Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Εντονο το ενδιαφέρον για τα εμπορικά κέντρα παρά την κρίση

Εντονο το ενδιαφέρον για τα εμπορικά κέντρα παρά την κρίση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εντονο το ενδιαφέρον για τα εμπορικά κέντρα παρά την κρίση

Τα εμπορικά κέντρα διατηρούν τον τίτλο της ανθεκτικότερης κατηγορίας εμπορικών ακινήτων, απόρροια της υψηλής ζήτησης και των αντίστοιχων επιδόσεών τους, τάση που διατηρήθηκε το 2017, αλλά και κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Arbitrage Real Estate, η συνεχής ανάγκη για μειωμένα λειτουργικά κόστη αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω ζήτηση για εμπορικούς χώρους σύγχρονων προδιαγραφών. Αυτή η μετατόπιση, σε συνδυασμό με την προσφορά πρόσθετων υπηρεσιών από τις νέες τεχνολογίες, έχει αρχίσει να δημιουργεί ζήτηση για χώρους λιανικής σε περισσότερο οργανωμένα και υψηλότερων προτύπων εμπορικά κέντρα και ακίνητα.

Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα εμπορικά κέντρα εξακολουθούν να έχουν προβάδισμα σε σχέση με τα παραδοσιακά εμπορικά καταστήματα, καθώς καταγράφουν συνεχή αύξηση της επισκεψιμότητας, που με τη σειρά της έχει οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά πληρότητας, στη διατήρηση ενός ποιοτικού μείγματος ενοίκων/καταστημάτων και σε βελτίωση της κερδοφορίας. Η υψηλή ανθεκτικότητα των εμπορικών κέντρων αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν συνυπολογιστεί ότι καταγράφεται σε μια περίοδο με αρκετές αντιξοότητες για τον τομέα του λιανικού εμπορίου, με κύριο χαρακτηριστικό την πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και την αύξηση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008-2016.

Ετσι, η αυξημένη ζήτηση για μίσθωση χώρων εντός των εμπορικών κέντρων διατηρήθηκε αναλλοίωτη και το 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Arbitrage, οι τιμές ενοικίασης καταστημάτων κάτω των 100 τ.μ. κυμαίνονται από 60 ευρώ/τ.μ., μέχρι 100 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση. Αντίστοιχα, για καταστήματα μεγαλύτερης επιφάνειας, το μέσο μηνιαίο μίσθωμα διαμορφώνεται από 35 έως 65 ευρώ/τ.μ. Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι εμπορικοί χώροι που προορίζονται για μίσθωση σε διεθνούς φήμης εμπορικούς οίκους ή ομίλους (anchor tenants), οι οποίοι λόγω του κύρους και της αναγνωρισιμότητάς τους λειτουργούν ως πόλος έλξης. Σε αυτήν την περίπτωση, το μέσο ενοίκιο κυμαίνεται από 10 έως 20 ευρώ/τ.μ., αλλά και ένα ποσοστό επί του τζίρου.

Συνολικά στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 40 εμπορικά συγκροτήματα με συνολική δομημένη επιφάνεια άνω των 850.000 τ.μ., εκ των οποίων 32 αφορούν εμπορικά κέντρα, επτά εμπορικά πάρκα και ένα εμπορικό εκπτωτικό χωριό. Με βάση τα παραπάνω νούμερα, η χώρα μας κατατάσσεται στις χαμηλές θέσεις πανευρωπαϊκά αναφορικά με την αναλογία των εν λειτουργία εμπορικών κέντρων προς τον ενεργό καταναλωτικό πληθυσμό.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text