Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Έκτη δημοφιλέστερη χώρα για τους Κινέζους η Ελλάδα

Έκτη δημοφιλέστερη χώρα για τους Κινέζους η Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Έκτη δημοφιλέστερη χώρα για τους Κινέζους η Ελλάδα

Αλλη μία πιστοποίηση της απήχησης του προγράμματος χορήγησης αδειών παραμονής «χρυσή βίζα», σε κατοίκους εκτός της Ε.Ε., αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πλέον η έκτη δημοφιλέστερη χώρα για τους Κινέζους, ως προς την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα όποιος πολίτης εκτός Ε.Ε. επενδύσει τουλάχιστον 250.000 ευρώ για την απόκτηση ακινήτων, δικαιούται ταυτόχρονα και τη λήψη πενταετούς άδειας παραμονής, τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της οικογένειάς του. Η κατάταξη αποτελεί προϊόν στοιχείων που δημοσίευσε το κινεζικό Sina Weibo, ένα από τα μεγαλύτερα ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων της Κίνας. Τα παραπάνω επισημαίνονται στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο επιχειρηματικών πληροφοριών του υπουργείου Εξωτερικών (Β8 Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης) με πληροφορίες από το Γενικό Προξενείο Γκουανγκζού. Οι δημοφιλέστερες χώρες, πλην της Ελλάδας, είναι (με σειρά κατάταξης) οι ΗΠΑ, η Μεγ. Βρετανία, η Ιρλανδία, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 2.881 άδειες που είχαν εκδοθεί στην Ελλάδα μέσω του σχετικού προγράμματος (από το 2013 που ξεκίνησε και μέχρι τον φετινό Ιούλιο), η Κίνα παραμένει στην κορυφή με 1.351 άδειες, ή το 47% του συνόλου. Ακολουθούν η Ρωσία με 426 άδειες και η Τουρκία με 289 άδειες.

Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του ΕΦΚΑ και του ΤΧΣ για την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου που απορρέουν από κοινές μετοχές που κατέχει ο ΕΦΚΑ στην Attica Bank πέραν του ποσοστού του 33%. Τα δικαιώματα που απορρέουν από το υπερβάλλον ποσοστό και μόνο ως προς αυτό θα ασκούνται, όπως ανακοίνωσε η Attica Bank, πλέον από το Ταμείο. Η σύμβαση αποσκοπεί στον περιορισμό των δικαιωμάτων ψήφου που έχει το Ταμείο στην Attica Bank στο επίπεδο της καταστατικής μειοψηφίας και ήταν προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης. Μετά και τη σχετική γνωστοποίηση, το ποσοστό επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει ο ΕΦΚΑ στην τράπεζα διαμορφώνεται πλέον σε 33% από 46,16% που κατείχε πριν από την υπογραφή της ειδικής συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι ποσοστό 32,5% στην τράπεζα ελέγχει πλέον το ΤΜΕΔΕ.

Αλλάζουν πριν εφαρμοστούν οι αντικειμενικές

Πριν ακόμα εφαρμοσθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες, αυτές αλλάζουν εκ νέου. Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν τις νέες τιμές που θα ισχύσουν το 2019. Αυτές θα είναι οι «πραγματικές» και οι οποίες θα προσεγγίζουν τις αγοραίες, αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών και σημειώνουν ότι το πείραμα με τους ειδικούς εκτιμητές ακινήτων δεν πήγε τόσο καλά. Μάλιστα αναφέρουν ότι ενδεχομένως να αλλάξουν και οι συντελεστές εμπορικότητας, αλλά και οι συντελεστές παλαιότητας.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα επιφέρουν και αυξομειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Σημασία έχει ποια κυβέρνηση θα τις επιβάλει.

Δάνεια 1,27 δισ. υπέγραψε η ΔΕΗ

Την υπογραφή με τις ελληνικές τράπεζες των βασικών όρων των δύο κοινοπρακτικών ομολογιακών δανείων ύψους 1,1 δισ. ευρώ και 175 εκατ. ευρώ για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού, ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Η αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου σημερινού υπολοίπου 1,2 δισ. ευρώ θα γίνει με νέο πενταετές δάνειο χωρίς καμία εξασφάλιση. Το περιθώριο του επιτοκίου θα ανέρχεται σε 5,80% αποκλιμακούμενο με έκτακτες προπληρωμές. Η διάρκεια του νέου δανείου για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου σημερινού υπολοίπου 175 εκατ. ευρώ θα είναι 3 έτη χωρίς ενδιάμεσες αποπληρωμές, με δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας από τις τράπεζες κατόπιν αιτήματος της ΔEH κατά 1 συν 1 έτος. Το περιθώριο του επιτοκίου θα ανέρχεται σε 5,75% έναντι 5,80% του υφιστάμενου δανείου και θα φέρει την ίδια εξασφάλιση, δηλαδή κυμαινόμενη ασφάλεια σε σημερινές και μελλοντικές απαιτήσεις πελατών της ΔEH.

«Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να ασκεί πολιτική και πίεση στην Ελλάδα»

H έκθεση του ΔΝΤ αποτελεί επίσημη «κατάθεση» της μακροχρόνιας άποψής του ότι απαιτείται πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, σημειώνει στην «Κ» ο Μάθιου Κάιρνς, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank. Οι παρατηρήσεις του ΔΝΤ πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησής του προτού η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα, αλλά το Ταμείο ανέκαθεν ασκούσε πίεση σε ό,τι αφορά την πολιτική του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα, βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, θα αντιμετωπίσει αναπόφευκτα μελλοντικές κρίσεις εάν δεν μειωθούν τα εμπόδια στην οικονομική της ανάπτυξη και εάν δεν υπάρξει η κατάλληλη ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχει εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για να επαναφέρει τη χώρα σε μια σταθερή τροχιά, αλλά τελικά το Ταμείο αντιλαμβάνεται ότι οι αλλαγές των κυβερνήσεων μπορεί να οδηγήσουν με την πάροδο του χρόνου σε μιαν αναπόφευκτη διάβρωση της ικανότητας και της βούλησης των ελληνικών αρχών να επιβάλουν μεταρρυθμίσεις για να αποφύγουν την επιστροφή σε οδυνηρές οικονομικές κρίσεις, το Grexit και την ανανεωμένη απειλή κατάρρευσης της Ευρωζώνης. Είναι ξεκάθαρο πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να ασκεί πολιτική και πίεση απέναντι στην Ελλάδα.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text