Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Πρόστιμα-μαμούθ αναμένονται για τη διοίκηση της Folli Follie

Πρόστιμα-μαμούθ αναμένονται για τη διοίκηση της Folli Follie

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρόστιμα-μαμούθ αναμένονται για τη διοίκηση της Folli Follie

Της Ελευθερίας Κουρτάλη

Τα μεγαλύτερα πρόστιμα στην ιστορία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αναμένεται να ανακοινώσει το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς –το οποίο συνεδριάζει σήμερα– στα μέλη της διοίκησης της Folli Follie, με την αιτιολογία χειραγώγησης και κατάχρησης της αγοράς. Τρεις μήνες μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης της ελληνικής εισηγμένης, η οποία ξεκίνησε με την έκθεση του αμερικανικού fund QCM στις αρχές Μαΐου και τάραξε τα νερά της ελληνικής αγοράς προκαλώντας μία άνευ προηγουμένου κρίση αξιοπιστίας στο ελληνικό Χρηματιστήριο, η εποπτική αρχή κινείται προς την κατεύθυνση των κυρώσεων αλλά και την παραπομπή των φυσικών προσώπων στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η οριστική απόφαση για το μέγεθος των προστίμων δεν έχει παρθεί, η εποπτική αρχή εκτιμάται ότι θα εξαντλήσει τα μέγιστα δυνατά όρια, σύμφωνα με τον νόμο. Στη συνέχεια και μετά τη διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων και παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού, για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων.

Αξίζει να θυμίσουμε πως πρόσφατα η εταιρεία ορκωτών λογιστών Ecovis ανακάλεσε την έκθεση ελέγχου επί των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Η ανάκληση είχε γίνει διότι η θυγατρική της εταιρείας, Folli Follie Group Sourcing Limited και οι ορκωτοί ελεγκτές αυτής, δεν έθεσαν στη διάθεση της Ecovis τα έγγραφα και τις λοιπές πληροφορίες που ζήτησε ώστε να είναι σε θέση να επαληθεύσει τις οικονομικές καταστάσεις και ιδίως τα ταμειακά διαθέσιμα της FFG Sourcing. Σύμφωνα πληροφορίες που δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθούν, υπάρχουν αναφορές ότι διερευνάται το ενδεχόμενο για διαδρομές κεφαλαίων από τα ταμειακά διαθέσιμα της Folli Follie προς λογαριασμούς τρίτων προσώπων συνδεόμενων με στελέχη της εταιρείας, σε ασιατικές χώρες εκτός Κίνας. Αυτό, ωστόσο, αναμένεται να ξεκαθαριστεί από την εγκληματολογική αποτίμηση (forensic evaluation) των θυγατρικών εταιρειών της Folli Follie στην Ασία, την οποία και έχει αναλάβει η Alvarez & Marsal.

Τα μέτωπα γύρω από την εισηγμένη είναι πλέον πάρα πολλά και ο κλοιός σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Τράπεζες και ομολογιούχοι αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους μέσα στις επόμενες ημέρες, αποφασίζοντας την προσφυγή κατά της προστασίας που πέτυχε η εταιρεία καταφεύγοντας στο άρθρο 106α, ζητώντας προσωρινή διαταγή προστασίας από τους πιστωτές. Η προστασία επιτεύχθηκε με τη συναίνεση της θυγατρικής της εταιρείας F.F. Group Finance Luxembourg II SA, η οποία είναι εκδότρια δύο ομολόγων για λογαριασμό της Folli Follie, ύψους 50,4 και 102,4 εκατ. ευρώ που εκπροσωπούν συνολικά 28,69% επί των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρείας. Σύμφωνα τις τράπεζες και τους ομολογιούχους, η προστασία που πέτυχε είναι διάτρητη, καθώς η F.F. Group Finance Luxembourg είναι θυγατρική του ομίλου και οι ομολογιούχοι ελέγχεται εάν ερωτήθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη στο άρθρο 106α εξασφαλίζει τετράμηνη προστασία στην εταιρεία από αναγκαστικά μέτρα που ενδεχομένως κινήσουν οι πιστωτές της, όπως οι κατασχέσεις λογαριασμών, οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων ή η πρόωρη ρευστοποίηση απαιτήσεων όπως η αποπληρωμή ομολογιακών δανείων. Πάντως, όπως ανέφερε η ίδια η Folli Follie στην αίτηση υπαγωγής της, η πίεση που προκλήθηκε μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών ήταν ισχυρότατη, καθώς από την «πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε από το fund QCM» ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, ήταν «να αναγκαστεί να εξοφλήσει πολύ πρόωρα υποχρεώσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ και ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες να θέτουν τους λογαριασμούς της εταιρείας σε καθεστώς καθυστέρησης, χωρίς να δικαιολογείται κάτι τέτοιο, μόνο και μόνο επηρεαζόμενες από το κλίμα των αγορών και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα».

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text