Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ομόλογα 400 εκατ. με χαμηλό επιτόκιο από τον ΟΤΕ

Ομόλογα 400 εκατ. με χαμηλό επιτόκιο από τον ΟΤΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ομόλογα 400 εκατ. με χαμηλό επιτόκιο από τον ΟΤΕ

Του Βαγγέλη Μανδραβέλη

Ολοκληρώθηκε χθες η τιμολόγηση του νέου ομολόγου του ΟΤΕ. Μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, η διοίκηση του ΟΤΕ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, προχωρεί στην έκδοση νέων, κύριων και μη εξασφαλισμένων ομολογιών, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ. Οι νέες ομολογίες θα είναι τετραετούς διάρκειας και θα φέρουν κουπόνι 2,35%.

Η νέα έκδοση ομολογιών ΟΤΕ αναμένεται να αναχρηματοδοτήσει παλαιότερη και θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς ορίζει πολύ καλύτερους όρους δανεισμού.

Ειδικότερα μειώνει το κόστος δανεισμού πάνω από 200 μονάδες βάσης σε σχέση με τη προγενέστερη έκδοση, η οποία φέρει κουπόνι 4,375%.

Σύμφωνα, δε, με τραπεζικές πληροφορίες, η τιμολόγηση του νέου ομολόγου διαμορφώθηκε στο κάτω άκρο των αρχικών προσδοκιών, που ήθελαν τη νέα έκδοση να προχωρεί με τη διαμόρφωση ενός κουπονιού που θα κυμαινόταν μεταξύ 2,55% και 2,75%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των εταιρικών ομολόγων, έκδοση με κουπόνι χαμηλότερο από αυτό που πέτυχε χθες ο ΟΤΕ φέρει μόνον η Coca-Cola. Η τελευταία, ωστόσο, έχει χαμηλή έκθεση στην Ελλάδα, ενώ αντίθετα στον όμιλο ΟΤΕ το 70% των εσόδων και των λειτουργικών κερδών του προέρχεται από τη χώρα μας.

Στην επιτυχή νέα έκδοση του ΟΤΕ συνέβαλε, αναμφιβόλως ,η υψηλή ζήτηση που εξέφρασαν οι διεθνείς επενδυτές. Η ζήτηση για την απόκτηση των ομολογιών, σύμφωνα με τραπεζικές πληροφορίες, ήταν εξαπλάσια της αιτούμενης. Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ αναζητούσε 350 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ. Ως συνέπεια, οι ανάδοχοι Deutsche Bank και Morgan Stanley, με τη σύμφωνη γνώμη του ΟΤΕ, διεύρυναν την έκδοση στα 400 εκατ. ευρώ. Οι ακριβείς όροι, πάντως, της νέας έκδοσης αναμένεται να γίνουν γνωστοί σήμερα.

Με τα νέα κεφάλαια που θα αντληθούν, ο ΟΤΕ αναμένεται να αναχρηματοδοτήσει τις ομολογίες OTE PLC (2019) 4,375% που λήγουν 12 Φεβρουαρίου 2019. Οι συγκεκριμένες ομολογίες σήμερα τελούν υπό διαπραγμάτευση στο 104,5 της ονομαστικής τιμής, ενώ η συνολική απόδοσή τους, στο κλείσιμο της χθεσινής ημέρας, διαμορφώθηκε στο 1,25%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ήταν περίπου τριπλάσια, αφού διαμορφωνόταν στο 3,88%.

Ο ΟΤΕ, στο τέλος του περασμένου Μάρτη, έφερε συνολικό δανεισμό ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών το 1,04 δισ. ευρώ αφορούσε εταιρικά ομόλογα, τα οποία λήγουν μέσα στην επόμενη διετία (2019-20) και το υπόλοιπο 0,47 δισ. ευρώ αφορούσε τραπεζικό δανεισμό των εταιρειών ΟΤΕ και Cosmote. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου στο τέλος του περασμένου Μάρτη ήταν 0,76 δισ. ευρώ. Ετσι ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ΟΤΕ ανερχόταν σε περίπου 0,75 δισ. ευρώ. Πρόκειται για (καθαρό) δανεισμό ιδιαίτερα χαμηλό, δεδομένου ότι διαμορφώνεται σε μόλις 0,4 φορές τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text