Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Κραδασμούς στις αγορές προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας

Κραδασμούς στις αγορές προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κραδασμούς στις αγορές προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας

Στο κόκκινο οδήγησε χθες τα χρηματιστήρια της Ασίας και της Ευρώπης ο Αμερικανός πρόεδρος, όταν απείλησε να επιβάλει νέο κύμα δασμών 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων. Ο φόβος για την επέκταση του εμπορικού πολέμου αναζωπυρώθηκε. Τα χρηματιστήρια της Κίνας έκλεισαν με απώλειες άνω του 2% και οι αναδυόμενες αγορές, αναπόσπαστο τμήμα της αλυσίδας προσφοράς στην Κίνα, βρέθηκαν και πάλι σε ελεύθερη πτώση. Αυτήν τη φορά, όμως, η πτώση τους δεν σχετίζεται με τη στροφή της Δύσης σε περιοριστική νομισματική πολιτική.

Την ίδια ώρα, όμως, βρέθηκαν στο στόχαστρο όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας, νόμισμα, ομόλογα και μετοχές, που κατέγραψαν νέα πτώση μετά τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της Αγκυρας - Ουάσιγκτον (άλλο ρεπορτάζ σελ. 9). Απαντώντας στη νέα απειλή Τραμπ, το Πεκίνο τόνισε ότι «ο εκβιασμός δεν περνάει στην Κίνα», ενώ συνέστησε στις ΗΠΑ «να μη δρουν εν θερμώ, διότι θα αυτοτραυματιστούν». Την ίδια στιγμή, όμως, το γουάν υποχωρούσε κατά 0,52%, με την ισοτιμία του να φτάνει στα 6,6 γουάν προς ένα δολάριο. Ο δείκτης CSI 300 των χρηματιστηρίων Σαγκάης και Σεντζέν έκλεινε με απώλειες 2,3% και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ με απώλειες 2,2%. Μιλώντας στους Financial Times, ο Γιανμέι Σίε, αναλυτής της Gavekal Dragonomics στο Πεκίνο, τόνισε ότι «οι Κινέζοι δοκίμασαν τα πάντα, την κολακεία, τις διαπραγματεύσεις, την αντεκδίκηση, αλλά τίποτα δεν μπόρεσε να αποτρέψει την κλιμάκωση». Από τη Σιγκαπούρη, όπου παρευρέθηκε σε σύνοδο υπουργών Οικονομικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Λι, τόνισε ότι «οι ΗΠΑ κινούνται κόντρα στο πνεύμα της εποχής, ενώ εμείς στη σωστή κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά τις χειμαζόμενες αναδυόμενες αγορές, ο δείκτης MSCI έκλεισε με απώλειες 1,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση από τα τέλη Ιουνίου. Ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε το ραντ της Νοτίου Αφρικής, το οποίο, εν μέσω αρνητικής παγκόσμιας συγκυρίας, δέχεται πιέσεις από την εσωτερική πολιτική κρίση. Υποχώρησε έτσι κατά 2%, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 13,49 ραντ προς ένα δολάριο. «Αυτός ο εμπορικός πόλεμος επιβαρύνει το κλίμα στις αναδυόμενες αγορές», επισημαίνει ο Ινάν Ντεμίρ, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στη Nomura, ενώ προέβλεψε ότι «όσο δεν διευθετείται το πρόβλημα, θα συνεχίζεται η πίεση στις αναδυόμενες αγορές». Ο ίδιος αναλυτής εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη δεν επηρέασε αυτή τη φορά τις αναδυόμενες αγορές, απλώς «οι επενδυτές αποφεύγουν την ανάληψη κινδύνου εξαιτίας του εμπορικού πολέμου». Στον αντίποδα βρέθηκε το ασφαλές καταφύγιο του ιαπωνικού γιεν που σημείωσε άνοδο 0,21%, όπως βέβαια και το δολάριο που ενισχύθηκε 0,32% έναντι του καλαθιού των έξι μεγάλων νομισμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη Wall Street, στην αρχή της συνεδρίασης υποχωρούσαν οι μετοχές εταιρειών που επηρεάζονται από το παγκόσμιο εμπόριο. Ετσι, πτώση σημείωσαν οι 28 από τις 30 εταιρείες του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones. Ο Dow Jones κατέγραφε απώλειες στην αρχή της συνεδρίασης αλλά αργά το βράδυ γύρισε σε θετικό πρόσημο. Οι Caterpillar και Boeing υποχωρούσαν κατά 1% από την προσυνεδρίαση. Πτωτικά κινήθηκαν, επίσης, οι εταιρείες μικροεπεξεργαστών που προμηθεύουν κυρίως κινεζικές βιομηχανίες. Ομοίως και οι μετοχές των κολοσσών της τεχνολογίας Facebook, Amazon, Netflix και της Alphabet, μητρικής της Google, που υποχωρούσαν αρχικά, αλλά ανέκαμψαν εν συνεχεία. Μιλώντας στο Reuters ο Αντρέ Βαχός, αναλυτής της New Vines Capital LLC στο Νιου Τζέρσεϊ, απέδωσε τη συντονισμένη υποχώρηση των αγορών στην «ανησυχία που προκαλεί στους επενδυτές η τελευταία εξέλιξη στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου». Οπως τόνισε, «είναι προφανές ότι η οικονομία πηγαίνει καλά, αλλά ο εμπορικός πόλεμος προκαλεί ταραχή στους επενδυτές». Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη Xetra Dax της Φρανκφούρτης να κλείνει με απώλειες 1,5% και τον Ftse 100 του Λονδίνου με απώλειες 1,01%, ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με πτώση του δείκτη Ftse Mib κατά 1,73%.

Πηγή: Kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text