Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | «Λευκός ιππότης» για την ΕΒΖ η Innovation Brain

«Λευκός ιππότης» για την ΕΒΖ η Innovation Brain

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Λευκός ιππότης» για την ΕΒΖ η Innovation Brain

Ενα βήμα ακόμα για την επίλυση του θέματος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (EBZ) πραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη. Η διοίκηση της εταιρείας υπέγραψε με την επενδυτική εταιρεία Innovation Brain επιστολή προθέσεων με στόχο την αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης. Η λύση αυτή δεν είναι άλλη από την υπαγωγή της EBZ σε καθεστώς εξυγίανσης μέσω του πτωχευτικού κώδικα, και στη συνέχεια απόκτησης συμμετοχής από την επενδυτική εταιρεία που θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της EBZ στο Χρηματιστήριο Αξιών, «την Τετάρτη, 1/8/2018, υπογράφηκε μεταξύ της Εταιρείας και της εταιρείας 5IB Innovation Brain LLC, με έδρα την Ελβετία, έγγραφο προθέσεων (Letter of Intent) με απώτερο σκοπό την εξυγίανση της Εταιρείας, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, με τη συνεργασία στρατηγικού επενδυτή, τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της και την κατάρτιση συμφωνίας με την απαιτούμενη πλειοψηφία των πιστωτών, με τη διασφάλιση δικαιωμάτων των εργαζομένων, και υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης διενέργειας νομικού και οικονομικού ελέγχου. Παράλληλα», καταλήγει η ανακοίνωση, «υπογράφηκε συμφωνία συνέργειας μεταξύ των δύο μερών για τη στήριξη της εμπορικής δραστηριότητας της ΕΒΖ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που έχει υποβάλει ο επενδυτής προβλέπει «κούρεμα» των υποχρεώσεων, μείωση του προσωπικού και των εξόδων της επιχείρησης και τη διάθεση νέων κεφαλαίων που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της επιχείρησης. Το όλο σχέδιο του νέου επενδυτή της EBZ αναμένεται να αποσαφηνιστεί κατά την υποβολή της αίτησης για την υπαγωγή της βιομηχανίας ζάχαρης σε διαδικασία εξυγίανσης (άρθρα 106β και 106δ) στο αρμόδιο πρωτοδικείο. To σχέδιο δε αυτό είναι που θα κρίνει και την έκβαση της συμφωνίας που επήλθε προχθές μεταξύ της ΕΒΖ και της Innovation Brain. Το σχέδιο έχει προφανώς τις «ευλογίες» της πιστώτριας τράπεζας (Πειραιώς) της EBZ, όπως επίσης και της ελληνικής κυβέρνησης που παρακολουθεί τις εξελίξεις. Πάντως, το γεγονός ότι απαιτήθηκε αλλαγή διοίκησης στην EBZ προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο, σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί. Τo επενδυτικό κεφάλαιο Innovation Brain και οι χρηματοδότες του έχουν δεσμευθεί για την υλοποίηση σημαντικών νέων επενδύσεων, με στόχο την ανάπτυξη της ΕΒΖ τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε εμπορικό επίπεδο. Σίγουρα όμως το νέο σχέδιο θα περιλάβει μια πολύ μικρότερη ΕΒΖ, ικανή να ανταγωνιστεί στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά. Σημειώνεται ότι παρά τις τελευταίες περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων κατά 30%, η EBZ παραμένει ιδιαίτερα ζημιογόνος, ειδικά στις εγχώριες δραστηριότητες που βαρύνονται με μεγάλο μισθοδοτικό κόστος. Αντίθετα κερδοφόρα είναι τα δύο εργοστάσια της εταιρείας στη Σερβία, όπου και αναμένεται να εστιαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text