Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Κίνδυνος επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας

Κίνδυνος επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κίνδυνος επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε χθες εντόνως την «επιθετικότητα της κινεζικής οικονομίας» με «πρακτικές που απειλούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνογνωσίας των ΗΠΑ και του κόσμου». Ενα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον πως προτίθεται να επιβάλει νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολαρίων, ανοίγοντας ένα καινούργιο κεφάλαιο στην εμπορική αντιπαράθεση με το Πεκίνο, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε 35σέλιδη έκθεση όπου ισχυρίζεται πως μεγάλο κομμάτι της ταχύρρυθμης ανάπτυξης της Κίνας οφείλεται σε επιθετικές πρακτικές που δεν συνάδουν με τους κανόνες της διεθνούς κοινότητας. Στις πρακτικές αυτές περιλαμβάνεται η κλοπή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνογνωσίας, αλλά και η ύπαρξη ενός κανονιστικού πλαισίου στην Κίνα που αναγκάζει τις ξένες εταιρείες να μοιραστούν την τεχνολογία τους με εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα. Πάντως, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και οικονομολόγοι προειδοποιούν πως, εάν οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας παγιωθούν σε καθεστώς εμπορικού πολέμου, τότε θα υπάρξουν οικονομικές απώλειες και για τις δύο πλευρές. Η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, δήλωσε πρόσφατα πως ο προστατευτισμός είναι το μαύρο σύννεφο που σκιάζει την παγκόσμια οικονομία.

Πληροφορίες του αμερικανικού Τύπου έχουν αποκαλύψει πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει ανεπίσημα από το Πεκίνο να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της ατζέντας «Made in China 2025», της οποίας στόχος είναι να αναδείξει την Κίνα σε τεχνολογική υπερδύναμη. Με ανάλογο σκεπτικό φαίνεται πως η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την άμεση επιβολή δασμών 25% σε κινεζικά προϊόντα 50 δισ. δολαρίων που είναι, κυρίως, τεχνολογικά. Αλλά η ανακοίνωση αντιποίνων από το Πεκίνο ώθησε την κυβέρνηση Τραμπ λίγα 24ωρα μετά να προχωρήσει στην αντεπίθεση, με την ανακοίνωση επιπλέον δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολαρίων. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ικανό να ανακόψει την ανάπτυξη στην Κίνα κατά 0,5%, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg.

Ηδη υπάρχουν ενδείξεις που προδικάζουν την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η οποία σήμερα συνεισφέρει στην παγκόσμια ανάπτυξη περισσότερο από κάθε άλλη χώρα του κόσμου. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα διαμορφώθηκε στο 6,9% το 2017 και η κυβέρνηση στοχεύει σε ένα 6,5% για το τρέχον οικονομικό έτος.

Η ελβετική UBS προβλέπει πως η εφαρμογή του πρώτου γύρου των δασμών 25% σε κινεζικά προϊόντα 50 δισ. δολαρίων θα επιβραδύνουν κατά 0,1% την ανάπτυξη της Κίνας μέσα σε έναν χρόνο. Εάν επιβληθούν επιπλέον δασμοί σε εισαγωγές προϊόντων 100 δισ. δολαρίων από την Κίνα, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης της υπ’ αριθμόν 2 οικονομίας του κόσμου θα μειωθεί κατά 0,2% με 0,3%. Η Deutsche Bank υπολογίζει πως οι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα 250 δισ. δολαρίων θα ανακόψουν την ανάπτυξη της Κίνας κατά 0,2% με 0,3% από το πρώτο 12μηνο της εφαρμογής τους. H εταιρεία αναλύσεων Oxford Economics θεωρεί πως θα υπάρξει επιβράδυνση περίπου 0,3% το 2019-2020.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text