Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Ρωσία, Ιράν εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία

Ρωσία, Ιράν εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρωσία, Ιράν εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία

Καθώς τα σύννεφα στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας πυκνώνουν απότομα, η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται πως στρέφεται προς την Ανατολή για να αναζητήσει νέους συμμάχους. Ηδη, ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με Ρώσους και Ιρανούς ομολόγους τους τη Δευτέρα, στο παραθαλάσσιο θέρετρο Σότσι της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να συνεχιστεί ο συντονισμός μεταξύ των τριών χωρών για την επίλυση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. «Μπορούμε να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος ύστερα από τη λήξη της συνάντησης, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν έναν πιστό και πολύτιμο σύμμαχο.

Παρασκηνιακά το Κρεμλίνο φλερτάρει επιτυχώς με την τουρκική κυβέρνηση εδώ και αρκετούς μήνες, με την απόφαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για αγορά του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 να στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα αδιαφορίας προς το ΝΑΤΟ.

Επειτα από τις κυρώσεις που επέβαλε ο Λευκός Οίκος στην Αγκυρα, πληθώρα Ρώσων αξιωματικών έδραξαν την ευκαιρία για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία και να χαρακτηρίσουν τις αμερικανικές κινήσεις ως καταστροφικές και αντιπαραγωγικές.

Ο Αλεξέι Τσέπα, αναπληρωτής επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής της Δούμας, ανέφερε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Αναντολού πως η επιβολή κυρώσεων είχε γίνει «είδος αμερικανικής ρουτίνας», και πως η Ουάσιγκτον συνεχίζει να είναι ασυνεπής στις διεθνείς της σχέσεις.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες ύστερα από την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε στη Σιγκαπούρη, στο πλαίσιο της συνάντησης της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου συναντήθηκε με τους Ιρανούς και Ιάπωνες ομολόγους του και επαίνεσε τη συνεχώς αναπτυσσόμενη θεσμική σχέση με τις χώρες της Ασίας.

Η συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Χαβάτ Ζαρίφ, χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα θερμό κλίμα – μάλιστα στο τέλος της συνάντησης ο Ιρανός διπλωμάτης ανήρτησε ένα καυστικό, αντιαμερικανικό σχόλιο στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter. «Οι παράνομες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας δεν απεικονίζουν μόνο την πολιτική πίεσης και εκβιασμού των ΗΠΑ, αλλά και τον αμερικανικό εθισμό στις κυρώσεις, που δεν γνωρίζει κανένα όριο» έγραψε ο Ζαρίφ.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text