Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | "Μακρύ καλοκαίρι" και... "θρίλερ" για την ΑΜΚ της Attica Bank

"Μακρύ καλοκαίρι" και... "θρίλερ" για την ΑΜΚ της Attica Bank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Μακρύ καλοκαίρι" και... "θρίλερ" για την ΑΜΚ της Attica Bank

Από τα μέσα με τέλη Μαΐου φτάσαμε προς τα τέλη Ιουνίου, από εκεί περάσαμε για τα μέσα Ιουλίου και πλέον οδεύουμε για την 25η Ιουλίου και ακόμα "φως" στην υπόθεση της Attica Bank, σε βαθμό που να λύνει τουλάχιστον σε σημαντικό επίπεδο τα προβλήματα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, ακόμα δεν έχουμε δει.

Το "θρίλερ" για την αύξηση κεφαλαίου παίρνει και άλλη παράταση. Για την ερχόμενη Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018 αναβλήθηκε (ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη που μας πέρασε) η επαναληπτική γενική συνέλευση της Attica Bank, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η Rothschild, που λειτουργεί ως σύμβουλος για την αύξηση κεφαλαίου. Μια εξέλιξη που διατηρεί το θολό τοπίο αναφορικά με την ΑΜΚ κι ενώ ακόμα η μετοχή κινούνταν κάμποσο χαμηλότερα από την ονομαστική αξία της αύξησης (0,30 ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα αναζητά στρατηγικό επενδυτή προκειμένου να ολοκληρώσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, έτσι ώστε να διαμορφωθούν τα ποσοστά όλα των μετόχων μέχρι το 32,9%. Στις 21 Μαΐου, η διοίκηση της Attica Bank είχε ανακοινώσει ότι η δρομολογημένη αύξηση κεφαλαίου έως του ποσού των 197,97 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε κατά 44,90%, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 88,9 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 70 εκατ. ευρώ είχε εισφέρει ο ΕΦΚΑ ως μεγαλομέτοχος με ποσοστό 50,6%.

Με δεδομένο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις, δεν μπορούν να ελέγχουν πάνω από το 33% του μετοχικού κεφαλαίου μιας τράπεζας, η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την τρόικα το επιπλέον του 33% με το οποίο θα βρισκόταν ο ΕΦΚΑ μετά την ΑΜΚ να μεταφερθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ΤΧΣ, κατά πληροφορίες, έφτανε να κατέχει 10% με 15%. Πάντως, για την ώρα, το μόνο που έχει... μεταφερθεί είναι ποσοστό 10% από τον ΕΦΚΑ στο ΤΣΜΕΔΕ, ενώ μόνο η είσοδος στρατηγικού επενδυτή θα "ξεμπλέξει το κουβάρι".

Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται, ο σύμβουλος φέρεται να έχει δεχθεί τρεις προσφορές από υποψήφιους ενδιαφερόμενους τόσο για τη συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας όσο και για την αγορά του τιτλοποιημένου πακέτου των NPLs, ύψους 700,5 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για το fund Aldridge –το οποίο είχε εξαγοράσει το πρώτο πακέτο "κόκκινων" δανείων της Αttica Βank ύψους 1,3 δισ. ευρώ–, το μικτό σχήμα Pimco-Qualco-Oaktree και το βρετανικό fund Duet. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι για τις δύο ανοιχτές διαδικασίες (ΑΜΚ και πώληση χαρτοφυλακίου NPLs) δεν μπορεί να είναι ο ίδιος επενδυτής, αφού αυτές δεν κινούνται παράλληλα υπ' αυτήν την έννοια.

Πηγή: Capital.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text