Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Αποφυγή ρίσκου λόγω διένεξης ΗΠΑ - Κίνας

Αποφυγή ρίσκου λόγω διένεξης ΗΠΑ - Κίνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αποφυγή ρίσκου λόγω διένεξης ΗΠΑ - Κίνας

Της Ελευθερίας Κουρτάλη

«Θύμα» των διεθνών εξελίξεων έπεσαν για ακόμη μία φορά το ελληνικό Χρηματιστήριο και η αγορά των ελληνικών ομολόγων, με τους επενδυτές να αποφεύγουν το ρίσκο, λόγω των φόβων για ένταση στις εμπορικές σχέσεις Ουάσιγκτον - Πεκίνου. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκε ο... συνήθης ύποπτος, που δεν είναι άλλος από τον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο η συναλλακτική απαξίωση πρωταγωνίστησε και πάλι, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αλλαγή της εικόνας της αγοράς σήμερα, εν μέσω θερινής ραστώνης. Οπως δείχνουν τα πράγματα, οι ξένες αγορές είναι αυτές που θα καθορίσουν την κατεύθυνση του Χ.Α. το επόμενο διάστημα και όχι κάποιος εσωτερικός καταλύτης.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,75%, στις 755,93 μονάδες, o δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,82%, o τραπεζικός δείκτης με απώλειες 2,41% στις 834,61 μονάδες, ενώ o τζίρος διαμορφώθηκε στα 19,4 εκατ. ευρώ.

Οπως σημειώνει ο κ. Λουκάς Παπαϊωάννου, η θερινή ραστώνη συνεχίζεται αργά και βασανιστικά. Οι χαμηλοί όγκοι και η μικρή μεταβλητότητα δεν λειτουργούν ως κίνητρο για τους εναπομείναντες συμμετέχοντες και οι διεθνείς επενδυτές, προς το παρόν, απέχουν. Ο απαραίτητος καταλύτης (πολιτικός ή οικονομικός) που θα ξυπνήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με σημαντική αύξηση όγκων, δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Η κατάσταση θα δυσκολέψει, διότι η παρατεταμένη αδράνεια δεν αποτελεί συνήθως καλό σημάδι. Τον καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση τάσης στην παρούσα φάση μπορούν να το δώσουν: α) πιθανές οικονομικές-γεωπολιτικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, β) τυχόν πολιτικές εξελίξεις, μετά «τα μπάνια του λαού», συνοδευόμενες από ριζική αλλαγή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με λιγότερο κράτος και φόρους, και περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις και εξωστρέφεια.

Συμπερασματικά, είναι προτιμότερο οι επενδυτές στην παρούσα φάση, και με τους τρέχοντες όγκους συναλλαγών, να προτιμήσουν τις παραλίες, παρά τη βασανιστική παρακολούθηση ενός άνευρου ελληνικού χρηματιστηρίου.

Μια ματιά στο άνοιγμα και στο κλείσιμό του θα τους διαφωτίσει πλήρως. Η σημαντική αύξηση όγκων για πάνω από 2-3 μέρες θα αποτελέσει το καμπανάκι αλλαγής στάσης και εγρήγορσης των συμμετεχόντων.

Βαριά η σκιά της αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές

Η όξυνση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας επηρέασε σημαντικά τα διεθνή χρηματιστήρια και τις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος και εμπορευμάτων. Η αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στρέφει τους επενδυτές σε προϊόντα που θεωρούνται ασφαλή, όπως κρατικοί τίτλοι και ισχυρά νομίσματα, αλλά και χρυσός. Ειδικότερα, χθες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης σημείωσαν πτώση. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των γερμανικών και των γαλλικών 10ετών τίτλων υποχώρησαν από τα υψηλά επίπεδα επτά εβδομάδων. Oι αποδόσεις των γερμανικών υποχώρησαν 2 μονάδες βάσης στο 0,4760%. Αντιθέτως, εξαιτίας της αστάθειας στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, με τη νέα της αντισυστημική κυβέρνηση, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκαν 3 μονάδες βάσης, σε νέα ύψη πέντε εβδομάδων, στο 2,91%.

Πτωτική πορεία ακολούθησαν χθες οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων των ΗΠΑ, που εξασθένησαν κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,98%. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, σε συνθήκες αναταραχής λόγω του διεθνούς εμπορίου, το επενδυτικό κοινό στρέφει την πλάτη σε ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις και επιλέγει τους κρατικούς τίτλους που παρέχουν ασφάλεια. Στα μέσα της εβδομάδας η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, επαναλαμβάνοντας τη θέση της για ακόμα δύο αυξήσεις έως τα τέλη του 2018.

Στη διεθνή χρηματαγορά το ευρώ εμφάνισε αποδυνάμωση ως προς το δολάριο. Υποχώρησε κατά 0,5% στο 1,1599 δολάριο, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν πέντε εβδομάδων. Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου εμφάνισε άνοδο. Κύριος παράγων, ο οποίος επηρέασε τη συμπεριφορά των επενδυτών, ήταν μια έκθεση σχετικά με τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ. Βάσει αυτής, τα αποθέματα θα αρχίσουν συντόμως να δείχνουν μείωση, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν παρουσιάσει μια απροσδόκητη αύξηση. Στην αγορά του Λονδίνου το πετρέλαιο τύπου Brent είχε άνοδο της τάξεως του 1,4%, στα 73,40 δολάρια το βαρέλι. Το αργό Νέας Υόρκης εμφάνισε κέρδη 1,98%, στα 69 δολάρια το βαρέλι. Τέλος, στην αγορά μετάλλων, οι τιμές του χρυσού έδειξαν σημάδια σχετικής σταθεροποίησης, ενώ προηγουμένως είχαν δραστικά υποχωρήσει. Από τον Απρίλιο και μετά οι απώλειες έφθασαν το 11%. Χθες, στην αγορά σποτ η τιμή είχε μικρή πτώση 0,1% στα 1.214,60 δολάρια η ουγγιά.


Πηγή: Kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text