Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Σε τράπεζες και Pillarstone περνάει η Notos Com

Σε τράπεζες και Pillarstone περνάει η Notos Com

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε τράπεζες και Pillarstone περνάει η Notos Com

Της Ευγενίας Τζώρτζη

Στην ιδιοκτησία των τραπεζών και της Pillarstone περνάει η Notos Com, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών για την εξυγίανση του ομίλου. Το σχέδιο διάσωσης προβλέπει τη συμμετοχή επίσης του σημερινού βασικού μετόχου Μιχάλη Παπαέλληνα, ο οποίος, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Pillarstone, θα επενδύσει στη νέα δομή και θα συμβάλει στην εκπόνηση του μακροχρόνιου επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας.

Η συμμετοχή του σημερινού μετόχου θα περιοριστεί, κατά πληροφορίες, σε ένα μικρό ποσοστό, ανάλογα και με το ύψος των κεφαλαίων που θα συνεισφέρει, σε αντίθεση με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Pillarstone, που, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τελευταίας, «θα επενδύσουν νέα κεφάλαια συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ».

Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, προβλέπεται επίσης η παραμονή του κ. Παπαέλληνα στη διοίκηση του Notos Com για διάστημα έως και 12 μήνες κατά ανώτατο, προκειμένου να υλοποιηθεί η ομαλή μετάβαση του ομίλου στο νέο καθεστώς. Στόχος της όλης συμφωνίας είναι η εξυγίανση του ομίλου και στη συνέχεια η μεταβίβασή του σε νέο αγοραστή.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επένδυση της Pillarstone στην Ελλάδα και η συμφωνία είναι αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, Αlpha, Εurobank, Εθνική και Πειραιώς, που έχουν σημαντικό κομμάτι των συνολικών υποχρεώσεων ύψους 230 εκατ. ευρώ της Notos Com, το οποίο υπολογίζεται στα 152 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη έκθεση στον δανεισμό της Notos Com έχει η Εθνική Τράπεζα με 65 εκατ. ευρώ και ακολουθούν, κατά σειρά, η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ το υπόλοιπο των υποχρεώσεων του ομίλου είναι προς προμηθευτές. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών θα τα διαχειρίζονται πλέον από την πλατφόρμα της Pillarstone.

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την αναδιάρθρωση του δικτύου των καταστημάτων, μέσα από ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο που θα εξειδικευθεί το προσεχές διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να υπάρξει περιορισμός του προσωπικού, που σήμερα αριθμεί 1.500 υπαλλήλους, σημαντικός αριθμός των οποίων εργάζεται στα καταστήματα που διατηρεί ο όμιλος στο κέντρο της Αθήνας, για τα οποία το σχέδιο αναδιοργάνωσης προβλέπει τη διατήρησή τους. Δεν αποκλείεται πάντως η αναδιοργάνωση του Notos Home, με τη μεταφορά μέρους της δραστηριότητας στο κτίριο της Σταδίου και Αιόλου. Σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Notos Com Holdings Μιχάλης Παπαέλληνας κάνει λόγο για «ένα νέο κεφάλαιο στην 50ετή ιστορία της Notos, η οποία πλέον θα βαδίζει πλάι πλάι με την Pillarstone».

Η Notos είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της ελληνικής αγοράς, η οποία διαθέτει παγκόσμια brands, όπως Chanel, Clarins, Guerlain, Gant, Lacoste, Nautica, American Eagle και Faber Castell, ενώ διαχειρίζεται σημαντικό αριθμό καταστημάτων υπό τα σήματα Notos Galleries και Notos Home. Ο όμιλος ιδρύθηκε το 2001 ως συνδυασμός εταιρειών με περισσότερα από 50 χρόνια δραστηριότητας στον χώρο του εμπορίου.

Η Pillarstone αποτελεί πανευρωπαϊκή πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί από την KKR Credit για την υποστήριξη των τραπεζών στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχει συνεργαστεί με τις τράπεζες για την εξυγίανση της ΦΑΜΑΡ, που ανήκε στον όμιλο Μαρινόπουλου. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζον Ντέιβισον σημειώνει ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Notos Com, η Pillarstone «θα παρέχει κεφάλαια, λειτουργική και διαχειριστική τεχνογνωσία, καθώς και υποστήριξη προς την έμπειρη διοικητική ομάδα της Notos». Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο μηνών και υπόκειται σε κανονιστικές και άλλες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text