Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | «Οι διεθνείς αγορές βρίσκονται μπροστά σε κάτι πρωτόγνωρο»

«Οι διεθνείς αγορές βρίσκονται μπροστά σε κάτι πρωτόγνωρο»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Την ανησυχία του για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στη διεθνή οικονομία η ολοκλήρωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών, εξέφρασε ο Τζέιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase. Αναφερόμενος στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Οι αγορές βρίσκονται μπροστά σε κάτι πρωτόγνωρο», δήλωσε.

Προηγήθηκε περίοδος δέκα ετών, στη διάρκεια της οποίας οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου εφάρμοσαν πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης. Τώρα, ήρθε η ώρα να ολοκληρωθούν αυτά τα προγράμματα και να αυξηθεί το κόστος δανεισμού. «Δεν θέλω να πανικοβάλλω κανέναν», υπογράμμισε ο επικεφαλής της JPMorgan Chase.

«Το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι διαφορετικό, όπως και οι μεταφορές κεφαλαίων. Οι κυβερνήσεις είναι υπερδανεισμένες και ίσως οι πολίτες πανικοβληθούν όταν οι οικονομικές συνθήκες αλλάξουν και το χρήμα γίνει ακριβότερο».

Ο 62χρονος Τζέιμι Ντίμον, επίσης, είχε προειδοποιήσει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ίσως υποχρεωθεί να αυξήσει τα επιτόκια γρηγορότερα από το αναμενόμενο – και αυτό θα επιβράδυνε την ανάπτυξη.

Πέραν τούτου, προέβλεψε ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά. Η ανάπτυξη αυτή θεωρείται μία από τις μακροβιότερες στην ιστορία των ΗΠΑ. Πάντως, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στο CNBC από τι κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία, ανέφερε, εκτός από την ολοκλήρωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, και τον εμπορικό πόλεμο. «Αν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος, τότε όποια θετικά έχει επιτύχει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα κινδυνεύσουν να χαθούν», επισήμανε. Τέλος, ο κ. Ντίμον ανέφερε ότι είχε επισημάνει στην αμερικανική κυβέρνηση ότι πολλά υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη εταιρειών είναι αντίθετα στην τακτική της επιβολής δασμών.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text