Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Σχέδιο επιβολής δασμών 10% σε 200 δισ. δολ. από την Κίνα

Σχέδιο επιβολής δασμών 10% σε 200 δισ. δολ. από την Κίνα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σχέδιο επιβολής δασμών 10% σε 200 δισ. δολ. από την Κίνα

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες σχέδια για την επιβολή δασμών 10% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων 200 δισ. δολαρίων στα τέλη Αυγούστου. Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κλιμακώσουν την εμπορική επίθεση στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας άσκησε σκληρή κριτική στις ΗΠΑ και δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει στην επιβολή αντιποίνων, χωρίς όμως να προσδιορίσει ποια θα είναι αυτά. Επίσης, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Με τους νέους δασμούς που απείλησε πως θα επιβάλει ο Λευκός Οίκος επηρεάζεται σχεδόν το ήμισυ των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ.

Ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει ότι προτίθεται να επιβαρύνει με δασμούς κινεζικά προϊόντα αξίας έως και 450 δισ. δολαρίων, αν δεν συμμορφωθεί το Πεκίνο. «Εδώ και έναν χρόνο, η κυβέρνηση Τραμπ παρότρυνε την Κίνα να θέσει τέλος στις καταχρηστικές πρακτικές της, να ανοίξει τις αγορές της και να δημιουργήσει περιβάλλον θεμιτού ανταγωνισμού», δήλωσε χθες ο σύμβουλος σε θέματα εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ. «Αντί να δώσει προσοχή στις ανησυχίες μας, η Κίνα προχώρησε σε αντίποινα εις βάρος των προϊόντων μας. Αυτές οι ενέργειες δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση», προσέθεσε ο ίδιος. Ο εμπορικός πόλεμος που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ εναντίον κυρίως της Κίνας επηρεάζουν περισσότερα από 10.000 προϊόντα που κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος η πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ να επηρεάσει πάρα πολύ αρνητικά την παγκόσμια οικονομία. Η Ουάσιγκτον έχει εγκαινιάσει, ουσιαστικά, έναν φαύλο κύκλο. Επιβάλλει δασμούς και ως απάντηση δέχεται τα αντίποινα των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της. Δημιουργείται έτσι μια κατάσταση που μπορεί να ανατρέψει ισορροπίες και δομές επί των οποίων στηρίζεται το παγκόσμιο εμπόριο εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η τελευταία απειλή του Λευκού Οίκου έρχεται λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 25% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 34 δισ. δολαρίων, με την Κίνα να απαντά με ίσης αξίας αντίποινα. Δεν είναι τα μοναδικά δασμολογικά μέτρα που έχουν εφαρμόσει οι ΗΠΑ εις βάρος της Κίνας, της Ε.Ε., του Καναδά και του Μεξικού. Εχουν προηγηθεί οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ και πλυντηρίων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο, αλλά και οι δασμοί σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που ισχύουν από τις αρχές Ιουνίου, θέτοντας στο στόχαστρο την Κίνα, την Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό.

Ολες αυτές οι χώρες έχουν επιβάλει αντίποινα και έχουν προσφύγει στον ΠΟΕ. Η Ε.Ε. έθεσε σε ισχύ δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων 2,8 δισ. ευρώ, στις αρχές Ιουλίου. Και ενώ οι ΗΠΑ τραβούν πάντοτε πρώτες τη σκανδάλη σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο, ο Αμερικανός πρόεδρος επιφυλάσσεται για την επιβολή νέων ποινών στις κυβερνήσεις, που αντιδρούν με αντίποινα στην επιβολή δασμών εις βάρος των προϊόντων τους. Στην περίπτωση της Ε.Ε., για παράδειγμα, η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει με νέους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων. Αν το κάνει, το πλήγμα στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα είναι πολύ ισχυρό.

Απώλειες μετά τα αντίποινα

H απειλή της Ουάσιγκτον για την επιβολή νέων δασμών εις βάρος της Κίνας ενέτεινε τις ανοδικές τάσεις που επικρατούν στις αγορές εμπορευμάτων. «Αυξάνονται οι φόβοι για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην πραγματική οικονομία», σχολιάζουν οικονομολόγοι της Commerzbank. Μετά την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την κυβέρνηση Τραμπ, οι τιμές στην αμερικανική αγορά έχουν ήδη κινηθεί ανοδικά, καθώς οι εγχώριοι παραγωγοί σπεύδουν να επωφεληθούν από την υποχώρηση της ζήτησης για τις εισαγωγές που ακρίβυναν. Παράλληλα, οι τιμές των βασικών αγροτικών εμπορευμάτων, όπως είναι η σόγια και το καλαμπόκι, στο χρηματιστήριο του Σικάγο σημειώνουν απώλειες μετά τα αντίποινα της Κίνας. Το Πεκίνο έχει επιβάλει δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές σόγιας και άλλων προϊόντων γεωργικών προϊόντων, αντιδρώντας στους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης εμπορευμάτων του πρακτορείου Bloomberg υποχωρούσε χθες κατά 1,6%, προσεγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τον περυσινό Δεκέμβριο. Από τις αρχές του έτους, ο συγκεκριμένος δείκτης έχει χάσει το 4,48% της αξίας του.

 

Πηγή: kathimerini.gr

26

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text