Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Κάποιοι είναι προνομιούχοι άτυχοι

Κάποιοι είναι προνομιούχοι άτυχοι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Σεραφείμ Κωνσταντινίδη

Η οικονομική κρίση πλήττει με σφοδρότητα κάποιες επιχειρήσεις. Ας πάρουμε το παράδειγμα εμπορικής εισαγωγικής εταιρείας, η οποία το 2008 είχε τζίρο 340 εκατ. ευρώ και σήμερα οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει στα 120 εκατ. ευρώ, συνεπώς χάθηκε περίπου 65% των πωλήσεών της. Το σύνολο των υποχρεώσεων φθάνει τα 230 εκατ. ευρώ, από τα οποία οι δανειακές υποχρεώσεις σε τράπεζες είναι περίπου 152 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικό μέρος είναι προς προμηθευτές ή και το προσωπικό. Προφανώς η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη με υποχρεώσεις υπερδιπλάσιες των πωλήσεων, ενώ η λειτουργική κερδοφορία των περίπου 2 εκατ. ευρώ είναι ανεπαρκής για την εξυπηρέτηση των οφειλών.

Τι πρέπει να γίνει; Αναδιάρθρωση του χρέους και της επιχείρησης είναι η εύκολη απάντηση. Και διαμορφώνεται σχήμα στο οποίο συμμετέχει και καινούργιος πιστωτής που θα φέρει 25 εκατ. νέα κεφάλαια που απαιτούνται, ενώ οι τράπεζες συμφωνούν σε «κούρεμα» των δανείων κατά 70%. Και το υπόλοιπο θα εξοφληθεί με ευνοϊκό επιτόκιο σε βάθος χρόνου, ενώ ο νέος δανειστής που δεν είναι (ακριβώς) τράπεζα καθίσταται ο προνομιούχος, πρώτος δικαιούχος (super senior dept) σε περίπτωση που το σχέδιο αναδιάρθρωσης αποτύχει. Ουσιαστικά, οι τράπεζες εκτός από το «κούρεμα» των απαιτήσεών τους, αποδέχθηκαν τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους κατά τη ρευστοποίηση της εταιρείας αν το εγχείρημα δεν επιτύχει και η επιχείρηση οδηγηθεί σε πλειστηριασμό. Ετσι, «σώζεται» οποιαδήποτε εταιρεία…

Πριν από λίγες μέρες έκανε εντύπωση η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), κάλεσε τις τράπεζες «να μην επιδείξουν καμία ανοχή σε επιχειρηματίες που είναι υπερχρεωμένοι, δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, έχουν πτωχεύσει τις επιχειρήσεις, έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και αρμενίζουν αμέριμνα με τα κότερά τους». «Οι επιχειρηματίες αυτοί –πρόσθεσε– πρέπει να χάσουν τις επιχειρήσεις τους και το κέρδος να το καρπωθούν νέοι μέτοχοι».

Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνον ότι ευνοούνται επιχειρηματίες που «έριξαν έξω» τις εταιρείες, χωρίς συνέπειες. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι πλήττονται οι άλλες επιχειρήσεις που πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Εταιρείες, συνεπείς στις οφειλές τους, έχουν υποστεί και αυτές την κρίση και μείωση των πωλήσεων, έχουν ανταγωνισμό από εκείνες που δεν προνόησαν αλλά κατάφεραν να ευνοηθούν με «κούρεμα» οφειλών και χαριστικό επιτόκιο. Προφανώς αν είχαν τους ίδιους όρους, αν δεν ήταν «τυχεροί» επειδή άντεξαν στην κρίση και «άτυχοι» επειδή δεν ευνοήθηκαν από τους δανειστές τους, θα είχαν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Δεν θα έχουν. Πρέπει να ανταγωνιστούν όσους «κούρεψαν» τα δάνειά τους και τώρα θα τους αποσπάσουν έσοδα, με προσφορές και άλλα εργαλεία προώθησης πωλήσεων.

Δεν γνωρίζουμε αν οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης εταιρείας «αρμενίζουν αμέριμνα με τα κότερά τους στο Αιγαίο», αλλά μπορούν να το κάνουν. Απαλλάχθηκαν από ένα σοβαρό πρόβλημα, σε βάρος των τραπεζών που απέκτησαν κεφάλαια από το υστέρημα (κυριολεκτικά) των ταλαίπωρων Ελλήνων φορολογουμένων. Γι’ αυτό η νέα οδηγία της ΕΚΤ «φρενάρει» τις ευνοϊκές ρυθμίσεις τραπεζών, επιβάλλοντας σχηματισμό πρόβλεψης, για το 100% καθυστερούμενου δανείου. Είναι ο λόγος που βιάζονται.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text