Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τον Π. Μυλωνά προτείνει το ΤΧΣ για νέο CEO της Εθνικής

Τον Π. Μυλωνά προτείνει το ΤΧΣ για νέο CEO της Εθνικής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τον Π. Μυλωνά προτείνει το ΤΧΣ για νέο CEO της Εθνικής

Ο Παύλος Μυλωνάς θα είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητά του στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος. Ο κ. Μυλωνάς είχε προταθεί από την Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων (Nomination Committee) της Εθνικής Τράπεζας. Νωρίτερα, ο έτερος υποψήφιος, ο κ. Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του και είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Η υποψηφιότητα του κ. Μυλωνά εγκρίθηκε ύστερα από τη συνεδρίαση τόσο της Εκτελεστικής Επιτροπής όσο και του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου η απόφαση ελήφθη με ψήφους έξι υπέρ προς μία κατά, αυτήν της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, Μαρίκας Ιωάννου Φραγκάκη. Το ΤΧΣ διά του εκπροσώπου του θα ψηφίσει υπέρ του κ. Μυλωνά στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, το οποίο θα συνεδριάσει μέσα στις επόμενες ημέρες, και στη συνέχεια η γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου θα εγκρίνει την απόφαση.

Πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΤΧΣ, ο Νίκος Καραμούζης ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι δεν συμμετέχει στη διαδικασία. Ειδικότερα, ο κ. Καραμούζης ανέφερε τα εξής: «Τελευταία γίνονται έντονες συζητήσεις για το ενδιαφέρον μου για την εξαιρετικά τιμητική θέση του διευθύνοντος συμβούλου της NBG, και επειδή αντιμετώπισα στην πορεία των συζητήσεων πρωτόγνωρες καταστάσεις, δηλώνω ότι έχω αποσυρθεί από τη διαδικασία. Εύχομαι καλή επιτυχία».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μυλωνάς είχε αναλάβει καθήκοντα μεταβατικού διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα, μετά την αποχώρηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη τον περασμένο Μάιο, ενώ έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας τον Ιούνιο του 2014.

Ο κ. Μυλωνάς έχει ενταχθεί στην ΕΤΕ από το 2000, γνωρίζει τις δομές της τράπεζας και έχει μακρά εμπειρία σε διαφορετικές θέσεις του ομίλου αλλά και πολύ καλές σχέσεις με τους επενδυτές. Από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, όπως είναι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και η υποβολή των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον SSM στις αρχές του φθινοπώρου, που αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Εθνικής για την επόμενη τριετία.

Ο κ. Μυλωνάς διετέλεσε γενικός διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων το διάστημα μεταξύ του Δεκεμβρίου 2013 και του Ιουνίου 2015, ενώ είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της τράπεζας από το 2012 καθώς και μέλος της επιτροπής ALCO του ομίλου, από το 2000. Παράλληλα, είναι μη εκτελεστικός πρόεδρος των Δ.Σ. της Εθνικής Asset Management, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής και Α΄ αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) Ltd. Συντονίζει την επενδυτική επιτροπή της τράπεζας και είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Tον Ιούλιο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή Στρατηγικής & Δραστηριοτήτων Εξωτερικού, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2012 ήταν γενικός διευθυντής Στρατηγικής και Διακυβέρνησης. Από τον Απρίλιο του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2010 διετέλεσε γενικός διευθυντής Στρατηγικής & Οικονομικής Ανάλυσης στην Εθνική Τράπεζα.

Από το 1995 έως το 2000, εργάστηκε ως οικονομολόγος στο οικονομικό τμήμα του ΟΟΣΑ, ενώ υπηρέτησε, επίσης, ως αντιπρόσωπος του ΟΟΣΑ στη γραμματεία του G-10 τη διετία 1999-2000. Κατά την περίοδο 1987-1995, εργάστηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από το 1985 έως το 1987, ήταν επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Bοστώνης.

Ο κ. Μυλωνάς είναι κάτοχος πτυχίου στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά-Οικονομικά (Magna cum Laude and Phi Beta Kappa) από το Πανεπιστήμιο Brown, καθώς και μεταπτυχιακού και διδακτορικού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Princeton.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text