Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Η Εθνική Πανγαία «παγώνει» την έκδοση ομολογιακού

Η Εθνική Πανγαία «παγώνει» την έκδοση ομολογιακού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Εθνική Πανγαία «παγώνει» την έκδοση ομολογιακού

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Εγκαταλείπεται οριστικά, τουλάχιστον για το 2018, το σχέδιο της διοίκησης της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ για την άντληση ρευστότητας μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου από ξένους επενδυτές. Ως βασικός λόγος για την εν λόγω εξέλιξη προτάσσεται το υφιστάμενο κλίμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα απέναντι στην Ελλάδα ενόψει της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και της ανασφάλειας που γεννά η «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας. Η εκτίμηση της διοίκησης της εταιρείας είναι ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν προβλέπεται να βελτιωθούν ιδιαίτερα μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που σημαίνει ότι η έκδοση ομολογιακού δανείου πρέπει να δρομολογηθεί πλέον για το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της εισηγμένης ήταν η άντληση κεφαλαίων της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ με ένα επιτόκιο της τάξεως του 3,5%-3,75%, προκειμένου να προχωρήσει στο στρατηγικό της πλάνο για την υλοποίηση επενδύσεων της τάξεως των 500 – 700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2020 και να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, εν μέσω της εν λόγω διαδικασίας, ξέσπασε η κρίση στην Ιταλία, η οποία συμπαρέσυρε τα ομόλογα όλης της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα πολλοί από τους επενδυτές να διαφοροποιήσουν τη στάση τους και απέναντι στην εταιρεία. Η διοίκηση άφησε ένα περιθώριο επανάληψης της διαδικασίας στις αρχές Ιουλίου, ωστόσο εν τέλει αποφασίστηκε η επιστροφή σε μεταγενέστερο χρόνο και υπό καλύτερες προϋποθέσεις, δεδομένου άλλωστε ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη άντλησης ρευστότητας.

Ηδη, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ανοικτές γραμμές χρηματοδότησης 200 εκατ. ευρώ (με δύο εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα) και δρομολογείται μία ακόμα, ύψους 100 εκατ. ευρώ, με την Τράπεζα Κύπρου. Η πλειονότητα των κεφαλαίων (αλλά κι εκείνων που θα αντλούνταν από το ομολογιακό δάνειο) εκτιμάται ότι θα κατευθυνθεί στην ελληνική αγορά ακινήτων, όπου αναμένεται αυξημένη διαθεσιμότητα ακινήτων, ενόψει της επιτάχυνσης της διαδικασίας εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες (το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει ως ενέχυρο ακίνητα) και της γενικότερης αποεπένδυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων από την αγορά ακινήτων.

Εν τω μεταξύ, η Εθνική Πανγαία συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό της πρόγραμμα, με στόχο το 2018 να τοποθετηθούν συνολικά κεφάλαια τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ (διπλάσια από το 2017) για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό, χθες ανακοινώθηκε η απόκτηση δύο νέων και διατηρητέων κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αντί συνολικού τιμήματος 7,2 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα αποκτήθηκε ακίνητο εμπορικής χρήσης (καταστήματα), συνολικής επιφάνειας 1.608 τ.μ. στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως 66-68 και Καπνικαρέας 5 στο Μοναστηράκι. Αντίστοιχα, το έτερο ακίνητο διαθέτει χρήσεις καταστήματος και κατοικίας, είναι επιφάνειας 706 τ.μ. και βρίσκεται στην Πλάκα, στη συμβολή των οδών Αδριανού 66 και Αιόλου 4.

Μαζί με τα συγκεκριμένα ακίνητα, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 38 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και για νέες αγορές, με έμφαση στον κλάδο της φιλοξενίας. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκε και η απόκτηση του ξενοδοχείου πέντε αστέρων Lazart Hotel στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι μισθωμένο σε εταιρεία του ομίλου Zeus International. Το κόστος της εν λόγω επένδυσης ανήλθε σε επτά εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text