Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Εκβιασμοί και απειλές ΗΠΑ και Κίνας για δασμούς

Εκβιασμοί και απειλές ΗΠΑ και Κίνας για δασμούς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκβιασμοί και απειλές ΗΠΑ και Κίνας για δασμούς

Με νέες απειλές για αντίποινα απάντησε και πάλι χθες το Πεκίνο στα σχέδια της Ουάσιγκτον να επιβάλει νέο κύμα δασμών σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων. Κι ενώ το κλίμα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου επιδεινώνεται, δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου φέρουν τις δύο πλευρές να επιχειρούν να βρουν τρόπους συνεννόησης.

«Οι πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα», τόνισε χθες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Γκενγκ Σουάνγκ, και προσέθεσε πως «η Κίνα θα προχωρήσει αναπόφευκτα στην επιβολή αντιμέτρων για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματά της». Λίγες ώρες νωρίτερα, δημοσίευμα της Wall Street υποστήριζε πως οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου τον πιέζουν να επιβάλει δασμούς 25% και όχι 10%, όπως ήταν η αρχική πρόταση για το νέο κύμα δασμών. Το νέο κύμα δασμών αφορά χιλιάδες κινεζικά προϊόντα, από τρόφιμα έως χημικά, χάλυβα, αλουμίνιο, καταναλωτικά προϊόντα, μέταλλα και ζωοτροφές, χαλιά, ποδήλατα, τροχούς αυτοκινήτων, γάντια για τους αγώνες αμερικανικού ποδοσφαίρου και καλλυντικά. Ερωτώμενος, όμως, από δημοσιογράφους για τις επαφές των δύο χωρών, ο κ. Γκενγκ τόνισε πως η Κίνα «επιδιώκει τον διάλογο και τη διαβούλευση για τον χειρισμό των διενέξεων στο εμπόριο». Προσέθεσε, πάντως, πως ο διάλογος πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, για να καταλήξει ότι «οι απειλές και οι πιέσεις θα φέρουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

Επενδυτές και επιχειρηματίες εκφράζουν φόβους ότι θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, που μπορεί να επέλθει έπειτα από ένα νέο κύμα δασμών στα κινεζικά προϊόντα. Μιλώντας στο Reuters, η Εριν Ενις, αντιπρόεδρος του σινοαμερικανικού επιχειρηματικού συμβουλίου, τόνισε πως και μόνον η επιβολή νέων δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Και προσέθεσε πως αν επιβληθούν δασμοί ύψους 25%, η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη. «Δεδομένου του εύρους των προϊόντων, θα πληγούν οι μισές εισαγωγές από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων και πολλών καταναλωτικών προϊόντων», τόνισε η κ. Ενις, και προειδοποίησε ότι «οι αυξήσεις στις τιμές τους θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές και θα γίνουν αισθητές στις τσέπες των Αμερικανών».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει να επιβάλει νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισ. δολαρίων, για να τιμωρήσει το Πεκίνο. Ο λόγος ήταν πως η Κίνα προχώρησε σε αντίποινα όταν η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε τον πρώτο γύρο δασμών.

Ο πρώτος γύρος δασμών επιβλήθηκε στις αρχές Ιουλίου και αφορούσε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 34 δισ. δολαρίων. Το Πεκίνο αντέδρασε άμεσα, ανακοινώνοντας ισόποσους δασμούς σε ίσης αξίας αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στην Κίνα. Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να επιβάλει επιπλέον δασμούς σε προϊόντα αξίας 16 δισ. δολαρίων, ενώ έχει απειλήσει να τους επεκτείνει στο σύνολο των κινεζικών εισαγωγών, αξίας 500 δισ. δολαρίων.

Αισιοδοξία για νέα NAFTA

Αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις των διαπραγματευτών του Μεξικού, που ελπίζουν ότι εντός των ημερών θα κλείσουν νέα συμφωνία NAFTA με τις ΗΠΑ.

Μιλώντας στο Reuters από τη Γενεύη, ο υφυπουργός Οικονομικών του Μεξικού, Χουάν Κάρλος Μπέικερ, τόνισε ότι «φαίνεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη σύναψη νέας συμφωνίας NAFTA». Είχαν προηγηθεί οι επαφές του κ. Μπέικερ με εκπροσώπους των εμπορικών εταίρων του Μεξικού. Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι δυνατότητες των χωρών τους να αντιδράσουν στις απειλές του Αμερικανού προέδρου για δασμούς στα αυτοκίνητά τους. Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, ο διαπραγματευτής του Μεξικού για τη NAFTA, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, εξέφρασε την ελπίδα πως η νέα NAFTA θα επικυρωθεί από τη νέα σύνθεση του αμερικανικού Κογκρέσου μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι σχετικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και στον Καναδά διαρκούν περισσότερο από ένα έτος. Προσέκρουσαν, όμως, σε νέο σκόπελο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, εξωθώντας το Μεξικό και τον Καναδά σε αντίποινα.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text