Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Επιβραδύνθηκε στο 1,4% ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Επιβραδύνθηκε στο 1,4% ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιβραδύνθηκε στο 1,4% ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Περαιτέρω επιβράδυνση σημείωσε η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατά το β΄ τρίμηνο του 2018. Αιτία είναι, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η ανησυχία που επικράτησε σε οικονομικούς κύκλους, καταναλωτές αλλά και μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για τις μελλοντικές σχέσεις της Ευρωζώνης με τους σημαντικότερους εμπορικούς της εταίρους.

Η εικόνα που παρουσιάζει τώρα η ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρωζώνης έρχεται σε οξεία αντίθεση με την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία των ΗΠΑ. Αναμένεται, έτσι, ότι τα στοιχεία θα επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί περαιτέρω η διαφορά ανάμεσα στα επίπεδα των επιτοκίων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,4% το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με το 1,5% του πρώτου τριμήνου. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 4,1%. Σε τριμηνιαία βάση, άλλωστε, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης δεν υπερέβη το 0,3% – ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών.

Στη διάρκεια του 2017, η οικονομία της Ευρωζώνης είχε σημειώσει την ταχύτερη ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας. Οικονομικοί αναλυτές είχαν αρχικά αποδώσει τη ραγδαία επιβράδυνσή της από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του 2018 στα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και στις απεργίες που έγιναν στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Οπως, όμως, επισημαίνουν οικονομολόγοι, το γεγονός ότι η Ευρωζώνη δεν ανέκαμψε στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου προδίδει πως η επιβράδυνση οφείλεται σε βαθύτερα αίτια. Η Eurostat δεν έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τις επιδόσεις της οικονομίας κατά τομείς. Πρόσφατες έρευνες, όμως, κατατείνουν στην επιβράδυνση των εξαγωγών κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του έτους.

Οι ίδιες έρευνες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης λόγω κλιμάκωσης της εμπορικής διένεξης με τις ΗΠΑ αλλά και λόγω της αβεβαιότητας για την πρόσβασή τους στη βρετανική αγορά μετά το Brexit. Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές ευελπιστούν, πάντως, πως το κλίμα θα βελτιωθεί χάρη στην προσέγγιση των Βρυξελλών με την Ουάσιγκτον και τη συμφωνία Γιούνκερ-Τραμπ.

Η Eurostat έδωσε, άλλωστε, στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν την ανεργία στην Ευρωζώνη να παραμένει σταθερή στο 8,3% τον Ιούνιο. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν εργασία αυξήθηκε ελαφρώς για πρώτη φορά έπειτα από 12 μήνες, που σημαίνει ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης έχει ήδη αντίκτυπο στην αγορά εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, τα στοιχεία της Eurostat φέρουν τον δείκτη να έχει επιταχυνθεί τον Ιούλιο στο 2,1%, υπερβαίνοντας έπειτα από χρόνια τον στόχο της ΕΚΤ για αυξήσεις τιμών 2%. Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να θέσει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Δεκέμβριο και να διατηρήσει τα επιτόκια του ευρώ στα υφιστάμενα επίπεδα έως το καλοκαίρι του 2019.

Κλειδί το κόστος δανεισμού

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα επιβράδυνση που σημειώνει η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα αναγκάσει την ΕΚΤ να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ όσο έχει προγραμματίσει έως τώρα. Θα διευρυνθεί έτσι η απόσταση ανάμεσα στα επιτόκια του ευρώ και τα επιτόκια του δολαρίου.

Εξάλλου, οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η επιβράδυνση και οι επίμονα χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης ενισχύουν πολιτικά τις λεγόμενες «ανισυστημικές» δυνάμεις της Ευρωζώνης, όπως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα που έχουν σχηματίσει κυβέρνηση στην Ιταλία. Σημειωτέον ότι στην Ιταλία η ανεργία αυξήθηκε τον Ιούλιο στο 10,9% από το 10,7% του Ιουνίου, με την ανεργία των νέων να φτάνει πλέον στο 32,6% από το 32,2%.

Κι ενώ η Ιταλία μόλις και μετά βίας αποφεύγει την πλήρη στασιμότητα, το δεύτερο τρίμηνο του έτους επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης και στην Ισπανία. Η εξέλιξη είναι σημαντική, καθώς από τα μέσα του 2013, οπότε άρχισε η ανάκαμψη, η τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από τις άλλες τρεις.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text