Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Εναλλακτική προμήθεια αερίου από το Κατάρ για τη Μυτιληναίος

Εναλλακτική προμήθεια αερίου από το Κατάρ για τη Μυτιληναίος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εναλλακτική προμήθεια αερίου από το Κατάρ για τη Μυτιληναίος

του Κολώνα Χρήστου

Η νέα ανταγωνιστική πηγή προμήθειας καυσίμου από την Qatar Gas μειώνει το κόστος του χαρτοφυλακίου ενεργειακών πηγών για την εισηγμένη.


 

Αθήνα

Μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία και διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της πετυχαίνει η Μυτιληναίος και με την παραλαβή του φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ. 

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα εισάγεται LNG από το Κατάρ, και μάλιστα από τη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος, την Qatar Gas, εταιρεία-μέλος της Qatar Petroleum. Η συμφωνία του ενεργειακού κολοσσού με την εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρόεδρό της, τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, στις αρχές του καλοκαιριού, στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Και πρόκειται για την τρίτη φορά που η εταιρεία επιδιώκει και πετυχαίνει εναλλακτικές προμήθειες ενέργειας από τότε που απελευθερώθηκε η αγορά φυσικού αερίου, το 2009. 

Η πρώτη ήταν το 2010, όταν η Μυτιληναίος έκανε την πρώτη απόπειρα να φέρει φορτίο LNG από την τότε British Gas, την οποία στη συνέχεια εξαγόρασε η Shell. Τότε η κυρίαρχη στην αγορά ΔΕΠΑ επιδίωξε να μπλοκάρει την αποθήκευση των εισαγόμενων ποσοτήτων στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας. Υστερα από πολύμηνη διαμάχη και κατόπιν προσφυγής της Μυτιληναίος στα ευρωπαϊκά όργανα, η επιλογή της δικαιώθηκε.

Ο δρόμος… άνοιξε πάλι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η εισηγμένη εταιρεία έκανε τη δεύτερη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου απευθείας από τη ρωσική Gazprom μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού (σημείο εισόδου Σιδηρόκαστρο). Με τον τρόπο αυτόν η Μυτιληναίος παρέκαμψε τη ΔΕΠΑ αλλά και τον όμιλο Κοπελούζου, οι οποίοι είναι οι κύριοι προμηθευτές φυσικού αερίου της ελληνικής αγοράς. 

Ψήφος εμπιστοσύνης

Η τρίτη φορά είναι η προμήθεια ποσοτήτων 140.000 κυβικών μέτρων LNG, ήτοι περί τα 80 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, από την Qatar Gas. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ελληνικής εταιρείας, το φορτίο μέσω πλωτού δεξαμενόπλοιου έφτασε χθες στη Ρεβυθούσα, στον αποθηκευτικό χώρο LNG του ΔΕΣΦΑ.  

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως η συγκεκριμένη συμφωνία με τον ενεργειακό όμιλο αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική εταιρεία και θα έχει και συνέχεια. Η πρόσβαση που απέκτησε η Μυτιληναίος στον μεγαλύτερο παραγωγό LNG ανοίγει μία ακόμη ανταγωνιστική πηγή προμήθειας καυσίμου για την εισηγμένη εταιρεία. Ετσι μειώνει το κόστος του χαρτοφυλακίου ενεργειακών πηγών και δημιουργεί ευελιξία στις προμήθειες και για την κάλυψη εποχικών αιχμών ζήτησης ενέργειας.


Διαφοροποίηση

Σημειώνεται ότι η Μυτιληναίος με ενεργοβόρες επιχειρήσεις όπως η βιομηχανία Αλουμίνιον της Ελλάδος και τις θερμικές της μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου στη χώρα. Εκτιμάται ότι απορροφά το ένα τρίτο με ένα τέταρτο της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου. 

Παράλληλα, με τις εισαγωγές ποσοτήτων τόσο από την Gazprom όσο και από την Qatar Gas δίνεται η δυνατότητα, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, αφομοίωσής τους τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις γειτονικές χώρες. Πέραν αυτού, οι ποσότητες του LNG, οι οποίες σημειωτέον αποθηκεύτηκαν στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, προκαλούν αισθητή διαφοροποίηση στο ενεργειακό μείγμα της αγοράς και ταυτόχρονα αύξηση και της ρευστότητάς της.

πηγή: tovima.gr
25

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text