέσεις. Ακόμη, η Κομισιόν θα μπορεί να ζητήσει διορθωτικά μέτρα, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα να συστήσει ένα νέο πρόγραμμα. Την εκδοχή αυτή οι ευρωπαϊκές πηγές τη χαρακτηρίζουν, πάντως, ως «πυρηνικό όπλο», που ελπίζεται να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί.

Επιπλέον, σε περίπτωση αρνητικών συμπερασμάτων των θεσμών από τις επισκέψεις τους στην Αθήνα, θα υπάρχει, βεβαίως, η αυτόματη τιμωρία των αγορών, που θα ανεβάζουν στα ύψη το κόστος δανεισμού της χώρας.

Ο μηχανισμός αυτός της μεταμνημονιακής εποπτείας εκτιμάται ότι θα ισχύσει τουλάχιστον για 1,5-2 χρόνια. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πηγές, θα επανεξετάζεται κάθε 6μηνο, αλλά υπολογίζεται ότι σε 18-24 μήνες θα αποφασιστεί αν θα μετατραπεί η εποπτεία από «ενισχυμένη» σε απλή, όπως των άλλων μεταμνημονιακών χωρών.

Γενικά, το 18μηνο, περίπου ώς το τέλος του 2019 ή αρχές του 2020, σχεδιάζεται –όπως φαίνεται– να είναι ένα είδος προθαλάμου, υπό ελεγχόμενες συνθήκες, στον οποίο θα μπει η Ελλάδα μετά τη λήξη του μνημονίου.

Κι αυτό γιατί και το «μαξιλάρι» ασφαλείας που θα σχηματιστεί υπολογίζεται να καλύψει τις ανάγκες της ίδιας περιόδου, έτσι ώστε η χώρα να μη χρειαστεί να βγει στις αγορές. Το ύψος του σχεδιάζεται να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Οι φόβοι

Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή περίοδο, οι ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι σε όλες τις χώρες υπήρχε μια τάση χαλάρωσης, ενώ αναμένεται κάτι τέτοιο για την Ελλάδα έπειτα από 8 χρόνια μνημονίου.

Μεταξύ άλλων, σημειώνουν ότι ανησυχούν για τα κατεστημένα συμφέροντα, που όπως λένε, ήδη ασκούν πίεση, κάνοντας λόμπι στους υπουργούς της κυβέρνησης για την αναστροφή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν.

Επίσης, προβληματίζονται για τις δυνατότητες της ελληνικής διοίκησης να ασκήσει την οικονομική πολιτική που απαιτείται.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text