Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Ο τυφώνας «δολάριο» σαρώνει τις αναδυόμενες

Ο τυφώνας «δολάριο» σαρώνει τις αναδυόμενες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο τυφώνας «δολάριο» σαρώνει τις αναδυόμενες

Η ενίσχυση του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017, η σταθερή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και το πρώτο βήμα της ΕΚΤ για την έξοδο από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική των τελευταίων ετών έχουν θέσει σε κλοιό πίεσης πολλές αναδυόμενες αγορές. Η απειλή γενικευμένου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κάνει ακόμη χειρότερο το επενδυτικό κλίμα και ενισχύει το ενδεχόμενο σημαντικών προβλημάτων στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Το αποτέλεσμα είναι να υποτιμώνται τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, και μάλιστα όχι μόνο των πιο αδύναμων, όπως η Τουρκία και η Αργεντινή, αλλά και οικονομιών με ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης και σημαντικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως της Ταϊλάνδης.

Πολλοί οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως πλέον οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν πριν από 21 χρόνια, την περίοδο της ασιατικής κρίσης, αλλά και σε σχέση με το 2013, όταν η υποψία πως η Fed θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων είχε προκαλέσει αναταραχή για μήνες στις αναδυόμενες αγορές. Ολα αυτά ισχύουν αλλού σε μικρότερο και αλλού σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς πολλές αναδυόμενες έχουν ενισχύσει τα συναλλαγματικά τους αποθέματα και έχουν περιορίσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ομως και πάλι η προοπτική της επένδυσης σε αμερικανικά ομόλογα με υψηλότερη απόδοση και με το δολάριο να βρίσκεται σε ανοδική φάση φαίνεται πως είναι ακαταμάχητη για τους επενδυτές. Το αποτέλεσμα είναι, καθώς περνούν οι εβδομάδες, να εντείνεται το σφυροκόπημα των αναδυόμενων αγορών, με κεφάλαια να εγκαταλείπουν τα χρηματιστήριά τους και κερδοσκόπους να επιτίθενται στα νομίσματά τους. Είναι χαρακτηριστικό πως ξένοι επενδυτές έχουν πουλήσει ασιατικές μετοχές αξίας σχεδόν 900 εκατ. δολαρίων από τις αρχές Ιουνίου και αξίας σχεδόν 16 δισ. δολαρίων από τις αρχές του 2018, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Συγκριτικά, το 2017, ξένοι επενδυτές είχαν τοποθετήσει σχεδόν 20 δισ. δολάρια στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια. Θα μπορούσε κανείς να προσπεράσει ως ειδική περίπτωση την Τουρκία, η λίρα της οποίας έχει υποχωρήσει κατά 6% κατά τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις. Ωστόσο, έχουμε και την υποχώρηση του γουάν Νοτίου Κορέας κατά 1,3% χθες και την υποχώρηση του μπατ Ταϊλάνδης κατά σχεδόν 1%. Η πίεση που δέχονται οι αναδυόμενες αγορές αποτυπώνεται και στην πτώση των χρηματιστηρίων τους. Ο παγκόσμιος δείκτης της MSCI έχει ενισχυθεί (σε όρους δολαρίου) κατά 1,8% από την αρχή του 2018, ωστόσο ο δείκτης της MSCI για τις αναδυόμενες αγορές έχει υποχωρήσει κατά 2,8%. Το χρηματιστήριο της Νοτίου Κορέας έχει υποχωρήσει κατά 4,3%, της Ινδίας κατά 5,9%, του Μεξικού κατά 9,7%, της Πολωνίας κατά 13,6%, της Βραζιλίας κατά 17,1% και της Τουρκίας κατά 34,2%. Την ίδια στιγμή, το κόστος δανεισμού στις αναδυόμενες αγορές βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών. Καθώς περνούν οι εβδομάδες, ενισχύεται η υποψία πως καμία αναδυόμενη αγορά δεν είναι απρόσβλητη από τη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής σε ΗΠΑ και δευτερευόντως σε Ευρωζώνη, απλώς οι πλέον αδύναμες θα δεχθούν ακόμη μεγαλύτερη πίεση.

Εξελίξεις στην Αργεντινή

Η κατάρρευση του πέσο Αργεντινής κατά 25% είχε αναγκάσει, τον Μάιο, τον πρόεδρο της χώρας να προσφύγει στο ΔΝΤ και τελικά να λάβει δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, ούτε το μεγαλύτερο δάνειο που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην ιστορία του δεν φαίνεται ικανό να σταματήσει την πτώση του πέσο έναντι του δολαρίου.

Χθες η κυβέρνηση αντικατέστησε τον παραιτηθέντα κεντρικό τραπεζίτη της χώρας με τον μέχρι πρότινος υπουργό Οικονομικών. Το πέσο Αργεντινής υποχώρησε την Πέμπτη κατά περίπου 6% χωρίς η κεντρική τράπεζα να παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος παρά τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης πως θα χρησιμοποιήσει 7,5 δισ. δολάρια από το δάνειο του ΔΝΤ για να ενισχύσει την ισοτιμία του πέσο.

Πλέον εναπόκειται στον νέο κεντρικό τραπεζίτη Λουίς Καπούτο να πείσει τους επενδυτές ότι η στρατηγική που θα ακολουθήσει θα περιορίσει τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις του πέσο. Ο Καπούτο είναι πρώην διαχειριστής χαρτοφυλακίου και τραπεζίτης και ίσως να διαθέτει καλύτερα εφόδια προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, που παραπονιούνται για έλλειψη επικοινωνίας και ασυνάρτητη πολιτική της κεντρικής τράπεζας ενώ κατέρρεε το πέσο.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text