Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Τι βλέπουν 400 θεσμικοί για τις αγορές

Τι βλέπουν 400 θεσμικοί για τις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι βλέπουν 400 θεσμικοί για τις αγορές

Του Μαντικίδη Τάσου

Απαισιόδοξο για την πορεία των αγορών και των οικονομιών το ερχόμενο 12μηνο εμφανίζεται το 50% των 400 θεσμικών επενδυτών σε έρευνα της Barclays.

Οι διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων εκτιμούν πως τα μεγαλύτερα ρίσκα για τις αγορές το επόμενο 12μηνο αφορούν κατά 46% τους εμπορικούς πολέμους, κατά 18% τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και τον κίνδυνο ταχύτερης αύξησης των επιτοκίων, κατά 15% τις γεωπολιτικές εξελίξεις, κατά 11% το momentum της ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες αγορές και κατά 9% την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στην Κίνα και στις αναδυόμενες αγορές.

Οικονομολόγοι της Saxo Bank εκτιμούσαν πως η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μία από τις πιο επικίνδυνες περιόδους από την Πτώση του Τείχους, το 1989, ενώ η κοντόφθαλμη στάση των κυβερνήσεων παγκοσμίως σχετικά με την επιστροφή των εμπορικών πολέμων είναι εντυπωσιακή και ταυτόχρονα εξαιρετικά ανησυχητική. Η τράπεζα «βλέπει» τρία σενάρια στο θέμα των εμπορικών πολέμων:

Σενάριο 1ο (πιθανότητες 25%): Μια ήπια κρίση, κατά την οποία οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ευρώπη θα επιβάλουν μεν υψηλότερους δασμούς, αλλά τελικά δεν θα χτίσουν «τείχη».
Σενάριο 2ο (πιθανότητες 50%): Μια πιο έντονη κρίση, με τις εντάσεις να κλιμακώνονται όσο πλησιάζουμε στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ (όπου ο πρόεδρος Τραμπ θα κληθεί να αποδείξει στην εκλογική του βάση ότι τηρεί τις υποσχέσεις του για μια «καλύτερη συμφωνία για τις ΗΠΑ»), αλλά και αργότερα.
Σενάριο 3ο (πιθανότητες 25%): Μια κίνηση στα βήματα του νόμου Σμουτ - Χόλεϊ περί δασμών που ψήφισαν οι ΗΠΑ το 1930, ο οποίος επέβαλε δασμολογικές αυξήσεις 45% σε περισσότερα από 20.000 εισαγόμενα προϊόντα. Ο καταστροφικός αντίκτυπος σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνει, όπως και τότε, άμεσα αισθητός.

Να σημειωθεί ότι Εκθεση των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούσε πως τυχόν απότομη κλιμάκωση των εμποδίων στο παγκόσμιο εμπόριο ενδέχεται να μειώσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 1,4% το 2019 και να επιβραδύνει το παγκόσμιο εμπόριο κατά περισσότερο από 6%.

Παράλληλα, αναλυτές της ΕΚΤ προβλέπουν ότι στην περίπτωση ενός ολοκληρωτικού εμπορικού πολέμου, κατά τον οποίο οι ΗΠΑ θα επέβαλλαν δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές και όλοι οι εμπορικοί εταίροι θα ανταπέδιδαν με δασμούς 10% στα αμερικανικά προϊόντα, η ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ θα οδηγούνταν σε ύφεση μέσα σε διάστημα 18-24 μηνών και η τάση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα μειωνόταν σε επίπεδα κάτω του 3%. 


«Τρανταχτή» απάτη και FF

Την εκτίμησή του ότι δεν υπάρχει στο ελληνικό χρηματιστήριο άλλη «τρανταχτή» περίπτωση απάτης όπως αυτή της Folli Follie κατέθεσε ο Gabriel Grego, διευθύνων σύμβουλος του fund QCM που ανέδειξε την «υπόθεση FF Group», μιλώντας με τον α’ αντιπρόεδρο του ΣΕΔ Βαγγέλη Νταγκουνάκη.

Πηγή: tovima.gr

26
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text