Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Σε τιτλοποίηση 101 εκατ. προχώρησε η Αutohellas

Σε τιτλοποίηση 101 εκατ. προχώρησε η Αutohellas

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε τιτλοποίηση 101 εκατ. προχώρησε η Αutohellas

Σε τιτλοποίηση εσόδων ύψους 101 εκατ. ευρώ προχώρησε η Αutohellas (Hertz). Στους τίτλους που εξέδωσε η εταιρεία επένδυσαν οι αναπτυξιακές ευρωπαϊκές τράπεζες EBRD, EIB και EIF, όπως επίσης και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Η συναλλαγή αποτελεί την πρώτη τιτλοποίηση ενεργητικού (Asset-backed Securitization, ABS) στην Ελλάδα εκτός του τραπεζικού τομέα.

Η Autohellas είναι εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων και είναι ο δικαιοπάροχος της αμερικανικής εταιρείας Hertz στη χώρα, έχοντας όμως δραστηριότητες και σε άλλες γειτονικές χώρες της βαλκανικής χερσονήσου.

Οι επενδυτές

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, στους νέους τίτλους που εξέδωσε η ελληνική εταιρεία επένδυσαν η Eυρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης & Ανασυγκρότησης EBRD 15 εκατ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) 32,3 εκατ. ευρώ και η Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) με κεφάλαια 25 εκατ. ευρώ. Ολοι οι τίτλοι αποκτήθηκαν με τις εγγυήσεις του EIF που δόθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ για την κεφαλαιακή στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ανάδοχος της κοινής επένδυσης των ευρωπαϊκών ταμείων ήταν o χρηματοοικονομικός όμιλος StormHarbour, ενώ οι τίτλοι που αποκτήθηκαν από τις ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αξιολόγηση Β+ από την Standard & Poor’s και και ΒΒΒ- από την Scope. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η συναλλαγή θα επιτρέψει στην Autohellas να αποκτήσει ρευστότητα για τους επόμενους 18 μήνες, την οποία θα αξιοποιήσει σε νέα συμβόλαια μίσθωσης οχημάτων στην ελληνική αγορά.

H EBRD και η EIB επενδύουν με μεγάλη ένταση στην Ελλάδα από το 2015 και μετά.

Οι αναπτυξιακές τράπεζες είχαν παραμείνει εκτός ελληνικής αγοράς επί πολλά χρόνια, αλλά μετά την παρατεταμένη κρίση αναγκάσθηκαν να εμπλακούν σε σχέδια χρηματοδότησης, κυρίως του τραπεζικού τομέα της χώρας. Σταδιακά ωστόσο επεκτείνονται και σε άλλες χρηματοδοτήσεις, εκτός του τραπεζικού τομέα. Η EBRD, για παράδειγμα, έχει επενδύσει από το 2015 έως σήμερα, πάνω από 1,7 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 30 έργα.

H EIB από την άλλη πλευρά, μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε δώσει εγγυήσεις, συμμετείχε σε τιτλοποιήσεις και επενδύσεις συνολικού ύψους 715 εκατ. ευρώ. Οι εγγυήσεις και τα κεφάλαιά της κινητοποίησαν συνολικά περισσότερο από 2,7 δισ. ευρώ. Επίσης μέσω του EIF διέθεσε μικροχρηματοδοτήσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ κινητοποιώντας πάνω από 80 εκατ. ευρώ που αφορούν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. H τελευταία πιο σημαντική επένδυσή της είναι η δημιουργία του EquiFund, με τη συμβολή ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Η αποδοχή της τιτλοποίησης της Autohellas από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες συνιστά διάκριση και ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική επιχείρηση.

Η τελευταία παρουσιάζει έντονα αναπτυξιακή πορεία, δεδομένου ότι μόνο στο α΄ τρίμηνο του έτους τα έσοδα του ομίλου διευρύνθηκαν κατά 53,7%, φθάνοντας τα 96 εκατ. ευρώ. Η θεαματική αυτή επίδοση διαδέχθηκε την επίσης σημαντική αύξηση κατά 28,6% των εσόδων για ολόκληρο το 2017.

Τη χρονιά εκείνη η εταιρεία πέτυχε ενοποιημένα έσοδα 340,6 εκατ. ευρώ και ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ύψους 31,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 39,4%.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text